Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z budyniem

Takie drożdżóweczki są pyszne do popołudniowej kawki albo herbatki.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 25 dag margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

 

Na nadzienie:

  • 2 budynie śmietankowe (na 3/4 litra)
  • 6 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru

  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek

1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Do miski dajemy mąkę i wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka, resztę cukru , cukier waniliowy i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykrywamy je ściereczką i dajemy do wyrośnięcia. 

W tym czasie rozrabiamy budyń według przepisu na opakowaniu (ja rozrobiłam dwa budynie w 6 szklankach mleka i dodałam 4 łyżki cukru). 

Gdy ciasto wyrośnie, robimy z niego kuleczki i lekko rozwałkowujemy małe placuszki.

2. Placuszki układamy na formie do pieczenia i w każdym robimy wgłębienie na budyń.

3. Każdy placuszek smarujemy rozbitym jajkiem, na środek każdego placka dajemy 2 łyżki budyniu.

4. Pieczemy około 50 minut w temp. 200 stopni.

 

 

                                 SMACZNEGO !

czwartek, 16 sierpnia 2018, bietka_5

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: NewEnglandBlog.pl, *.u3d.net
2018/08/16 18:28:30
Smaki dzieciństwa. Chętnie wykorzystam ten przepis.
-
2018/08/16 18:35:10
@NewEnglandBlog.pl bardzo mnie to cieszy, polecam :)
-
Gość: Caroline, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2018/08/16 19:01:31
Świetny post!
Kocham te drożdżówki, kojarzą mi się latami mojego dzieciństwa <3
-
2018/08/16 19:25:28
@Caroline dziękuję bardzo , mi również kojarzą się z dzieciństwem :)
-
Gość: MartaFlak, *.tele-necik.pl
2018/08/17 15:31:16
Ohhh, kiedyś nie lubiłam drożdżówek z budyniem, teraz wprost za nimi przepadam. Chętnie zrobię takie własne!
-
2018/08/17 15:32:47
@MartaFlak takie własne są najlepsze , polecam :)
-
Gość: Anna, *.158.pxs.pl
2018/08/17 15:42:27
wyglądają pysznie i na pewno takie też są! :)
-
2018/08/17 15:49:09
@Anna dziękuję bardzo, dokładnie są pyszne :)
-
2018/09/03 12:31:19
Uwielbiam takie słodkie bułki. Idealne do śniadań z kawą ;)