Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas
piątek, 07 lipca 2017

Idealna zupka na upalne dni, smak mojego dzieciństwa.

Składniki:

3 litry wody

1 kg wiśni

3 łyżki śmietany

2 łyżki mąki

cukier do smaku

 

20 dkg makaronu rurki

 

Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy, jak zakipi wrzucamy wiśnie, niech chwilą pokipią. Osobno gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Następnie mieszamy mąkę ze śmietaną i wlewamy na zupę, żeby zakipiała. Cukrujemy do smaku, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem dodajemy makaron, zupka najlepiej smakuje na zimno.

 

                       SMACZNEGO !

poniedziałek, 03 lipca 2017

Pyszne bułeczki, które pokochają wielbiciele parówek i żółtego sera, dodatkowo posypane siemieniem lnianym dają bardzo smaczny efekt.

Składniki:

Ciasto:

70 dag mąki

3/4 szklanki letniego mleka

7 dag drożdży

3/4 szklanki zimnej wody

3 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

 

Nadzienie:

50 dkg parówek

30 dkg żółtego sera

papryka słodka

oregano suszone

ketchup kielecki

 

Dodatkowo:

żółtko do posmarowania

siemię lniane Kupiec do posypania

 

 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolnej wielkości kółeczka.

2. Farsz: parówki i ser kroimy w kostkę, dodajemy czerwoną paprykę w proszku, oregano suszone i około 2 łyżki ketchupu kieleckiego , wszystko razem mieszamy. Na powycinane kółeczka dajemy odpowiednia ilość farszu.

3. Formujemy bułeczki i układamy na formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem.

4. Bułeczki smarujemy rozbitym żółtkiem i posypujemy siemieniem lnianym Kupiec.

5. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

 

                       SMACZNEGO !

sobota, 01 lipca 2017

Ciasto, które pamiętam jeszcze z mojego dzieciństwa.

Składniki:

Ciasto:

 4 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

1 płaska łyżeczka amoniaku

1 płaska łyżeczka sody

15 dkg margaryny

2 jajka

2 łyżki śmietany 18 %

3 łyżki miodu płynnego

 

Masa z kaszy manny:

2 szklanki mleka

pół szklanki cukru

4 łyżki kaszy manny

25 dkg margaryny

pół szklanki cukru pudru

 

Dodatkowo:

1 łyżka kakao

dżem porzeczkowy

 

1. Składniki na ciasto dajemy na stolnice i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części.

2. Rozwałkowujemy i wykładamy na formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem.

3. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

4. Robimy masę: mleko i pół szklanki cukru zagotowujemy, jak zakipi to dodajemy kaszę mannę i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

5. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i dwoma żółtkami. Dodajemy po łyżce wystudzonej kaszy manny.

6. Jeden placek smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i przykrywamy drugim plackiem.

7. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dajemy kakao i mieszamy. Placek smarujemy masą białą i przekładamy trzecim plackiem.

8. Następnie smarujemy masą z kakao.

9. I przekładamy czwartym plackiem.

 

                               SMACZNEGO !

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Proste, smaczne i sycące danie, do którego wystarczy tylko zrobić dowolną suróweczkę i obiadek gotowy.

 

Składniki

Marynata:

sól

pieprz

przyprawa kebab-gyros

przyprawa do kurczaka

chili pieprz cayenne

zioła prowansalskie

kminek mielony

bazylia

oregano

czosnek granulowany

1/4 szklanki oleju

 

1 duża podwójna pierś z kurczaka

 

kg ziemniaków

przyprawa do ziemniaków

sól

pieprz

1 cebula

3 duże ząbki czosnku

tłuszcz do wysmarowania naczynia

 

10 dkg sera żółtego

 

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy po trochę wszystkich przypraw i dodajemy olej, mieszamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, lekko rozbijamy i obtaczamy dokładnie w marynacie, odstawiamy na około pół godziny do lodówki.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków.

3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i układamy na ziemniakach.

4. Następnie na całej powierzchni rozkładamy zamarynowane piersi z kurczaka.

5. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 60 minut w temp. 200 stopni.

6. Wyciągamy zapiekankę z piekarnika, ściągamy folię i rozkładamy starty żółty ser.

7. Zapiekankę pieczemy jeszcze około 30-40 minut w zależności od ziemniaków aż będą miękkie.

8. Zapiekankę wyciągamy, kroimy na kawałki i podajemy z dowolną surówką. Rada: Składniki do marynaty dajemy w dowolnych ilościach.

 

                                SMACZNEGO !

wtorek, 13 czerwca 2017

Bardzo proste, smaczne i dietetyczne muffinki, nawet ktoś kto liczy kalorie może sobie na nie pozwolić. 

Przepis na 6 dużych albo 12 małych.


