Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
Blog > Komentarze do wpisu

Gołąbki z ryżem i kaszą gryczaną z sosem pieczarkowym

Bardzo smaczne danie, które odkąd pamiętam to gości u nas na wigilijnym stole.

Można je robić i na co dzień i od święta.

 

Składniki:

          Gołąbki:

  • 40 dkg ryżu
  • 20 dkg kaszy gryczanej
  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki masła

 

       Sos pieczarkowy:

  • 500 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

 

Robimy gołąbki: liście kapusty zaparzamy w osolonej wodzie. Osobno zaparzamy kaszę gryczaną i ryż . Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Ryż i kaszę mieszamy razem z cebulą i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Powstały farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy około 2 godziny w temp. 180 stopni.

Robimy sos: pieczarki i cebulę kroimy na półplasterki, dajemy na patelnię, ja użyłam patelni Ambition , dodajemy masło, ziele angielskie, liście laurowe i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Na talerz wykładamy gołąbki i polewamy sosem pieczarkowym

Ja użyłam talerza Ambition .

 

 

                             SMACZNEGO !

 

 

             

Przepis na udane święta

piątek, 16 listopada 2018, bietka_5

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Anonim, *.ipv4.supernova.orange.pl
2018/11/17 20:46:05
A to jest jakieś znaczenie jakiej patelni i talerza się używa?
-
2018/11/18 20:54:21
To się nazywa lokowanie produktu :)
-
Gość: Edyta, *.centertel.pl
2018/11/19 12:28:32
Biore przepis
-
2018/11/19 12:33:16
@Edyta bardzo proszę :)
-
2018/11/19 13:23:35
Wyglądają świetnie, na pewno też tak smakują
-
2018/11/19 13:31:11
@Justyna dziękuję , to prawda smakują świetnie :)
-
2018/11/19 14:58:00
Mmm... zapachniało świętami. A ja taka głodna!
-
2018/11/19 15:00:21
Jeszcze takich gołąbków nie jadłam, muszę wypróbować przepis.
-
2018/11/19 15:22:31
@Pani Górecka, częstuj się do woli :)

@Monika Monime wypróbuj, bo naprawdę warto :)
-
Gość: Hamak Life, *.centertel.pl
2018/11/19 17:45:37
Chętnie przetestuję, bo widzę, że w opcji bezmięsnej :)
-
2018/11/19 18:00:46
@Hamak Life cieszy mnie to, że chcesz przetestować mój przepis, opcja bezmięsna ponieważ jest to danie wigilijne :)
-
Gość: Magda M blog, *.centertel.pl
2018/11/19 21:59:11
U nas też te gołąbki robią furorę, nie tylko w wigilię :)
-
Gość: Gusia, 46.227.110.*
2018/11/20 07:40:37
Wczoraj gościły u mnie :)

Zapraszam w wolnej chwili: www.odslonkulture.pl
-
Gość: Holly, *.dynamic.gprs.plus.pl
2018/11/20 08:15:21
W takiej wersji nie jadłam, ale dziwne połączenie kaszy i ryżu.
-
2018/11/20 08:35:41
@Magda M czyli tak jak u nas :)

@Gusia no to było pysznie u Ciebie, oczywiście że zajrzę :)

@Holly a ja takie lubię najbardziej, spróbuj połączenie jest naprawdę pyszne :)
-
2018/11/20 09:32:23
Takiej wersji gołąbków jeszcze nie przygotowywałam.
-
2018/11/20 09:35:02
@MangoMania czyli najwyższapora wypróbować :)
-
2018/11/20 10:40:36
Fantastyczne danie, wygląda na prawdę smacznie. Chyba zrobię na obiad
-
2018/11/20 11:34:38
@Gosia dziękuję bardzo : )
-
Gość: Aleksandra Załęska, 95.160.28.*
2018/11/20 11:45:36
Babcia mojego męża robiła takie gołąbki na wigilię. Przyznam, że nie bardzo mi smakowały, ale może dlatego, że ja ogólnie nie przepadam za gołąbkami
-
2018/11/20 11:52:02
@Aleksandra Załęska y kto nie lubi gołąbków, to nie będą mu żadne smakowały :)
-
2018/11/20 13:14:22
Uwielbiam wszystko z pieczarkami ;)
-
Gość: Marta, 193.203.56.*
2018/11/20 17:39:55
Gołąbki na wigilii? Tego jeszcze nie slyszalam :) u nas golabki to takie codzienne danie i wszyscy bardzo je lubimy :)
-
2018/11/20 19:07:51
@Bea no to będzie ci smakowało to danie :)

@Marta jak widać co dom to obyczaj :)