Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu s± moj± własno¶ci±. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas rondel
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto makowe z galaretk± i wi¶niami

Pyszne ciasto makowe z masa kokosow±.

Galaretka i wi¶nie nadaj± mu lekko winny smak.

Składniki:

                         Ciasto makowe:

8 białek

3/4 szklanki cukru

10 dkg margaryny

3/4 szklanki m±ki pszennej

1/4 szklanki maki ziemniaczanej

3/4 szklanki maku suchego

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy , stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy m±kę pszenn± i ziemniaczan± wymieszan± z proszkiem do pieczenia , wystudzon± margarynę, suchy mak i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

                             Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

 

                         Masa kokosowa:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki m±ki pszennej

1 łyżka maki ziemniaczanej

10 dkg wiórków kokosowych

1 żółtko

25 dkg margaryny

Jedn± szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej mieszamy obie m±ki, żółtko , wiórki kokosowe i wlewamy na gotuj±ce się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej.

 

                         Masa wi¶niowa:

2 galaretki wi¶niowe

3 szklanki wody

1 szklanka wi¶ni drylowanych

Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Jak zaczn± tężeć to wsypujemy wi¶nie i mieszamy.

 

Dodatkowo:

5 łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta uprażonych na suchej patelni.

 

Przekładamy: ciasto makowe przecinamy na pół, na jedn± czę¶ć wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy biszkoptem, wykładamy masę wi¶niow±, przekładamy drug± czę¶ci± ciasta makowego, rozsmarowujemy pozostał± masę kokosow± i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

 

                               SMACZNEGO !

poniedziałek, 28 stycznia 2019, bietka_5

Polecane wpisy

Komentarze
2019/01/28 12:53:04
pyyyyyyyycha
-
2019/01/28 13:33:02
@kuternoga85 dziękuję bardzo : )