Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas
piątek, 20 października 2017

Smaczne bułeczki z parówkami,które moje dzieci bardzo lubią.

Składniki:

8 parówek

10 dag sera żółtego

50 dag mąki

1/2 szklanka letniego mleka

5 dag drożdży

1/2 szklanki zimnej wody

4 łyżeczki oleju

szczypta soli

żółtko do posmarowania

ketchupik kielecki


Drożdże połączyć z letnim mlekiem i wodą. Wymieszać z mąką olejem i solą. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Każdą część podzielić na 8 trójkątów.

Żółty ser pokroić na cienkie, wąskie plasterki i poukładać na cieście. Parówki obrać z osłonek, przeciąć na pół i poukładać na żółtym serze.Pozawijać parówki w ciasto, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbitym żółtkiem. Piec około 40 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu polać ketchupikiem kieleckim.

 

                                         SMACZNEGO !


Jakiś czas temu dostałam bardzo fajną paczuszkę od firmy WSP "Społem" Kielce dziękuję i do tych bułeczek wykorzystałam ketchupik kielecki, polecam bo bardzo smaczny, smakował i dzieciom i dorosłym.


niedziela, 15 października 2017

Taki makaron robię często, bo moje dzieciaki go bardzo lubią.

Tagliatelle Lubella z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym


Składniki:

500 gram makaronu Fale Tagliatelle Lubella

1 podwójna pierś z kurczaka

40 dkg pieczarek

1 cebula

4 ząbki czosnku

10 dkg żółtego sera

olej do smażenia

2 szklanki śmietany 18 %

przyprawa do makaronu

sól

pieprz

bazylia

oregano

 

Cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy, jak pieczarki będą już prawie usmażone to dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy doprawiamy do smaku pieprzem, solą i zdejmujemy z ognia.

Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylią, oregano i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach.

Gotujemy makaron Fale Tagliatelle Lubella według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dajemy do sosu, wszystko razem mieszamy i od razu podajemy.

 

 

 

                       SMACZNEGO !          

 


Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

poniedziałek, 09 października 2017

Bardzo smaczne rogaliki, idealne do porannej kawki albo herbatki, a nutella daje wyjątkowy smak.

 

      Rogaliki z nutellą

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 dkg drożdży
  • 10 dkg margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka

 

       nutella na nadzienie

     cukier puder do posypania

     jajko do posmarowania rogalików

 

Wykonanie: do przesianej mąki dodajemy rozkruszone drożdże , cukier puder, żółtka, szczyptę soli i lekko mieszamy, wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto, pod koniec wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę, jeszcze chwilę wyrabiamy , do momentu aż tłuszcz zostanie wchłonięty i ciasto będzie odchodziło od ręki (w razie potrzeby dodać albo mąki albo mleka).

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, to dajemy go na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty, na każdy nakładamy łyżeczkę nutelli i zwijamy rogaliki, które układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut aż się zarumienią.

Jak rogaliki przestygną to posypujemy cukrem pudrem.

 

                           SMACZNEGO !

czwartek, 05 października 2017

Bardzo lubię pałki z kurczaka zapiekane z warzywami, wrzucam do takiej zapiekanki to co mam akurat w domu i takie połączenie się sprawdza, bo za każdym razem wychodzi inne danie.

Do tego jedzonka wystarczy zrobić surówkę z sezonowych warzyw i wychodzi nam bardzo smaczne i sycące danie obiadowe.

Do zapiekania jest idealna brytwanna firmy Hendi ze stali nierdzewnej,  ponieważ doskonale rozprowadza ciepło, dzięki czemu potrawy przygotowane w brytfannie ze stali nierdzewnej mają niezapomniany smak.


Pałki z kurczaka dobrze przyprawione zapiekane z warzywami

 

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

przyprawa do ziemniaków

sól

pieprz

2 cebule

1 cukinia

8 pałek z kurczaka

przyprawa do kurczaka

czosnek granulowany

papryka słodka

pieprz chili cayenne

sól

oliwa z oliwek

1 kalafior

1 puszka marchewki z groszkiem (może być również świeża)

 

 

Zaczynamy od zamarynowania pałek z kurczaka: do miski wsypujemy przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, paprykę słodką, pieprz chili cayenne i sól, dolewamy oliwę z oliwek, wszystko razem mieszamy i marynujemy w takiej marynacie pałki z kurczaka przynajmniej godzinę.

