Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
czwartek, 16 sierpnia 2018

Takie drożdżóweczki są pyszne do popołudniowej kawki albo herbatki.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 25 dag margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

 

Na nadzienie:

  • 2 budynie śmietankowe (na 3/4 litra)
  • 6 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru

  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek

1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Do miski dajemy mąkę i wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka, resztę cukru , cukier waniliowy i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykrywamy je ściereczką i dajemy do wyrośnięcia. 

W tym czasie rozrabiamy budyń według przepisu na opakowaniu (ja rozrobiłam dwa budynie w 6 szklankach mleka i dodałam 4 łyżki cukru). 

Gdy ciasto wyrośnie, robimy z niego kuleczki i lekko rozwałkowujemy małe placuszki.

2. Placuszki układamy na formie do pieczenia i w każdym robimy wgłębienie na budyń.

3. Każdy placuszek smarujemy rozbitym jajkiem, na środek każdego placka dajemy 2 łyżki budyniu.

4. Pieczemy około 50 minut w temp. 200 stopni.

 

 

                                 SMACZNEGO !

środa, 04 lipca 2018

Pyszne ciasto, które obowiązkowo robię w sezonie wiśniowym. Poza sezonem możemy użyć owoce ze słoika.

     Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny

 

     Dodatkowo:

  • 50 dkg wiśni drylowanych
  • 1 galaretka wiśniowa


Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, pieczemy około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

Na biszkopcie rozsmarowujemy krem , układamy na nim umyte i wydrylowane wiśnie, zalewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

 

                              SMACZNEGO !

sobota, 30 czerwca 2018

Bardzo smaczne ciasto czekoladowe, które w połączeniu z masą grysikową daje bardzo ciekawy efekt końcowy. 

 Składniki

 

     Ciasto czekoladowe:

  • 15 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Masa grysikowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki grysiku (kaszy manny)
  • 20 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z jednej cytryny

 

     Dodatkowo:

  • 1 czekolada mleczna

 

Ciasto czekoladowe: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajko, mąkę, mleko, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni.

Masa grysikowa: mleko zagotowujemy z kaszą manną i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i wystudzona kaszę mannę, mieszamy.

Masę wykładamy na ciasto czekoladowe i na wierzch ścieramy czekoladę.

 

                        SMACZNEGO !

czwartek, 14 czerwca 2018

W sezonie truskawkowym takie drożdżóweczki obowiązkowo goszczą na naszym stole.

Są idealne do popołudniowej kawki albo herbatki.

Świat pędzi do przodu, a my razem z nim - tak to prawda i mamy coraz mniej czasu na spędzanie go razem z rodziną i często omija nas to co najważniejsze- ale przecież możemy to zmienić !

Pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak piekłam takie drożdżówki razem z mamą, są to piękne i niezapomniane wspomnienia, wtedy to ja byłam małym pomocnikiem. A teraz piekę je razem z moimi córeczkami,ale mama jest razem z nami w kuchni i doskonale się wtedy bawimy, jest nas trzy pokolenia, a nawet cztery bo siada jeszcze z nami moja 92-letnia babcia, która opowiada nam różne historie, a prawnuczki bardzo lubią ją słuchać.

Bardzo lubimy spędzać czas razem kuchni na wspólnym pieczeniu i gotowaniu.

Do upieczenia drożdżówek z truskawkami użyłyśmy naszej ulubionej margaryny Palma firmy Bielmar, którą zawsze mamy w lodówce, gdyby akurat naszła nas ochota na wspólne pieczenie i spędzenie razem czasu.

 

        Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 25 dag margaryny Palma firmy Bielmar
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

 

      Dodatkowo:

  • truskawki
  • cukier puder do posypania
  •  jajko do posmarowania

 

1. Margarynę Palma firmy Bielmar roztapiamy w garnku i odstawiamy żeby przestygła. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski dajemy mąkę, wyrośnięte drożdże, żółtka, pozostały cukier , cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykrywamy je ściereczką i dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, robimy z niego kuleczki.

2. Lekko rozwałkowujemy małe placuszki i układamy na brytfance wysmarowanej tłuszczem.

3. W każdym placuszku robimy małe wgłębienie i smarujemy naokoło roztrzepanym jajkiem.

4. Na środku każdego placuszka układamy po kilka truskawek.

5. Pieczemy około 50-60 minut w temp. 200 stopni.

6. Jak drożdżówki przestygną to posypujemy je cukrem pudrem.

                              SMACZNEGO !

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - "Palma zróbmy coś dobrego"


                                        Palma - zróbmy coś dobrego

środa, 13 czerwca 2018

Bardzo smaczna przystawka, którą możemy podać w zwykły dzień, ale również na większą imprezę.

Bardzo ładnie się prezentuje na stole.

