Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
środa, 14 listopada 2018

Pyszne ciasto kruche przełożone marmoladą i masą, które na zakończenie daje pyszny efekt.

Ciasto można zrobić na co dzień i od święta.

Składniki:

           Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 10 dkg margaryny
  • 10 dkg smalcu
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Masa jajeczno-cytrynowa:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dkg margaryny
  • sok z połowy cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wody

 

       Dodatkowo:

  • marmolada

 

1. Ciasto: na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, wykładamy do foremek 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.

2. Jajka ubijamy z cukrem na parze aż zgęstnieją i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Ucieramy margarynę, dodajemy tężejącą galaretkę, następnie dajemy po 1 łyżce masy jajecznej i na sam koniec sok z cytryny.

3. Przekładamy: jeden placek smarujemy marmoladą albo dżemem, przekładamy drugim plackiem, dajemy masę jajeczną i przekładamy trzecim plackiem. Dekorujemy dowolnie.

 

                               SMACZNEGO !

wtorek, 13 listopada 2018

Danie kuchni podkarpackiej czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego.

Najlepiej podawać je z sosem z grzybów prawdziwych i z kiszonymi ogórkami.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie kaszy gryczanej w saszetkach (400 gram)
  • 400 gram mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 5 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Cebulkę podsmażamy na złoty kolor.

Do miski wsypujemy wystudzoną kaszę gryczaną, dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, czosnek wyciśnięty przez praskę, jajka i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę, ręce zwilżamy wodą, formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

 

                                 SMACZNEGO !

czwartek, 08 listopada 2018

Bardzo smaczna sałatka, którą można bardzo szybko przygotować.

Składniki:

  • 2 pory
  • 5 jajek
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 2 jabłka
  • 1 puszka kukurydzy
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kukurydzę z puszki odsączamy. Pory oczyszczamy i kroimy na półplasterki. Ogórki konserwowe, jabłka obrane ze skórek i jajka kroimy w kostkę.

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy majonez według uznania i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 

                                 SMACZNEGO !

niedziela, 04 listopada 2018

To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, ale często u nas gości, bo moje dzieciaki bardzo go


Składniki:

          Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • 15 dkg margaryny
  • płaska łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Budyń:

  • 2 duże budynie śmietankowe
  • 1 litr mleka

 

Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto kruche i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie równe części i wykładamy na formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem i lekko na boki. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, jeżeli budyń jest bez cukru to do pozostałego mleka dodajemy cukier według przepisu na opakowaniu i zagotowujemy, jak mleko zakipi to wlewamy rozrobiony budyń i chwilę gotujemy.

Boki z placków ścinamy. Przekładamy placek, połowa budyniu, drugi placek, pozostały budyń i na wierzch rozkruszamy palcami odcięte boki z placków.

 

                              SMACZNEGO !

czwartek, 25 października 2018

Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu, a więc zapraszam na bardzo szybkie, proste i pożywne danie obiadowe.

Składniki:

  • 500 gram makaronu tagliatelle
  • 500 gram świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 15 dkg sera feta

 

1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek, pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy pokrojony szpinak.

2. Mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, i smażymy aż woda ze szpinaku odparuje.

3. Gotujemy makaron tagliatelle w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy razem ze szpinakiem.

Makaron ze szpinakiem wykładamy na talerze i posypujemy serem feta pokrojonym w kostkę.


                               SMACZNEGO !

poniedziałek, 15 października 2018

Szybkie i smaczne ciasto ze śliwkami, najlepiej smakuje jeszcze na ciepło.

Zamiast śliwek możemy użyć dowolnych owoców.

              Składniki:

Ciasto kruche:

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 20 dkg margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ponadto:

  • 50 dkg śliwek
  • cukier do posypania śliwek
  • cynamon do posypania śliwek
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, cukier puder, śmietanę, żółtka oraz proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto kruche.

Ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną część rozwałkowujemy i dajemy na blachę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 25x35 cm.

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, połówki śliwek układamy równomiernie na placku i posypujemy cukrem i cynamonem. Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim śliwki. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut.

Jak ciasto lekko przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

 

                             SMACZNEGO !

czwartek, 27 września 2018

Nadeszła jesień i chłodne dni, a więc zapraszam na smaczną, sycącą i rozgrzewającą zupkę.

 

          Składniki:

  • 3 litry wody
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 cebula
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego
  • 30 dkg boczku
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki kaszy gryczanej
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • odrobinę chili

 

Do garnka wlewamy wodę, dajemy kapustę kiszoną , marchewkę i pietruszkę starte na grubej tarce, liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy.

