Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką

Pyszne ciasto, które obowiązkowo robię w sezonie wiśniowym. Poza sezonem możemy użyć owoce ze słoika.

     Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny

 

     Dodatkowo:

  • 50 dkg wiśni drylowanych
  • 1 galaretka wiśniowa


Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, pieczemy około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

Na biszkopcie rozsmarowujemy krem , układamy na nim umyte i wydrylowane wiśnie, zalewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

 

                              SMACZNEGO !

środa, 04 lipca 2018, bietka_5

Polecane wpisy

Komentarze
2018/07/05 18:18:30
Wygląda pysznie i owocowo :)
-
2018/07/05 21:03:47
seeeeeeeeernik mniam :)
-
2018/07/05 21:15:29
Wygląda smakowicie!
-
2018/07/05 21:33:10
@Bea dziękuję bardzo, lubisz ciasta z owocami ?

@robertfotografia niestety ale to nie jest sernik, tylko krem :)

@Mgdalena dziękuję bardzo, robisz takie ciasta ?
-
2018/07/05 21:47:50
świetnie wygląda
-
2018/07/05 21:55:09
@izaa_a dziękuję bardzo :)
-
2018/07/06 00:01:20
Przetestowałbym z marszu, ale moja wiśnia nie spieszy się w tym roku z wypuszczaniem owoców...
-
2018/07/06 15:40:35
@Gerard dziękuję, a moje wiśnie w tym roku obrodziły jak nigdy :)
-
2018/07/09 10:28:53
Bardzo lubię ciasta z masą budyniową. A to ciasto wygląda smakowicie.
-
2018/07/09 12:59:50
@Pogoda dziękuję bardzo :)
-
2018/07/09 15:31:31
Wygląda pysznie, z innymi owocami pewnie też by się sprawdziło! :)
-
2018/07/09 16:01:21
@Edyta dziękuję bardzo, oczywiście że tak to ciasto sprawdzi się z każdymi owocami : )
-
2018/07/09 17:23:11
Uwielbiam drylować wisienki:)
-
2018/07/09 17:26:57
@Magdalena ja za bardzo nie lubię drylować wiśni, ale teraz mam już pomoc i drylują córki, ale za to uwielbiam ciasta z drylowanymi wiśniami :)
-
Gość: Justyna, *.centertel.pl
2018/07/09 17:56:00
Wygląda obłędnie,aż mi się zachciało czegoś słodkiego ;)
-
2018/07/09 20:12:14
Justyna dziękuję bardzo, z chęcią poczęstuję :)