Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas
wtorek, 11 kwietnia 2017

Bardzo pyszna pieczeń z jajkiem, którą można sobie zrobić samemu w domu :)

Idealna na Wielkanoc.

 

Składniki:

1 kg mięsa mielonego z łopatki

1 papryka czerwona

1 cebula

7 jajek

4 łyżki bułki tartej

2 łyżki ostrej musztardy

papryka słodka

papryka ostra

oliwa z oliwek

sól

pieprz

tymianek

kminek

 

Wykonanie:

Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i odcinamy końcówki.

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Z mięsa wyrabiamy masę, dodajemy do niego pozostałe surowe jajka, podsmażone warzywa, musztardę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem, solę, papryką słodką i papryką ostrą.

Połowę masy wykładamy do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na masie układamy gotowane jajka i przykrywamy pozostałą masą mięsną. Po wierzchu posypujemy tymiankiem i kminkiem. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50-60 minut.

 

 

                      SMACZNEGO !

czwartek, 23 marca 2017

Bardzo pyszne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać, a smakuje wyśmienicie. Idealne i na święta i na zwykły dzień.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

6 żółtek

25 dkg margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

6 białek

pół szklanki cukru

3 śmietany 18 % (po 330 gram)

2 budynie śmietankowe

1 puszka brzoskwiń

1 czekolada mleczna

 

1. Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka , margarynę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto przecinamy na dwa nierówne kawałki, owijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do zamrażarki. Następnie formę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią na grubych oczkach tarki większą część ciasta.

 

2. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie budyń i śmietanę, na sam koniec dodajemy czekoladę i brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.

Masę wylewamy na formę na starte ciasto.

3. Na masę ścieramy na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

 

 

 

                           SMACZNEGO !

wtorek, 21 marca 2017

Jakiś czas temu dostałam się do kampanii Streetcom FINUU i otrzymałam paczuszkę , a w niej 8 sztuk Finuu.

 

 

Finuu to wyjątkowe połączenie:

- fińskiego masła

- oleju rzepakowego

-oleju z lnianki

- witamin A i D

 

Finuu to w pełni naturalny produkt. Zawiera 47 % fińskiego masła oraz oleje z rzepaku i z lnianki, które są bogatym źródłem kwasów omega-3. Unikalne na rynku. Wysoka zawartość masła fińskiego, brak sztucznych dodatków, konserwantów oraz utwardzonych olejów, sprawia że Finuu jest naturalnie najlepszą alternatywą dla innych produktów do smarowania.

Finuu ma delikatny smak. Dodane do produktu wyłącznie naturalne i płynne oleje, sprawiają że jego konsystencja jest miękka i łatwa w smarowaniu.

Polecam bo Finuu sprawdza się do wszystkiego, a pierogi polane Finuu są bardzo smaczne.

 

Na śniadanie do kanapek Finuu jest idealne.

 

Polecam wszystkim Finuu.

czwartek, 09 lutego 2017

Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy , a więc u nas na kolację pizza, zapraszam :)

Pizza z kiełbasą i kurczakiem

Składniki:

Ciasto:

2,5 szklanki mąki

4 dag drożdży

4 łyżki oleju

3/4 szklanki letniej wody

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżka przecieru do posmarowania ciasta

 

Nadzienie:

40 dag dowolnej kiełbasy

30 dkg pieczarek

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 puszka kukurydzy

20 dkg żółtego sera

1 filet z kurczaka

przyprawa kebab-gyros

przyprawa do pizzy

sól

olej do smażenia

ketchup do polania pizzy

 

1. Mąkę, wodę, drożdże, olej i sól dajemy do miski i miesimy ciasto, odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2.Jak ciasto podrośnie to wyrabiamy i dajemy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym.

3. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy, na koniec dodajemy troszeczkę soli. Pieczarki z cebulą i czosnkiem wykładamy na ciasto posmarowane przecierem pomidorowym.

4. Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na pieczarkach.

5. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawa kebab-gyros. Układamy na kiełbasie. Kurczaka posypujemy kukurydzą i przyprawą do pizzy.