Cebulę kroimy i lekko podsmażamy, dodajemy mięso wieprzowe i boczek pokrojone w kostkę, podsmażamy i dajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy.

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy osobno w garnku.

Do kapusty dajemy kaszę gryczaną i gotujemy, jak kasza będzie miękka, dajemy ziemniaki ugotowane i podsmażoną kiełbasę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i chili.

 

                                SMACZNEGO !

czwartek, 16 sierpnia 2018

Takie drożdżóweczki są pyszne do popołudniowej kawki albo herbatki.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 25 dag margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

 

Na nadzienie:

  • 2 budynie śmietankowe (na 3/4 litra)
  • 6 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru

  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek

1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Do miski dajemy mąkę i wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka, resztę cukru , cukier waniliowy i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykrywamy je ściereczką i dajemy do wyrośnięcia. 

W tym czasie rozrabiamy budyń według przepisu na opakowaniu (ja rozrobiłam dwa budynie w 6 szklankach mleka i dodałam 4 łyżki cukru). 

Gdy ciasto wyrośnie, robimy z niego kuleczki i lekko rozwałkowujemy małe placuszki.

2. Placuszki układamy na formie do pieczenia i w każdym robimy wgłębienie na budyń.

3. Każdy placuszek smarujemy rozbitym jajkiem, na środek każdego placka dajemy 2 łyżki budyniu.

4. Pieczemy około 50 minut w temp. 200 stopni.

 

 

                                 SMACZNEGO !

środa, 04 lipca 2018

Pyszne ciasto, które obowiązkowo robię w sezonie wiśniowym. Poza sezonem możemy użyć owoce ze słoika.

     Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny

 

     Dodatkowo:

  • 50 dkg wiśni drylowanych
  • 1 galaretka wiśniowa


Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, pieczemy około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

Na biszkopcie rozsmarowujemy krem , układamy na nim umyte i wydrylowane wiśnie, zalewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

 

                              SMACZNEGO !

sobota, 30 czerwca 2018

Bardzo smaczne ciasto czekoladowe, które w połączeniu z masą grysikową daje bardzo ciekawy efekt końcowy. 

 Składniki

 

     Ciasto czekoladowe:

  • 15 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Masa grysikowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki grysiku (kaszy manny)
  • 20 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z jednej cytryny

 

     Dodatkowo:

  • 1 czekolada mleczna

 

Ciasto czekoladowe: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajko, mąkę, mleko, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni.

Masa grysikowa: mleko zagotowujemy z kaszą manną i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i wystudzona kaszę mannę, mieszamy.

Masę wykładamy na ciasto czekoladowe i na wierzch ścieramy czekoladę.

 

                        SMACZNEGO !

czwartek, 14 czerwca 2018

W sezonie truskawkowym takie drożdżóweczki obowiązkowo goszczą na naszym stole.

Są idealne do popołudniowej kawki albo herbatki.

Świat pędzi do przodu, a my razem z nim - tak to prawda i mamy coraz mniej czasu na spędzanie go razem z rodziną i często omija nas to co najważniejsze- ale przecież możemy to zmienić !

Pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak piekłam takie drożdżówki razem z mamą, są to piękne i niezapomniane wspomnienia, wtedy to ja byłam małym pomocnikiem. A teraz piekę je razem z moimi córeczkami,ale mama jest razem z nami w kuchni i doskonale się wtedy bawimy, jest nas trzy pokolenia, a nawet cztery bo siada jeszcze z nami moja 92-letnia babcia, która opowiada nam różne historie, a prawnuczki bardzo lubią ją słuchać.

Bardzo lubimy spędzać czas razem kuchni na wspólnym pieczeniu i gotowaniu.

Do upieczenia drożdżówek z truskawkami użyłyśmy naszej ulubionej margaryny Palma firmy Bielmar, którą zawsze mamy w lodówce, gdyby akurat naszła nas ochota na wspólne pieczenie i spędzenie razem czasu.

 

        Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 25 dag margaryny Palma firmy Bielmar
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

 

      Dodatkowo:

  • truskawki
  • cukier puder do posypania
  •  jajko do posmarowania

 

1. Margarynę Palma firmy Bielmar roztapiamy w garnku i odstawiamy żeby przestygła. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski dajemy mąkę, wyrośnięte drożdże, żółtka, pozostały cukier , cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykrywamy je ściereczką i dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, robimy z niego kuleczki.

