Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
środa, 06 marca 2019

 

Dzisiaj Środa Popielcowa, więc zapraszam na postne jedzonko.

       

          Składniki:

  • 400 gram makaronu świderki
  • 400 gram świeżego szpinaku
  • 250 gram sera białego
  • 1 cebula
  • 5 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i szpinak. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i smażymy aż woda ze szpinaku odparuje.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i wsypujemy do szpinaku, mieszamy i na koniec wsypujemy biały ser, wszystko razem mieszamy i od razu podajemy.

 

                            SMACZNEGO !

piątek, 01 marca 2019

Szybka i bardzo smaczna przystawka.

    Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 plasterków szynki
  • 5 dużych plasterków sera żółtego
  • przecier pomidorowy do posmarowania ciasta

 

Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy przecierem pomidorowym i układamy na nim plasterki szynki.

Na szynce układamy ser żółty.

Ciasto zwijamy.

Kroimy na cienkie kromeczki i układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

 

                             SMACZNEGO !

wtorek, 05 lutego 2019

Dzisiaj zapraszam na pyszne Bajaderki z Ciastek Regionalnych od Cukry Nyskie .

 

Składniki:

1 opakowanie ciastek regionalnych Cukry Nyskie

 3 łyżki mleka

 1 łyżka cukru

 1 łyżka masła

1 łyżeczka kakao

2 łyżki dżemu

10 dkg bakalii (kokos, rodzynki, żurawina suszona)

aromat rumowy

 

kokos do obtoczenia bajaderek

 

Mleko, cukier, masło i kakao zagotowujemy.

Wystudzone mieszamy z pokruszonymi ciastkami regionalnymi Cukry Nyskie,

Dodajemy dżem, bakalie, aromat rumowy i formujemy kulki.

Kulki obtaczamy w kokosie i dajemy do lodówki na około 2 godziny (można też jeść od razu). 



 

                      SMACZNEGO !

poniedziałek, 28 stycznia 2019

Pyszne ciasto makowe z masa kokosową.

Galaretka i wiśnie nadają mu lekko winny smak.

Składniki:

                         Ciasto makowe:

8 białek

3/4 szklanki cukru

10 dkg margaryny

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki maki ziemniaczanej

3/4 szklanki maku suchego

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy , stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wystudzoną margarynę, suchy mak i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

                             Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

 

                         Masa kokosowa:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka maki ziemniaczanej

10 dkg wiórków kokosowych

1 żółtko

25 dkg margaryny

Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej mieszamy obie mąki, żółtko , wiórki kokosowe i wlewamy na gotujące się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej.

 

                         Masa wiśniowa:

2 galaretki wiśniowe

3 szklanki wody

1 szklanka wiśni drylowanych

Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Jak zaczną tężeć to wsypujemy wiśnie i mieszamy.

 

Dodatkowo:

5 łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta uprażonych na suchej patelni.

 

Przekładamy: ciasto makowe przecinamy na pół, na jedną część wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy biszkoptem, wykładamy masę wiśniową, przekładamy drugą częścią ciasta makowego, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

 

                               SMACZNEGO !

piątek, 25 stycznia 2019

Niedawno Wam pisałam, że dostałam paczkę od Cukry Nyskie do testowania.

Dzisiaj podaję Wam przepis na Bananowca z herbatnikami kakaowymi Petit Beurre, ciastka same w sobie są bardzo smaczne, a jak się je zrobi z kremem, bananami i galaretką , to są pyszne, polecam :) 

 

                        Składniki:

 

 

 

                                                 Krem:

2 szklanki mleka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

200 gram masła

Odlewamy pół szklanki mleka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, powstały budyń wlewamy na kipiące mleko i chwilę gotujemy , aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy masło i łączymy po jednej łyżce z zimnym budyniem.

Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Przekładamy:

Na formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka herbatniki kakaowe Petit Beurre Cukry Nyskie

Na herbatniki wykładamy krem i rozsmarowujemy.

 


 

Na kremie układamy pokrojone banany.

Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką.

 

                                                 SMACZNEGO !


czwartek, 24 stycznia 2019

Bardzo pyszne ciasto kokosowe z galaretką, do tego placki kruche i masa kakaowa na śmietanie to idealne połączenie.

 

Składniki:

                                Ciasto kruche:

40 dkg mąki pszennej

25 dkg margaryny

20 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

3 żółtka

1 łyżka śmietany 18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia


 Na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 20-30 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.                            

                             

                             Placek kokosowy:

4 białka

15 dkg cukru

15 dkg kokosu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Białka ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, następnie dajemy kokos, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.                        

 

                                     Masa :

1 szklanka śmietany 18 %

10 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 łyżki kakao

1 pokruszony placek kruchy

 

   Jeden placek kruszymy na drobno i dajemy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy, kakao i ucieramy z tego masę.                           

