Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
Blog > Komentarze do wpisu

Kruchy placek z rabarbarem i jabłkami

Bardzo lubię kruche ciasta z owocami, tym razem postanowiłam połączyć ze sobą rabarbar i jabłka i wyszło bardzo smaczne ciacho.

Do ciasta użyłam cukru pudru Diamant.


Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru Diamant
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 4 jabłka
  • kilka łodyg rabarbaru
  • cynamon
  • cukier do posypania owoców
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder Diamant do posypania ciasta

 

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy bułką tartą. Na ciasto rozkładamy równomiernie pokrojony rabarbar i jabłka obrane i starte na grubej tarce, posypujemy cynamonem i cukrem , przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem Diamant.


 

                        SMACZNEGO !

sobota, 02 czerwca 2018, bietka_5

Polecane wpisy