Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
Blog > Komentarze do wpisu

Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem wędzonym

Bardzo smaczna przystawka, którą możemy podać w zwykły dzień, ale również na większą imprezę.

Bardzo ładnie się prezentuje na stole.

Składniki:

      Ciasto:

  • 450 gram szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła

 

        Dodatkowo:

  • 200 gram serka śmietankowego
  • 200 gram łososia wędzonego

 

1. Szpinak mrożony najpierw odmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody , szpinak surowy blendujemy z pół szklanki mleka, smażymy na rozgrzanym maśle, jak jest już podsmażony dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i odstawiamy do wystudzenia.

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, następnie dodajemy szpinak, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Formę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy masę szpinakową.

Pieczemy około 15-20 minut w temp.w 180 stopni .

Po wyciągnięciu z piekarnika zwijamy roladę i zostawiamy do ostygnięcia.

3.  Serek śmietankowy doprawiamy solą i pieprzem, rozsmarowujemy na szpinakowym biszkopcie i układamy wędzonego łososia , ponownie zwijamy w roladę. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Jak się dobrze schłodzi to kroimy na plasterki.

 

                               SMACZNEGO !

środa, 13 czerwca 2018, bietka_5

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Darita, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2018/06/14 09:41:31
Witam! Ten przepis to cudo! To jest takie danie, które można spokojnie podać na rodzinnym obiedzie i nie trzeba się martwić o nic więcej. W sumie to tak zrobiłam. Bliscy byli pod wrażeniem moich zdolności kulinarnych... Nie wiedzieli że cała zasługa leży praktycznie po Twojej stronie. :D Dziękuję, będę zaglądała częściej bo widzę że podajesz sporo przepisów idealnych właśnie na obiad lub kolację, nawet samemu. Pozdrawiam gorąco!
-
2018/06/14 10:16:38
@Darita bardzo się cieszę, że podobają Ci się moje przepisy że, smakowało Twoim bliskim i że będziesz do mnie zaglądała.
Pozdrawiam gorąco :)