 

                            Dodatkowo:

                       2 galaretki czerwone

Rozpuszczamy galaretki czerwone według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

 

  Przekładamy: Jeden placek kruchy przekładamy połową masy, dajemy drugi placek kruchy, smarujemy drugą połową masy, przekładamy plackiem kokosowym i polewamy tężejącą galaretką.


poniedziałek, 21 stycznia 2019

Prosty i smaczny tort na każda okazję.

Idealny na Dzień Babci i Dziadka.

Składniki:

    Ciasto orzechowe:

  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

       Krem:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 łyżeczki kakao

 

1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i pieczemy około godziny.

 

2. Biszkopt czekoladowy: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylewamy na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i pieczemy około 40 minut.

 

3. Krem: zagotowujemy 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w 1 szklance mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka i wlewamy na gotujące się mleko, jak zakipi odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy kostkę margaryny i łączymy z zimnym kremem. Odkładamy troszeczkę masy, dodajemy pół łyżeczki kakao i mieszamy.

 

4. Ciasto orzechowe przekrawamy na pół.

Przekładamy : ciasto orzechowe smarujemy połową kremu przekładamy biszkoptem czekoladowym, smarujemy drugą połową kremu, przekładamy drugim ciastem orzechowym. Kremem z kakao smarujemy wierzch i dekorujemy dowolnie.

 

                                SMACZNEGO !

piątek, 18 stycznia 2019

Wczoraj dotarła do mnie paczuszka do testowania od firmy "Cukry Nyskie".


Cukry Nyskie - produkują ciastka, wafle, markizy, krakersy i biszkopty już od ponad 65 lat.

Zapraszam po informacje na temat produktów tej firmy .

W czasie istnienia na rynku Spółdzielnia Pracy Cukry Nyskie otrzymała wiele nagród i wyróżnień.

Oto niektóre z nich:

  • Srebrny Laur Kompetencji i Umiejętności w kategorii "Załoga - Wspólny Sukces" (2014)
  • Europrodukt (2010)
  • Lider Innowacyjności (2007)
  • Opolska Nagroda Jakości (2006)
  • Pracodawca Organizator Pracy Bezpiecznej (2000, 2001, 2002, 2007)
  • Klub Gazele Biznesu (2002)
  • Tryton Nyski - Kategoria Przedsiębiorczość (2000)
  • Najciekawszy Wyrób Roku (1998)
  • Najlepszy Produkt Opolszczyzny (1993, 1995)

 

Po więcej informacji na temat firmy zapraszam tutaj 

 

W mojej paczce znalazły się :

Herbatniki Petit Beurre: pełnoziarniste i kakaowe



Markizy: orzechowe, kakaowe oraz chałwowe

Ciastka fit & free bez dodatków cukru: czekoladowe i waniliowe

 

Wafelki Pałeczki: orzechowe i kakaowe


 

Ciastka regionalne

 

Dziękuję za paczuszkę i zabieram się za testowanie.

środa, 16 stycznia 2019

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw, więc zapraszam na pikantną zupkę gulaszową.

 

Bardzo smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupka. Doskonałe danie jednogarnkowe na co dzień, ale także i od święta.

      SKŁADNIKI:

  • 60 dkg mięsa wieprzowego
  • 40 dkg pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • połowa małego selera
  • woda lub bulion
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • odrobina chili
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

1. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy razem z papryką słodką i chili.

2. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na masełku z cebulą, na koniec dajemy czosnek i doprawiamy pieprzem i solą.

3. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę.

4. Paprykę czerwoną, zieloną i żółtą kroimy w kostkę.

5. Do garnka dajemy podsmażone mięso, zalewamy wodą albo bulionem tak aby je przykryło i dusimy około godzinę. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, przecier pomidorowy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz kolorowe papryki i gotujemy jeszcze około 15 minut. Na sam koniec dajemy pomidory z puszki i zagotowujemy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Zupę podajemy z dowolnym pieczywem.

 

                            SMACZNEGO !

wtorek, 08 stycznia 2019

Smaczny serniczek z rodzynkami i cytrynową nutą. Szybko się go robi, jest idealny na zwykły dzień, na niedzielę i na święta.

             Składniki:

  • 1 kg sera białego twarogowego
  • 25 dkg margaryny
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 żółtek
  • 6 białek
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gram skórki z cytronu
  • 100 gram rodzynek

 

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie porcjami dodajemy zmielony ser biały, potem mąkę krupczatkę, budyń i proszek do pieczenia, pod koniec ucierania dodajemy ubite białka. Wsypujemy skórkę z cytronu i rodzynki i delikatnie mieszamy.

Masę serową wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60-70 minut.

 

 

                                SMACZNEGO !

piątek, 04 stycznia 2019

Bardzo smaczne, lekkie ciasto. Lubią je i dorośli i dzieci. Ładnie się prezentuje, można je robić w zwykły dzień i od święta.

 

        Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

        Masa kubusiowa:

  • 900 ml soku kubuś o smaku marchewkowym
  • 3 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru

 

       Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka wody

 

       Dodatkowo:

  • 300 gram delicji o smaku pomarańczowym
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wody

 

1. Biszkopt: ubijamy białka z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek. Lekko mieszamy i wykładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia.