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i układamy w brytwannie firmy Hendi wysmarowanej tłuszczem, posypujemy  przyprawą do ziemniaków solą i pieprzem.

 

Cebulę kroimy w półplasterki i rozkładamy na ziemniakach.

 

Cukinię kroimy w plasterki i rozkładamy na cebuli.

 

 Na cukinii układamy zamarynowane pałki z kurczaka.

Pomiędzy pałki układamy cząstki kalafiora.

Po wierzchu posypujemy groszkiem i marchewką z puszki.

Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ponad godzinę.

Na talerze wykładamy po jednej pałce i warzywa.

U mnie w domu jest akurat 8 osób.

Podajemy z dowolną surówką.


                           SMACZNEGO !

 

 

http://zalacznik.wp.pl/0/d641/oznaczenieKonkurs%20(1)%20(1).png?tsn=1508399597094&zalf=Nowe&wid=112444&p=2&o2=99027&t=IMAGE&st=PNG&ct=QkFTRTY0

 

piątek, 29 września 2017

Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień kawy, więc zapraszam na bardzo pyszne muffinki idealne do kawy.

 

         Muffinki kawowe 

 

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 jajko

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

 

1. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli: mąkę, cukier, kawę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cynamon.

2. W drugiej misce wymieszać składniki mokre czyli: jajko, mleko i olej. Połączyć ze sobą składniki z obu misek, delikatnie wymieszać.

3. Foremki do muffinek napełnić do 2/3 wysokości.

4. Piec około 25 minut w temp. 190 stopni.

                                SMACZNEGO !
piątek, 22 września 2017

Tą zupkę pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, nauczyłam się ją robić od mojej mamy. Polecam bo jest bardzo pyszna.

Składniki:

400 gram czerwonej fasoli Cenos

2 litry wody

1 marchew

pół pietruszki

kawałeczek selera

1 duży listek laurowy

4 ząbki czosnku

sól

pieprz

przyprawa w płynie

majeranek

natka pietruszki

 

Zasmażka:

1 łyżka masła

2 łyżki mąki

woda

 

Fasolę czerwoną Cenos zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano zlewamy wodę.

Do garnka wlewamy świeżą wodę i wsypujemy do niej fasolę, dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę, listek laurowy i sól. Gotujemy aż fasola będzie miękka. Wtedy robimy zasmażkę: roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor, dajemy troszeczkę zimnej wody, mieszamy i wlewamy zasmażkę do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem, przyprawą w płynie, a na sam koniec dajemy natkę pietruszki.

Zupę podajemy z dowolnym pieczywem.

 

                                    SMACZNEGO !

piątek, 15 września 2017

Pyszny tort makowy z masą z kawy prawdziwej, raj dla podniebienia dla smakoszów kawy.

Tort ten zrobiłam na swoje 40 urodziny i szybko znikał z talerzyków.

Składniki:

Blaty makowe:

12 jajek

50 dkg maku

1,5 szklanki cukru

0,5 szklanki bułki tartej

1 łyżka kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa kawowa:

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

4 żółtka

2 łyżki kawy prawdziwej

25 dkg margaryny

 

Mak zaparzamy, odstawiamy do wystudzenia, następnie mielimy dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, następnie dodajemy bułkę tartą, mak , proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

Masa kawowa: mleko, cukier, kawę prawdziwą i żółtka dajemy do garnka i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzonej masy.

Wystudzony tort przekrawamy dwa razy, troszeczkę masy zostawiamy do posmarowania wierzchu, a pozostałą masę dzielimy na dwie części. Jeden blat tortu smarujemy masą, przekładamy drugim blatem, smarujemy masą, przekładamy trzecim blatem i smarujemy odłożoną masą. Tort dekorujemy dowolnie.

 

                                 SMACZNEGO !

środa, 13 września 2017

Pyszne ciasto ze szpinakiem, które w połączeniu z masą z nasionami chia na mleczku kokosowym i posypane suszoną żurawiną jest bardzo smaczne.