  Składniki:

 Składniki mokre:

2 jajka

pół szklanki oleju

180 gram jogurtu naturalnego

 

Składniki suche:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej

5 łyżek otrębów owsianych wysokobłonnikowych Kupiec

szczypta soli

3 łyżki cukru brązowego Diamant 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

6 wiśni

6 łyżek czerwonych porzeczek

 

1. W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki suche.

2. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre.

3. Łączymy ze sobą składniki mokre i suche.

4. Dużą formę na muffinki smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto do 2/3 wysokości i na każdą dajemy 1 wisienkę i łyżkę czerwonych porzeczek.

5. Po wierzchu posypujemy jeszcze otrębami owsianymi.

6. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka.

7. Po upieczeniu czekamy aż muffinki przestygną i możemy jeść.


                                 SMACZNEGO !

poniedziałek, 12 czerwca 2017

Smaczny koktajl na ciepłe dni :)

Składniki:

1 szklanka truskawek

pół grapefruita

200 gram jogurtu naturalnego

2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego Diamant 

 

Truskawki myjemy, obieramy szypułki i dajemy do blendera, grapefruita obieramy kroimy na kawałki i dodajemy do truskawek, dajemy jogurt, cukier trzcinowy i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do szklaneczek i od razu podajemy.

 

                                SMACZNEGO !


Koktajlowy zawrót głowy Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta Siedemnasta Truskawka

czwartek, 08 czerwca 2017

Idealna na śniadanie, nawet dzieci ją polubią .

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka wody

1 łyżeczka miodu

szczypta soli

1 gruszka

1 mandarynka

1 kiwi

 

Zagotowujemy wodę, wsypujemy płatki i szczyptę soli , gotujemy aż płatki zrobią się gęste. Zdejmujemy z ognia , mieszamy z miodem, wykładamy na talerz i układamy obrane i pokrojone owoce.

                              SMACZNEGO !

wtorek, 06 czerwca 2017

Bardzo smaczny makaron domowej roboty z dodatkiem tuńczyka, pomidorów suszonych, pieczarek i kukurydzy.

Makaron:

2 szklanki mąki

3-4 jajka

szczypta soli

 

Sos:

20 dkg pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

5 pomidory suszone

olej rzepakowy do smażenia

2 łyżki ketchupu kieleckiego pikantnego

3 łyżki śmietany 18 %

1 puszka tuńczyka

2 łyżki kukurydzy

sól do smaku

pieprz do smaku

 

Robimy makaron: do mąki dajemy 3 albo 4 jajka i szczyptę soli, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, chwilę czekamy aż przeschnie kroimy na dowolnej wielkości makaron.

 

Na patelnię wlewamy olej rzepakowy i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i pieczarki, dodajemy czosnek i pokrojone suszone pomidory, następnie dajemy śmietanę i ketchup. Pod koniec smażenia dajemy tuńczyka z puszki i kukurydzę, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Gotujemy makaron, dodajemy go do sosu, mieszamy i podajemy.

 

                        SMACZNEGO !

sobota, 03 czerwca 2017

To ciasto robię najczęściej w sezonie truskawkowym bo jest przez nas uwielbiane.

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki maki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo:

60 dkg truskawek

1 galaretka truskawkowa

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, a następnie pieczemy około 20 – 30 minut do suchego patyczka.

 

2. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zakipi, wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

 

4. Przekładamy: biszkopt smarujemy kremem, układamy na nim umyte i wyszypułkowane truskawki i zalewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

 

                         SMACZNEGO !

 


Siedemnasta Truskawka Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

czwartek, 01 czerwca 2017

Dzisiaj Dzień Dziecka, więc zapraszam na pyszny sernik, który dobrze schłodzony smakuje wszystkim dzieciom, tym małym i tym dużym.

Składniki:

Masa serowa:

1 kg sera białego twarogowego

5 jajek

1 szklanka cukru pudru

2 cukry waniliowe

20 dkg margaryny

1 szklanka mleka

4 dkg żelatyny

 

Dodatkowo:

15 dkg okrągłych biszkoptów

3 banany

1 galaretka pomarańczowa

 

1. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i zostawiamy do stężenia.

2. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy żółtka, następnie zmielony ser. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy do sera i lekko mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Gotowy ser wykładamy na biszkopty.

3. Banany kroimy na plasterki i układamy na serze.

4. Banany zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową i wstawiamy do lodówki Moja rada: zamiast bananów można użyć dowolnych owoców.

 

 

                              SMACZNEGO !

środa, 31 maja 2017

Pyszne ciacho przekładane serem i rabarbarem, idealne do kawy i do herbaty.

Składniki:

Ciasto kruche:

3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru pudru

25 dkg margaryny

1 całe jajko

2 żółtka

2 łyżki śmietany 18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa rabarbarowa:

1 kg rabarbaru

około pół szklanki cukru

1 galaretka czerwona

 

Masa serowa:

80 dkg sera białego twarogowego

4 jajka

20 dkg margaryny

20 dkg cukru

1 budyń śmietankowy

1/4 szklanki mleka

 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach wysmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią.