2. Masa kubusiowa: odlewamy szklankę soku i mieszamy w nim budynie waniliowe. Pozostały sok zagotowujemy z cukrem i wlewamy powoli powstały budyń.

3. Masa śmietanowa: galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wlewamy powoli tężejącą galaretkę.

Przekładanie: na biszkopt wykładamy ciepłą masę kubusiową i odstawiamy w zimne miejsce, następnie dajemy masę śmietanową, układamy delicje i zalewamy tężejącymi galaretkami.

                     SMACZNEGO !

 


środa, 02 stycznia 2019

Pyszne ciasto przełożone kremem budyniowym, posypane orzeszkami ziemnymi, posmarowane masą krówkową i polane roztopioną czekoladą.

Składniki

        Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

        Krem budyniowy :

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny

 

        Dodatkowo:

  • 300 gram orzeszków ziemnych solonych
  • 1 puszka masy kajmakowej krówkowej
  • 1 mleczna czekolada

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Na biszkopt wykładamy krem.

4. Krem posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi.

5. Na orzeszkach rozsmarowujemy masę krówkową kajmakową.

6. Masę kajmakową polewamy roztopioną czekoladą i wstawiamy do lodówki.

 

                               SMACZNEGO !

sobota, 29 grudnia 2018

Doskonała przekąska na Sylwestra, cały karnawał czy inne święta, a także pasuje na każdą inną okazję gdy spotykamy się z bliskimi i przyjaciółmi.

Składniki:

  • 1 opakowanie krakersów
  • 1 opakowanie serka ricotta (300 gram)
  • pieprz czosnkowy
  • zioła prowansalskie
  • opcjonalnie jogurt naturalny
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pomidor
  • suszona żurawina
  • natka pietruszki do ozdoby

 

Serek ricotta dajemy do miseczki, dodajemy do niego pieprz czosnkowy i zioła prowansalskie i mieszamy, jeżeli za gęsty dodajemy odrobinę jogurtu naturalnego.

 

Serek przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy go dekoracyjnie na krakersy.

Ogórek obieramy i kroimy go i pomidor w drobną kostkę. Na serku układamy po kawałeczku ogórka i pomidora, a w środek dajemy żurawinę suszoną, ozdabiamy natką pietruszki.

Przekąska gotowa do podania.

 

                              SMACZNEGO !

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Smaczne placuszki, nadziane ziemniakami z kaszą gryczaną. Moje córki mówiły na nie pączki z ziemniakami.

Idealne na Święta Bożego Narodzenia do barszczu czerwonego.

Abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku, pomoże Wam w tym Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej.

Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi.

   „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”.

* Maksymalna dawka dobowa to 5 kapsułek

 

       Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dkg margaryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mleka

 

        Farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

 

    Dodatkowo:

  • olej do smażenia

 

1. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski,dajemy pozostałe składniki i rozczyn i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Jak ciasto podrośnie to rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dusimy. Do gorących dodajemy kaszę gryczaną, sól, pieprz i roztopione masło .

 

Na każdy placuszek dajemy po kulce ziemniaków.

3. Formujemy kulki, a potem lekko je spłaszczamy.

4. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.

5.Placuszki smażymy z obu stron na rumiany kolor.

6. Odsączamy na ręczniku papierowym.

7. Na święta będą idealne do czerwonego barszczyku.


                               SMACZNEGO !

 

          "Espumisan Max to wyrób medyczny CE"

                                    Świąteczne tradycje

piątek, 30 listopada 2018

Pyszne ciasto, które zawiera w sobie różne smaki. Idealne dla smakoszów kawy prawdziwej, bo ciasto pięknie nią pachnie, do tego masa czekoladowa i na wierzch orzeźwiająca galaretka. Po prostu pychotka.

Świąteczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku, albo po takich ciastach z masami. Może Wam w tym pomóc Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej.

Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi.

* Maksymalna dawka dobowa to 5 kapsułek

"Espumisan Max to wyrób medyczny CE"

Składniki: 

      Ciasto białe:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Masa czekoladowa:

  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dkg margaryny
  • 7 żółtek

 

     Dodatkowo:

  • 3 łyżki kawy prawdziwej
  • 1 galaretka czerwona
  • 2 szklanki wody

 

Ciasto białe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy i wykładamy ciasto na formę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Ciasto posypujemy przez sitko kawą prawdziwą

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Ciasto wylewamy na ciasto białe z kawą.

Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Masa: do garnka dajemy wodę, cukier, kakao i zagotowujemy, jak zgęstnieje to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę, dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce wystudzonej masy czekoladowej.

Masą smarujemy wystudzony placek.

Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy w zimne miejsce, jak zacznie tężeć to wylewamy ją na masę czekoladową.

 

                                       SMACZNEGO !

 

 

         "Espumisan Max to wyrób medyczny CE"

                   

                                           Świąteczne tradycje

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15