 

Składniki:

Ciasto:

5 jajek

szczypta soli

3 łyżki cukru trzcinowego

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 gram szpinaku

 

Masa:

1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)

duży jogurt naturalny gęsty (330 ml)

3 łyżki nasion chia

2 galaretki zielone

500 ml wody

 

Dodatkowo:

4 łyżki żurawiny suszonej

 

1. Pieczemy ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i na na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół.

2. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

Robimy masę : Nasiona chia mieszamy razem z jogurtem naturalnym i odstawiamy na około godzinę, aby nasiona napęczniały. Do jogurtu wlewamy mleczko kokosowe i tężejące galaretki, mieszamy. Na jeden blat ciasta wlewamy masę.

3. Drugi lat ciasta kruszymy na drobne kawałeczki i układamy na masie (ciasto można również położyć w całości).

4. Pokruszone ciasto szpinakowe posypujemy suszoną żurawiną. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

 

                                       SMACZNEGO !

czwartek, 17 sierpnia 2017

Bardzo szybka, smaczna i zdrowa sałatka. Łatwa w przygotowaniu nawet jeżeli zjawią nam się niespodziewani goście to możemy ją zrobić bardzo szybko.

Składniki:

200 gram surowego szpinaku

kilka suszonych pomidorów

50 gram sera feta

 

3 łyżki ziaren słonecznika

 

Dressing:

1 łyżka musztardy

1 łyżka miodu

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

 

1. Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz.

2. Suszone pomidory kroimy na małe kawałeczki i układamy na szpinaku.

3. Ser feta kroimy w drobną kostkę i układamy na szpinaku i suszonych pomidorach.

4. Z musztardy, miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny robimy dressing i polewamy po sałatce.

5. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę.

 

                               SMACZNEGO !

piątek, 28 lipca 2017

Pyszne pikantne ogóreczki, które nadają się i do obiadu i na przystawkę.

Składniki:

2,5 kg małych ogórków

3 łyżki soli

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka pieprzu

1 główka czosnku

1.5 szklanki octu

8 łyżek oleju

3 szklanki cukru

 

1. Ogórki myjemy.

2. Ogórki kroimy wzdłuż na 2 lub 4 części.

3. Zasypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin.

4. Wodę która powstanie wylewamy. Dodajemy chili, pieprz i czosnek wyduszony przez praskę, wszystko razem mieszamy.

5. Z octu, oleju i cukru robimy zalewę ,gorącą zalewamy ogórki i również mieszamy.

6. W tej zalewie pozostawiamy na 12 godzin.

7. Po 12 godzinach układamy ogórki do słoików, do każdego słoika wlewamy tą zalewę żeby przykryła ogórki i zakręcamy słoiki i odstawiamy na półkę.

JUŻ SIĘ NIE GOTUJE.

 

                    SMACZNEGO !

piątek, 07 lipca 2017

Idealna zupka na upalne dni, smak mojego dzieciństwa.

Składniki:

3 litry wody

1 kg wiśni

3 łyżki śmietany

2 łyżki mąki

cukier do smaku

 

20 dkg makaronu rurki

 

Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy, jak zakipi wrzucamy wiśnie, niech chwilą pokipią. Osobno gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Następnie mieszamy mąkę ze śmietaną i wlewamy na zupę, żeby zakipiała. Cukrujemy do smaku, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem dodajemy makaron, zupka najlepiej smakuje na zimno.

 

                       SMACZNEGO !

poniedziałek, 03 lipca 2017

Pyszne bułeczki, które pokochają wielbiciele parówek i żółtego sera, dodatkowo posypane siemieniem lnianym dają bardzo smaczny efekt.

Składniki:

Ciasto:

70 dag mąki

3/4 szklanki letniego mleka

7 dag drożdży

3/4 szklanki zimnej wody

3 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

 

Nadzienie:

50 dkg parówek

30 dkg żółtego sera

papryka słodka

oregano suszone

ketchup kielecki

 

Dodatkowo:

żółtko do posmarowania

siemię lniane Kupiec do posypania

 

 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolnej wielkości kółeczka.

