Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu s± moj± własno¶ci±. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas rondel
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto orzechowe z wkładk± bakaliow±

Bardzo pyszne ciasto orzechowe z wkładk± bakaliow±, w której znajdziemy : kokos, rodzynku, czekoladę i wi¶nie.

Przełożone kremem daje pyszny efekt końcowy.


 

  • Składniki:

  • Ciasto orzechowe :
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 20 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Wkładka bakaliowa:
  • 9 białek
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg kokosu
  • 1 gorzka czekolada
  • 10 dkg rodzynek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 mały słoik wi¶ni kandyzowanych drylowanych

 

  • Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki m±ki pszennej
  • 3 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 30 dkg margaryny

 

1. Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, m±kę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy.


2. Ciasto wylewamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

3. Wkładka bakaliowa: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, następnie dajemy czekoladę pokrojon± w kostkę, kokos, rodzynki, wi¶nie i sok z cytryny, lekko mieszamy.

4. Wykładamy na brytwankę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

5. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.

6. Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie maki i żółtka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zakipi to wlewamy powstały budyń i chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

Odkładamy troszeczkę kremu do posmarowania wierzchu pozostały krem dzielimy na dwie czę¶ci i przekładamy. ciasto orzechowe smarujemy kremem, dajemy wkładkę bakaliow±, smarujemy drug± czę¶ci± kremu i przekładamy drugim ciastem orzechowym.

7. Wierzch ciasta smarujemy odłożonym kremem i dekorujemy dowolnie.

 

                                 SMACZNEGO !

poniedziałek, 29 stycznia 2018, bietka_5

Polecane wpisy