Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
Blog > Komentarze do wpisu

Puszysta babka z truskawkami

Bardzo szybkie i smaczne ciasto, w sezonie truskawkowym obowiązkowo musi być.


              Składniki

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody mineralnej gazowanej

 

  • 50 dkg truskawek

 

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy olej i wodę, delikatnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej ciasto.

2. Na cieście układamy umyte i pokrojone truskawki.

3. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Babkę można posypać cukrem pudrem.

 

                                SMACZNEGO !

czwartek, 10 maja 2018, bietka_5

Polecane wpisy