Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas
Blog > Komentarze do wpisu

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

To ciasto robię najczę¶ciej w sezonie truskawkowym bo jest przez nas uwielbiane.

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki maki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo:

60 dkg truskawek

1 galaretka truskawkowa

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, a następnie pieczemy około 20 – 30 minut do suchego patyczka.

 

2. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zakipi, wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

4. Przekładamy: biszkopt smarujemy kremem, układamy na nim umyte i wyszypułkowane truskawki i zalewamy tężej±c± galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

 

                         SMACZNEGO !

 


Siedemnasta Truskawka Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

sobota, 03 czerwca 2017, bietka_5

Polecane wpisy