Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu s± moj± własno¶ci±. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas rondel
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto ze ¶liwkami

Szybkie i smaczne ciasto ze ¶liwkami, najlepiej smakuje jeszcze na ciepło.

Zamiast ¶liwek możemy użyć dowolnych owoców.

              Składniki:

Ciasto kruche:

  • 50 dkg m±ki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 20 dkg margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki ¶mietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ponadto:

  • 50 dkg ¶liwek
  • cukier do posypania ¶liwek
  • cynamon do posypania ¶liwek
  • cukier puder do posypania ciasta

 

M±kę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, cukier puder, ¶mietanę, żółtka oraz proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto kruche.

Ciasto dzielimy na dwie równe czę¶ci, jedn± czę¶ć rozwałkowujemy i dajemy na blachę wysmarowan± tłuszczem o wymiarach 25x35 cm.

¦liwki myjemy, usuwamy pestki, połówki ¶liwek układamy równomiernie na placku i posypujemy cukrem i cynamonem. Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim ¶liwki. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut.

Jak ciasto lekko przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

 

                             SMACZNEGO !

poniedziałek, 15 paĽdziernika 2018, bietka_5

Polecane wpisy