2. Lekko rozwałkowujemy małe placuszki i układamy na brytfance wysmarowanej tłuszczem.

3. W każdym placuszku robimy małe wgłębienie i smarujemy naokoło roztrzepanym jajkiem.

4. Na środku każdego placuszka układamy po kilka truskawek.

5. Pieczemy około 50-60 minut w temp. 200 stopni.

6. Jak drożdżówki przestygną to posypujemy je cukrem pudrem.

                              SMACZNEGO !

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - "Palma zróbmy coś dobrego"


                                        Palma - zróbmy coś dobrego

środa, 13 czerwca 2018

Bardzo smaczna przystawka, którą możemy podać w zwykły dzień, ale również na większą imprezę.

Bardzo ładnie się prezentuje na stole.

Składniki:

      Ciasto:

  • 450 gram szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła

 

        Dodatkowo:

  • 200 gram serka śmietankowego
  • 200 gram łososia wędzonego

 

1. Szpinak mrożony najpierw odmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody , szpinak surowy blendujemy z pół szklanki mleka, smażymy na rozgrzanym maśle, jak jest już podsmażony dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i odstawiamy do wystudzenia.

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, następnie dodajemy szpinak, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Formę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy masę szpinakową.

Pieczemy około 15-20 minut w temp.w 180 stopni .

Po wyciągnięciu z piekarnika zwijamy roladę i zostawiamy do ostygnięcia.

3.  Serek śmietankowy doprawiamy solą i pieprzem, rozsmarowujemy na szpinakowym biszkopcie i układamy wędzonego łososia , ponownie zwijamy w roladę. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Jak się dobrze schłodzi to kroimy na plasterki.

 

                               SMACZNEGO !

poniedziałek, 11 czerwca 2018

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Możemy go jeść prawie zaraz po upieczeniu, jak tylko chwilę przestygnie.

W jego przygotowaniu pomagają mi moje córeczki i super się wtedy razem bawimy. Kuchnia to idealne miejsce na spędzanie czasu razem z bliskimi.

Jest to również ciasto idealne na upalne dni, nie ma w nim masy i nie musi stać w lodówce.

 

Składniki :

           Ciasto ucierane:

  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 15 dkg margaryny Palma firmy Bielmar
  • 1 łyżka smalcu
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoik wiśni drylowanych mogą być również świeże owoce
  • garść rodzynek
  • orzechy mielone do posypania

 

         Beza kokosowa:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dkg kokosu

 

1. Ciasto ucierane: margarynę Palmę firmy Bielmar ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami i jajkami na koniec dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

 

2. Na cieście układamy wiśnie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami.

 

3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wiśniach Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 50-60 minut.


                           SMACZNEGO !


Palma - zróbmy coś dobrego

poniedziałek, 04 czerwca 2018

Bardzo szybka, prosta i smaczna sałatka, można ją robić w zwykły dzień, ale również pasuje na święta.

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • mix sałat
  • 3 pomidory
  • 2 ogórki zielone
  • 20 dkg sera feta
  • pestki słonecznika
  • oliwa z oliwek

 

Marynata do fileta :

  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra

 

Robimy marynatę: do miseczki dajemy przyprawy w dowolnych ilościach i oliwę z oliwek , mieszamy i nacieramy fileta z piersi kurczaka, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie grillujemy mięsko i kroimy na małe kawałki. Ogórki, pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Na półmisek wykładamy mix sałat, na sałacie rozkładamy ogórki, pomidory i ser feta, rozkładamy kawałki kurczaka i posypujemy pestkami słonecznika, całą sałatkę polewamy oliwą z oliwek. Sałatka gotowa do jedzenia od razu po przygotowaniu.

Sałatkę można posypać solą i pieprzem, ale nie jest to konieczne ponieważ przyprawione jest mięsko.

 

                               SMACZNEGO !

sobota, 02 czerwca 2018

Bardzo lubię kruche ciasta z owocami, tym razem postanowiłam połączyć ze sobą rabarbar i jabłka i wyszło bardzo smaczne ciacho.

Do ciasta użyłam cukru pudru Diamant.


Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru Diamant
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 4 jabłka
  • kilka łodyg rabarbaru
  • cynamon
  • cukier do posypania owoców
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder Diamant do posypania ciasta

 

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy bułką tartą. Na ciasto rozkładamy równomiernie pokrojony rabarbar i jabłka obrane i starte na grubej tarce, posypujemy cynamonem i cukrem , przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem Diamant.


 

                        SMACZNEGO !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14