6. Na wierz ścieramy żółty ser na tarce do sera lub na zwykłym tarce o grubych oczkach.

7.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zniżamy do temp. 180 stopni i pieczemy około godziny.

8. Po wyjęciu z piekarnika kroimy na kawałki, układamy na talerzach i polewamy ketchupem.

 

                        SMACZNEGO !

wtorek, 24 stycznia 2017

Smaczny serniczek, który rozpływa się w ustach, idealny do porannej kawy i do popołudniowej herbatki.

 

Składniki:

Spód herbatnikowy:

20 dkg herbatników

10 dkg margaryny

słoik wiśni smażonych

 

Ser:

1 kg sera białego twarogowego

15 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

15 dkg margaryny

4 łyżki kaszy manny

4 jajka aromat cytrynowy

 

1. W garnku roztapiamy margarynę i studzimy, Herbatniki drobno rozdrabniamy, dodajemy wystudzoną margarynę, mieszamy i wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Wstawiamy na około pół godziny do lodówki.

2. Na herbatnikowy spód rozkładamy wiśnie smażone.

3. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, wsypujemy kaszę mannę i wbijamy po jednym jajku, dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego i ucieramy . Masę serową wykładamy na wiśnie. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.

 

                        SMACZNEGO !

poniedziałek, 09 stycznia 2017

Ta sałatka bardzo często gości na naszym stole, ponieważ bardzo ją lubią moje dzieciaki.



Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka

2 cebule

4 ogórki kiszone

1 puszka kukurydzy

pół kapusty pekińskiej

majonez kielecki

ketchup pikantny

olej do smażenia

 

Marynata:

przyprawa kebab-gyros

przyprawa curry

przyprawa do kurczaka

olej

pieprz chili cayenne

papryka słodka mielona

sól

pieprz

 

Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki. Składniki na marynatę w dowolnych ilościach mieszamy i obtaczamy w niej kurczaka. Odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Później obsmażamy kurczaka na patelni. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy. Do salaterki dajemy cebulę, potem ogórki, następnie kurczaka podsmażonego, polewamy ketchupem i majonezem kieleckim, następnie dajemy kukurydzę, kapustę pekińską i górę dekorujemy majonezem  kieleckim i kukurydzą.

 

 

                        SMACZNEGO !

czwartek, 05 stycznia 2017

Bardzo szybka, prosta i smaczna sałatka, idealna i na święta i na różne okazje a także na zwykły dzień.

 


Składniki :

30 dkg szynki

30 dkg sera żółtego

4 kiszone ogórki

puszka kukurydzy

puszka ananasów

5 jajek

2 łyżki chrzanu luksusowego kieleckiego 

majonez kielecki 

sól

pieprz

natka pietruszki do posypania

 

Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę i ananasy odsączamy z puszki, ananasy również kroimy w kostkę. Jajka, gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy majonez i chrzan i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sałatkę posypujemy natką pietruszki.

 

                    SMACZNEGO !

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Ja bardzo lubię serniki i odkąd pamiętam, to właśnie sernik zawsze gościł i dalej cały czas gości na naszym świątecznym stole. Czasami korzystam jeszcze z przepisów mamy, czasami wykorzystuję przepisy z gazet albo z internetu, a czasami wymyślam sama, tak jak właśnie ten serniczek i wyszedł bardzo pyszny.


 

Składniki:

Spód:

20 dkg herbatników

10 dkg margaryny

 

Ser:

1,20 kg sera białego twarogowego zmielonego

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy Delecta

5 jajek

3 łyżki kaszy manny

1 kisiel cytrynowy Delecta

kilka kropli olejka cytrynowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki oleju

1 szklanka mleka

przyprawa do sernika Delecta

10 dkg rodzynek

2 łyżki wiórków kokosowych

 

Do posmarowania:

masa krówkowa

posypka kolorowa Delecta Decorada

 

Margarynę dajemy do garnka, roztapiamy i studzimy. Herbatniki rozkruszamy i dodajemy wystudzoną margarynę, mieszamy i gotową masą wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. 

Ser biały twarogowy zmielony dajemy do miksera, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy Delecta i ucieramy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dodajemy wszystkie składniki, a na sam koniec dajemy ubite białka i rodzynki i delikatnie mieszamy. 

Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.

Jak sernik wystygnie to smarujemy go masą krówkową i posypujemy kolorową posypką Delecta Decorada.

 

                               SMACZNEGO !


Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

wtorek, 13 grudnia 2016

Lubicie śledzie ? Ja bardzo, a czy jedliście śledzie z rodzynkami ? Bo jeśli nie to polecam spróbować, u mnie takie śledzie od kilku lat goszczą na świątecznym stole.


Składniki:

 50 dkg śledzi w oleju

10 dkg rodzynek

5 cebul

200 ml koncentratu pomidorowego

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

 

Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni podgrzewamy troszeczkę oleju i jak będzie gorący to wrzucamy cebulę, smażymy do momentu aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Śledzie kroimy na małe kawałki i mieszamy z zimnym sosem.

Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej.

 

                       SMACZNEGO !

niedziela, 11 grudnia 2016

Ciasto świąteczne, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak mama je piekła i już sama nazwa kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Cały rok czekam na to ciasto, ponieważ w innym okresie nie smakuje tak smacznie jak na święta. Polecam zrobić to ciasto ponieważ  jest smaczne, nie trzeba go już po upieczeniu przekładać, dzięki temu że nie ma kremu nie jest aż takie słodkie, a marmolada na biszkoptach daje fajny posmaczek.

 

Składniki

Ciasto:

50 dkg margaryny Palma

2 szklanki cukru pudru

10 jajek

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki wiórek kokosowych

3 łyżki maku suchego

 

Dodatkowo:

duża paczka biszkoptów

marmolada jabłkowa do smarowania biszkoptów

 

1. Margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy części: do jednej dajemy kakao, do drugiej kokos i do trzeciej suchy mak.

2. Brytwankę o wymiarach 25x38 wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód dajemy ciasto z kakao i rozsmarowujemy.

3. Na ciasto z kakao dajemy połowę biszkoptów, które smarujemy z obu stron marmoladą jabłkową.

4. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z makiem.

5. Na ciasto z makiem dajemy pozostałe biszkopty posmarowane również z obu stron marmoladą jabłkową.

6. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z kokosem.

7. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 60-70 minut.

8. Po upieczeniu ciasto posmarowałam masą krówkową i posypałam posypką kokosową Delecta., którą otrzymałam w paczce w akcji na Durszlaku :) 

 

 

                                                 SMACZNEGO !


Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

poniedziałek, 05 grudnia 2016

Pyszne ciacho na każdą okazję. Idealne połączenie maku i orzechów.

Składniki:

Ciasto kruche:

60 dkg mąki

25 dkg margaryny

25 dkg cukru

6 żółtek

1 łyżka smalcu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka śmietany

 

Dodatkowo:

1 łyżka kakao

 

Orzechy:

25 dkg orzechów włoskich

1 szklanka cukru

pół szklanki mleka

2 jajka

 

Mak:

30 dkg maku

20 dkg cukru

2 białka

kilka kropli olejku migdałowego

odrobina cynamonu

1 łyżeczka kawy prawdziwej mielonej

 

Dodatkowo:

wiśnie smażone

 

1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy mleko z cukrem i dodajemy orzechy, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy rozbite jajka i dokładnie ucieramy. Mak i orzechy dzielimy na dwie części.

2. Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, Na placek wykładamy smażone wiśnie.

3. Na wiśnie wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów. Dajemy po trzy paski.

4. Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika .

5. I potem wykładamy paskami pozostały mak i orzechy. Orzechy nad mak, a mak nad orzechy.

6. Przykrywamy drugim plackiem białym i nakłuwamy widelcem.

7. Wszystko razem pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę.

8. Po upieczeniu dekorujemy dowolnie.

 

                        SMACZNEGO !

sobota, 26 listopada 2016

Doskonałe połączenie muffinek, kremu budyniowego i kiwi. Bardzo wszystkim smakują a zwłaszcza dzieciom, polecam na każdą okazję.

