Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem

Pyszne ciasto, które robię zawsze na Boże Narodzenie, ponieważ bardzo smakuje mojej rodzince.

Dla smakoszy orzechów to prawdziwa przyjemność.

Ciasto podałam na talerzu Ambition.


 

Składniki:

        Ciasto orzechowe:

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

       Ciasto kakaowe:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

       Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 20 dkg masła

 

Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy mielone, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

2. Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , a następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

3. Krem: z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, jak zakipi to wlewamy powoli powstały budyń, chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Masło ucieramy i łączymy z zimnym budyniem.

4. Przekładamy : ciasto orzechowe przekrawujemy na pół, jedną część smarujemy połową masy, przekładamy ciastem kakaowym, smarujemy pozostałą masą i przekładamy drugą częścią ciasta orzechowego. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

 

Wpis zawiera lokowanie produktu Ambition

 


Przepis na udane święta

czwartek, 22 listopada 2018, bietka_5

Polecane wpisy

Komentarze
2018/11/22 11:50:10
wygląda zacnie
-
2018/11/22 11:59:10
@kuternoga85 dziękuję bardzo. Pozdrawiam :)