Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
Blog > Komentarze do wpisu

Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną

Pyszne ciasto, które bardzo smakuje moim dzieciom :)

Jabłka z galaretką dają winny smak, a więc ciasto nie jest za słodkie.

Składniki

  • Placki biszkoptowe:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

   

    Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 20 dkg cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

 Masa śmietanowa:

  • 1 śmietana śnieżka
  • 200 ml mleka
  • 1 galaretka wiśniowa

 

Dodatkowo :

  • 30 dkg pierniczków

 

 

1. Placki biszkoptowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy żeby zaczęła tężeć.

2. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dajemy do rondelka, dodajemy cukier i wodę i smażymy aż jabłka zmiękną. Jak jabłka są już miękkie to zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę cytrynową albo pomarańczową i dobrze mieszamy, odstawiamy do momentu aż jabłka z tą galaretką zaczną tężeć.

3. Jak jabłka zaczną tężeć to wykładamy je na jeden biszkopt i na jabłkach układamy pierniczki.

4. Śmietanę śnieżkę miksujemy z mlekiem i dodajemy tężejącą galaretkę wiśniową i wykładamy na pierniczki.

5. Przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym.

6. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

Placek wkładamy na około 2-3 godziny do lodówki.

Moja rada: zamiast śnieżki można użyć 500 ml śmietany 30 lub 36 %.

 

                                  SMACZNEGO !


Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

poniedziałek, 26 marca 2018, bietka_5

Polecane wpisy

Komentarze
2018/03/26 19:32:22
Wygląda mega smakowicie! Na pewno wypróbuje jak tylko będę miała trochę wolnego
-
2018/03/27 00:21:50
Te pierniczki bardziej mi do Bożego Narodzenia pasują, ale pomysł ciekawy :D
-
2018/03/27 12:13:27
@mojagazetka1 dziękuję bardzo :)

@ Ania Kęsy Codzienności pierniczki na Boże Narodzenie robi się samodzielnie , a te są kupne :)