Składniki:

      Ciasto:

  • 450 gram szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła

 

        Dodatkowo:

  • 200 gram serka śmietankowego
  • 200 gram łososia wędzonego

 

1. Szpinak mrożony najpierw odmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody , szpinak surowy blendujemy z pół szklanki mleka, smażymy na rozgrzanym maśle, jak jest już podsmażony dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i odstawiamy do wystudzenia.

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, następnie dodajemy szpinak, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Formę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy masę szpinakową.

Pieczemy około 15-20 minut w temp.w 180 stopni .

Po wyciągnięciu z piekarnika zwijamy roladę i zostawiamy do ostygnięcia.

3.  Serek śmietankowy doprawiamy solą i pieprzem, rozsmarowujemy na szpinakowym biszkopcie i układamy wędzonego łososia , ponownie zwijamy w roladę. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Jak się dobrze schłodzi to kroimy na plasterki.

 

                               SMACZNEGO !

poniedziałek, 11 czerwca 2018

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Możemy go jeść prawie zaraz po upieczeniu, jak tylko chwilę przestygnie.

W jego przygotowaniu pomagają mi moje córeczki i super się wtedy razem bawimy. Kuchnia to idealne miejsce na spędzanie czasu razem z bliskimi.

Jest to również ciasto idealne na upalne dni, nie ma w nim masy i nie musi stać w lodówce.

 

Składniki :

           Ciasto ucierane:

  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 15 dkg margaryny Palma firmy Bielmar
  • 1 łyżka smalcu
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoik wiśni drylowanych mogą być również świeże owoce
  • garść rodzynek
  • orzechy mielone do posypania

 

         Beza kokosowa:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dkg kokosu

 

1. Ciasto ucierane: margarynę Palmę firmy Bielmar ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami i jajkami na koniec dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

 

2. Na cieście układamy wiśnie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami.

 

3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wiśniach Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 50-60 minut.


                           SMACZNEGO !


Palma - zróbmy coś dobrego

poniedziałek, 04 czerwca 2018

Bardzo szybka, prosta i smaczna sałatka, można ją robić w zwykły dzień, ale również pasuje na święta.

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • mix sałat
  • 3 pomidory
  • 2 ogórki zielone
  • 20 dkg sera feta
  • pestki słonecznika
  • oliwa z oliwek

 

Marynata do fileta :

  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra

 

Robimy marynatę: do miseczki dajemy przyprawy w dowolnych ilościach i oliwę z oliwek , mieszamy i nacieramy fileta z piersi kurczaka, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie grillujemy mięsko i kroimy na małe kawałki. Ogórki, pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Na półmisek wykładamy mix sałat, na sałacie rozkładamy ogórki, pomidory i ser feta, rozkładamy kawałki kurczaka i posypujemy pestkami słonecznika, całą sałatkę polewamy oliwą z oliwek. Sałatka gotowa do jedzenia od razu po przygotowaniu.

Sałatkę można posypać solą i pieprzem, ale nie jest to konieczne ponieważ przyprawione jest mięsko.

 

                               SMACZNEGO !

sobota, 02 czerwca 2018

Bardzo lubię kruche ciasta z owocami, tym razem postanowiłam połączyć ze sobą rabarbar i jabłka i wyszło bardzo smaczne ciacho.

Do ciasta użyłam cukru pudru Diamant.


Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru Diamant
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 4 jabłka
  • kilka łodyg rabarbaru
  • cynamon
  • cukier do posypania owoców
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder Diamant do posypania ciasta

 

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy bułką tartą. Na ciasto rozkładamy równomiernie pokrojony rabarbar i jabłka obrane i starte na grubej tarce, posypujemy cynamonem i cukrem , przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem Diamant.


 

                        SMACZNEGO !

środa, 23 maja 2018

Bardzo smaczne babeczki, idealne na jeden kęs. 

Takie babeczki warto przygotowywać razem z dziećmi, ja przygotowuję je razem z moimi córeczkami, nie dość że bardzo nam smakują, to jest przy tym bardzo dużo śmiechu i radości, a takie wspólne chwile w kuchni są najpiękniejsze.

Do ciast i ciasteczek najlepsza jest margaryna Palma z firmy Bielmar, którą zawsze używam.

Składniki:

            Ciasto:

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 30 dkg margaryny Palma z firmy Bielmar
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany 18 % (w zależności od potrzeby)

 

         Masa kajmakowo-budyniowa:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 25 dkg margaryny Palma z firmy Bielmar

 

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka, margarynę Palma z firmy Bielmar i zagniatamy ciasto. Foremki na mini babeczki smarujemy tłuszczem, ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami babeczki, formujemy i dajemy na formę do pieczenia.

