Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu s± moj± własno¶ci±. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas rondel
Blog > Komentarze do wpisu

Rurki z kremem budyniowym

Rurki , które zrobiłam po raz pierwszy w życiu i już teraz wiem, że to nie po raz ostatni, bo rurki s± naprawdę pyszne.

         Rurki z kremem budyniowym

Składniki:

Ciasto:

50 dkg m±ki pszennej

25 dkg margaryny Palma

1 szklanka ¶mietany 18 %

szczypta soli

białko do posmarowania

cukier do posypania rurek

 

Krem budyniowy:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

pół szklanki m±ki pszennej

pół szklanki m±ki ziemniaczanej

3 żółtka

25 dkg margaryny Palma 

 

1. Na stolnicę przesiewamy m±kę, dodajemy ¶mietanę, miękk± margarynę Palmę  i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski około 1,5-2 cm.


2. Bierzemy foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej.


3. Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem.


4. Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.


5. Krem: odlewamy jedn± szklankę mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Do odlanego mleka dodajemy m±kę pszenn± i m±kę ziemniaczan± oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Jak mleko z cukrem zakipi to wlewamy powstały budyń, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę Palmę i dodajemy zimny budyń. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki.


 

 

                          SMACZNEGO !

pi±tek, 01 stycznia 2016, bietka_5

Polecane wpisy