Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
Blog > Komentarze do wpisu

Tort orzechowo-czekoladowy

Prosty i smaczny tort na każda okazję.

Idealny na Dzień Babci i Dziadka.

Składniki:

    Ciasto orzechowe:

  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

       Krem:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 łyżeczki kakao

 

1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i pieczemy około godziny.

 

2. Biszkopt czekoladowy: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylewamy na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i pieczemy około 40 minut.

 

3. Krem: zagotowujemy 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w 1 szklance mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka i wlewamy na gotujące się mleko, jak zakipi odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy kostkę margaryny i łączymy z zimnym kremem. Odkładamy troszeczkę masy, dodajemy pół łyżeczki kakao i mieszamy.

 

4. Ciasto orzechowe przekrawamy na pół.

Przekładamy : ciasto orzechowe smarujemy połową kremu przekładamy biszkoptem czekoladowym, smarujemy drugą połową kremu, przekładamy drugim ciastem orzechowym. Kremem z kakao smarujemy wierzch i dekorujemy dowolnie.

 

                                SMACZNEGO !

poniedziałek, 21 stycznia 2019, bietka_5

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Marlena H., *.centertel.pl
2019/01/21 15:44:13
Ciasta uwielbiam. Tego z chęcią bym skosztowała. Mam cały kosz orzechów więc "poczestuje się" przepisem :)
-
2019/01/21 16:24:17
Zjadłabym taki :)
-
2019/01/21 16:40:57
Wygląda pięknie
-
Gość: , *.9-1.cable.virginm.net
2019/01/21 16:54:45
Tort wygląda przepysznie :)
-
2019/01/21 17:13:31
Wygląda cudownie, szczególnie ozdoby. Babcia pewnie się ucieszyła z prezentu :)
-
2019/01/21 17:18:23
no to muszę przepis podrzucić babci :-)
-
2019/01/21 18:42:41
@Marlena częstuj się moimi przepisami do woli :)

@Bea serdecznie zapraszam, to poczęstuję :)

@foodsi dziękuję bardzo :)

@drogi gościu dziękuję bardzo :)

@Aleskandra dziękuję bardzo, oczywiście że się ucieszyła, moja babcia ma już 92 lata :)

@Ewa upiecz tort i wtedy podrzuć babci :)
-
2019/01/21 19:17:34
Biszkop zawsze wydawał mi się trudnym wypiekiem, ale Twój wypiek wygląda bardzo smakowicie więc może jest sens się pomęczyć:)?
-
2019/01/21 19:31:51
@Asia Lemur jak dla mnie biszkopt to najłatwiejsze ciasto :)