 

2. Masa rabarbarowa: rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki, dajemy do garnka i rozsmażamy, pod koniec smażenia dodajemy cukier Jak rabarbar będzie już usmażony, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę czerwoną, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, do garnka dajemy ser, margarynę, jajka, cukier i wszystko zagotowujemy na małym ogniu, jak zacznie gęstnieć to rozpuszczamy budyń w mleku, wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia.

3. Przekładamy: na jednym placku rozsmarowujemy przestudzoną masę rabarbarową.

4. Przekładamy drugim plackiem.

5. Rozsmarowujemy przestudzoną masę serową i przekładamy trzecim plackiem.

6. Dekorujemy dowolnie.

 

                              SMACZNEGO !


Rabarbar 2017

poniedziałek, 01 maja 2017

Pyszna sałatka dla wielbicieli małych uszek i różnych smacznych dodatków. Składniki można zmieniać wedle uznania.

Składniki:

1 opakowanie tortellini trójkolorowego z szynką

1 opakowanie tortellini z serem

1 słoik (500 ml) pieczarek marynowanych

2 czerwone cebule

1 puszka groszku

1 puszka kukurydzy

1 czerwona papryka

sól

pieprz

majonez

natka pietruszki do dekoracji

 

1. Tortellini z szynką i z serem gotujemy według przepisu na opakowaniu.

 

2. Cebulę czerwoną i pieczarki marynowane kroimy w kostkę.

 

3. Kukurydzę i groszek z puszki odsączamy. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 

4. Do sałatki dodajemy majonez wedle uznania, mieszamy, nakładamy do miseczki lub salaterki i dekorujemy natką pietruszki.

                         SMACZNEGO !

wtorek, 11 kwietnia 2017

Bardzo pyszna pieczeń z jajkiem, którą można sobie zrobić samemu w domu :)

Idealna na Wielkanoc.

 

Składniki:

1 kg mięsa mielonego z łopatki

1 papryka czerwona

1 cebula

7 jajek

4 łyżki bułki tartej

2 łyżki ostrej musztardy

papryka słodka

papryka ostra

oliwa z oliwek

sól

pieprz

tymianek

kminek

 

Wykonanie:

Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i odcinamy końcówki.

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Z mięsa wyrabiamy masę, dodajemy do niego pozostałe surowe jajka, podsmażone warzywa, musztardę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem, solę, papryką słodką i papryką ostrą.

Połowę masy wykładamy do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na masie układamy gotowane jajka i przykrywamy pozostałą masą mięsną. Po wierzchu posypujemy tymiankiem i kminkiem. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50-60 minut.

 

 

                      SMACZNEGO !

czwartek, 23 marca 2017

Bardzo pyszne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać, a smakuje wyśmienicie. Idealne i na święta i na zwykły dzień.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

6 żółtek

25 dkg margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

6 białek

pół szklanki cukru

3 śmietany 18 % (po 330 gram)

2 budynie śmietankowe

1 puszka brzoskwiń

1 czekolada mleczna

 

1. Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka , margarynę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto przecinamy na dwa nierówne kawałki, owijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do zamrażarki. Następnie formę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią na grubych oczkach tarki większą część ciasta.

 

2. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie budyń i śmietanę, na sam koniec dodajemy czekoladę i brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.

Masę wylewamy na formę na starte ciasto.

3. Na masę ścieramy na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

 

 

 

                           SMACZNEGO !

wtorek, 21 marca 2017

Jakiś czas temu dostałam się do kampanii Streetcom FINUU i otrzymałam paczuszkę , a w niej 8 sztuk Finuu.

 

 

Finuu to wyjątkowe połączenie:

- fińskiego masła

- oleju rzepakowego

-oleju z lnianki

- witamin A i D

 

Finuu to w pełni naturalny produkt. Zawiera 47 % fińskiego masła oraz oleje z rzepaku i z lnianki, które są bogatym źródłem kwasów omega-3. Unikalne na rynku. Wysoka zawartość masła fińskiego, brak sztucznych dodatków, konserwantów oraz utwardzonych olejów, sprawia że Finuu jest naturalnie najlepszą alternatywą dla innych produktów do smarowania.

Finuu ma delikatny smak. Dodane do produktu wyłącznie naturalne i płynne oleje, sprawiają że jego konsystencja jest miękka i łatwa w smarowaniu.

Polecam bo Finuu sprawdza się do wszystkiego, a pierogi polane Finuu są bardzo smaczne.

 

Na śniadanie do kanapek Finuu jest idealne.

 

Polecam wszystkim Finuu.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11