Składniki

Na muffinki:

3 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

1,5 szklanki mleka

1/3 szklanki oleju

2-3 kiwi

 

Na krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

20 dkg margaryny Palma

 

Dodatkowo:

3 kiwi do dekoracji

zielone cukiereczki

 

1. Osobno w miskach łączymy ze sobą składniki na muffinki mokre i suche.

2. Do składników suchych wlewamy składniki mokre i wszystko razem mieszamy.

3. Foremki na muffinki napełniamy masą na 2/3 wysokości.

4. Kiwi obieramy, kroimy na małe kawałeczki i do każdej muffinki dajemy po trzy kawałeczki. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

5. Robimy krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku mieszamy obie mąki i żółtka i wlewamy na kipiące mleko, lekko mieszamy i odstawiamy z ognia do wystudzenia. Margarynę Palmę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem. Na każdą muffinkę dajemy trochę kremu, ozdabiamy kawałkami kiwi i zielonymi cukiereczkami.

 

                             SMACZNEGO !

niedziela, 30 października 2016

Idealne połączenie masy cytrynowej oraz śmietanowej, które zostały otulone z obu stron pysznym biszkoptem. Ciasto lekkie i smaczne, które u mnie w domu szybko znika z talerza.

 

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Masa cytrynowa:

1/2 szklanki soku z cytryny

1 i 1/2 szklanki wody

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny Palma

 

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30 %

2 opakowania śmietan- fixu

1/2 szklanki cukru pudru.

 

1. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Gotujemy budyń cytrynowy: do garnka wlewamy sok z cytryny, szklankę wody oraz cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Do pozostałej wody wsypujemy budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i mieszamy. Do gotującej się wody z cukrem i sokiem cytrynowym wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

 

3. Robimy masę śmietanową: zimną śmietanę przelewamy do miksera, dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix i miksujemy na najwyższych obrotach aż masa będzie gęsta.

 

4. Biszkopt przekrawamy na pół, na formę dajemy spód biszkopta, wykładamy masę cytrynową i rozsmarowujemy, na masę cytrynową wykładamy ubitą śmietanę i rozsmarowujemy, przekładamy górą biszkopta. Ciasto posypujemy cukrem pudrem, możemy również polać polewą i wstawiamy do lodówki.

 

 


wtorek, 04 października 2016

W tej chwili mamy sezon na orzechy, a więc zapraszam na smaczne kruche ciasto z orzechami, którego już nie trzeba po upieczeniu przekładać masą.

 

Składniki:

Ciasto:

4 dkg drożdży

4 łyżki mleka

2 łyżki cukru pudru Diamant

36 dkg mąki pszennej

36 dkg margaryny Palma

6 żółtek

 

Masa orzechowa:

36 dkg orzechów włoskich mielonych

36 dkg cukru pudru Diamant

6 białek

 

1. Z drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Z mąki, masła, żółtek i rozczynu zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.

2. Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , na koniec dajemy orzechy i lekko mieszamy. Pianę dzielimy na dwie równe części.

3. Jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Na placek dajemy połowę piany z orzechami.

4. Rozsmarowujemy.

5.Następnie rozwałkowujemy drugi placek i dajemy na pianę z orzechami.

6. Smarujemy pozostałą pianą.

7. I na wierzch rozwałkowujemy trzeci placek.

8. Placek pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

9. Po upieczeniu i wystudzeniu placek posypujemy cukrem pudrem.

 

 

                            SMACZNEGO !

czwartek, 11 sierpnia 2016

Bardzo smaczny dżem do pieczywa, albo do przekładania ciasta na zimno.

Składniki:

5 kg cukinii bez łupek

1,5 kg cukru

3 płaskie łyżki kwasku cytrynowego

2 galaretki cytrynowe

3 galaretki pomarańczowe

 

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Cukinię dajemy do garnka do smażenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podsmażamy mieszając od czasu do czasu.

Jak cukinia będzie trochę podsmażona to dodajemy cukier i kwasek cytrynowy i znowu smażymy.

Na sam koniec wsypujemy galaretki i jeszcze trochę smażymy, aż woda trochę odparuje.

Dżem wyciągamy z piekarnika i przekładamy do słoików.

 

                        SMACZNEGO !

 


Róbmy przetwory 2016

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11