2. Farsz: parówki i ser kroimy w kostkę, dodajemy czerwoną paprykę w proszku, oregano suszone i około 2 łyżki ketchupu kieleckiego , wszystko razem mieszamy. Na powycinane kółeczka dajemy odpowiednia ilość farszu.

3. Formujemy bułeczki i układamy na formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem.

4. Bułeczki smarujemy rozbitym żółtkiem i posypujemy siemieniem lnianym Kupiec.

5. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

 

                       SMACZNEGO !

sobota, 01 lipca 2017

Ciasto, które pamiętam jeszcze z mojego dzieciństwa.

Składniki:

Ciasto:

 4 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

1 płaska łyżeczka amoniaku

1 płaska łyżeczka sody

15 dkg margaryny

2 jajka

2 łyżki śmietany 18 %

3 łyżki miodu płynnego

 

Masa z kaszy manny:

2 szklanki mleka

pół szklanki cukru

4 łyżki kaszy manny

25 dkg margaryny

pół szklanki cukru pudru

 

Dodatkowo:

1 łyżka kakao

dżem porzeczkowy

 

1. Składniki na ciasto dajemy na stolnice i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części.

2. Rozwałkowujemy i wykładamy na formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem.

3. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

4. Robimy masę: mleko i pół szklanki cukru zagotowujemy, jak zakipi to dodajemy kaszę mannę i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

5. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i dwoma żółtkami. Dodajemy po łyżce wystudzonej kaszy manny.

6. Jeden placek smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i przykrywamy drugim plackiem.

7. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dajemy kakao i mieszamy. Placek smarujemy masą białą i przekładamy trzecim plackiem.

8. Następnie smarujemy masą z kakao.

9. I przekładamy czwartym plackiem.

 

                               SMACZNEGO !

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Proste, smaczne i sycące danie, do którego wystarczy tylko zrobić dowolną suróweczkę i obiadek gotowy.

 

Składniki

Marynata:

sól

pieprz

przyprawa kebab-gyros

przyprawa do kurczaka

chili pieprz cayenne

zioła prowansalskie

kminek mielony

bazylia

oregano

czosnek granulowany

1/4 szklanki oleju

 

1 duża podwójna pierś z kurczaka

 

kg ziemniaków

przyprawa do ziemniaków

sól

pieprz

1 cebula

3 duże ząbki czosnku

tłuszcz do wysmarowania naczynia

 

10 dkg sera żółtego

 

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy po trochę wszystkich przypraw i dodajemy olej, mieszamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, lekko rozbijamy i obtaczamy dokładnie w marynacie, odstawiamy na około pół godziny do lodówki.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków.

3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i układamy na ziemniakach.

4. Następnie na całej powierzchni rozkładamy zamarynowane piersi z kurczaka.

5. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 60 minut w temp. 200 stopni.

6. Wyciągamy zapiekankę z piekarnika, ściągamy folię i rozkładamy starty żółty ser.

7. Zapiekankę pieczemy jeszcze około 30-40 minut w zależności od ziemniaków aż będą miękkie.

8. Zapiekankę wyciągamy, kroimy na kawałki i podajemy z dowolną surówką. Rada: Składniki do marynaty dajemy w dowolnych ilościach.

 

                                SMACZNEGO !

wtorek, 13 czerwca 2017

Bardzo proste, smaczne i dietetyczne muffinki, nawet ktoś kto liczy kalorie może sobie na nie pozwolić. 

Przepis na 6 dużych albo 12 małych.


  Składniki:

 Składniki mokre:

2 jajka

pół szklanki oleju

180 gram jogurtu naturalnego

 

Składniki suche:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej

5 łyżek otrębów owsianych wysokobłonnikowych Kupiec

szczypta soli

3 łyżki cukru brązowego Diamant 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

6 wiśni

6 łyżek czerwonych porzeczek

 

1. W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki suche.

2. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre.

3. Łączymy ze sobą składniki mokre i suche.

4. Dużą formę na muffinki smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto do 2/3 wysokości i na każdą dajemy 1 wisienkę i łyżkę czerwonych porzeczek.

5. Po wierzchu posypujemy jeszcze otrębami owsianymi.

6. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka.

7. Po upieczeniu czekamy aż muffinki przestygną i możemy jeść.


                                 SMACZNEGO !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12