2. Babeczki pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

3. Babeczki wyjmujemy z foremek i rozkładamy na papierze śniadaniowym żeby ostygły.

4. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance rozrabiamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i żółtka. Jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę Palmę z firmy Bielmar ucieramy dodajemy po łyżce masy kajmakowej i budyniu. Masę dajemy do rękawa cukierniczego i napełniamy nią babeczki.

 

                               SMACZNEGO !

 

               

                                            Palma - zróbmy coś dobrego

czwartek, 10 maja 2018

Bardzo szybkie i smaczne ciasto, w sezonie truskawkowym obowiązkowo musi być.


              Składniki

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody mineralnej gazowanej

 

  • 50 dkg truskawek

 

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy olej i wodę, delikatnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej ciasto.

2. Na cieście układamy umyte i pokrojone truskawki.

3. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Babkę można posypać cukrem pudrem.

 

                                SMACZNEGO !

poniedziałek, 07 maja 2018

Ciasto, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Jest pyszne i bardzo słodkie.

Składniki:

       Ciasto :

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg margaryny
  • 12 dkg cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Dodatkowo:

  • dowolna konfitura lub dżem
  • orzechy
  • rodzynki

 

        Piana:

  • 6 białek
  • 40 dkg cukru pudru
  • troszeczkę kwasku cytrynowego
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

 

  •            czekolada na wierzch

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, cukier puder, ocet, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm, ciastem wykładamy również boki formy i pieczemy około 20-30 minut na złoty kolor w temp. 180 stopni.

Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier puder, następnie ubijamy na parze, na sam koniec dodajemy kwasek cytrynowy i aromat, jak piana będzie gorąca, to odstawiamy aby chwilę przestygła.

Przestudzony placek smarujemy dowolną konfiturą lub dżemem, posypujemy tartymi orzechami i rodzynkami, wykładamy pianę i posypujemy tartą czekoladą.

 

                            SMACZNEGO !

piątek, 04 maja 2018

Bardzo smaczne kotleciki, które pasują i do obiadu i na przystawkę.

          Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 dkg pieczarek
  • 10 dkg sera żółtego
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Pierś z kurczaka kroimy na małe paseczki, paprykę i pieczarki oczyszczamy i również kroimy w paseczki. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Do miski dajemy mięso, paprykę, pieczarki, czosnek, cebulę, wbijamy surowe jajka, dajemy mąkę ziemniaczaną i na koniec żółty ser starty na grubej tarce. Wszystko razem mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na około pół godziny.

Formujemy kotleciki i smażymy na głębokim oleju.

Kotlety podajemy z dowolnymi dodatkami.

 

                               SMACZNEGO !

wtorek, 01 maja 2018

Smaczne ciasto kakaowo-kokosowe oraz biszkoptowe przełożone masą z batoników Ikar .

Idealne połączenie smaków.

                  Składniki:

       Ciasto kakaowe:

  • 25 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 4 żółtka
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Ciasto kokosowe:

  • 4 białka
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

       Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 3 batony Ikar
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki spirytusu

 

1. Robimy ciasto kakaowe: do garnka dajemy margarynę, cukier, mleko, kakao i to wszystko zagotowujemy, jak chwilę pokipi, to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonego dajemy: żółtka, mąkę, proszek i mieszamy.

2. Robimy ciasto kokosowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem kokos i proszek do pieczenia, mieszamy. Dwie brytfanki o wymiarach 23x38 wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto kakaowe i kokosowe (albo dajemy na jedną i potem przekrawamy).

3. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

4. Robimy krem: z dwóch szklanek mleka odlewamy 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to powoli wlewamy powstały budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Do garnka dajemy połamane batony Ikar i 3 łyżki mleka, roztapiamy i chłodzimy.

Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy stopione batony Ikar i spirytus. Na jeden placek kakaowo-kokosowy wykładamy masę z Ikarami.

5. Rozsmarowujemy.

6. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszamy i pieczemy w brytfance o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w temp. 180 stopni. Jak biszkopt przestygnie to dajemy go na masę z Ikarami.

7. Na biszkopt dajemy masę białą i rozsmarowujemy.

8. Przekładamy drugim plackiem kakaowo-kokosowym.

                          SMACZNEGO !

środa, 04 kwietnia 2018

Bardzo szybkie, proste i smaczne danie obiadowe.

            Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sera żółtego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • odrobina chili
  • sól
  • pieprz
  • olej do wysmarowania blaszki

 

Bułkę tartą mieszamy z serem i przyprawami. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w roztrzepanym jajku i gotowej mieszance. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy opanierowane kostki mięsne.

Pieczemy w piekarniku około 25-30 minut w temp. 180 stopni.

Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sałatką ze szpinaku, suszonych pomidorów i serem feta.

 

 

                                SMACZNEGO !

poniedziałek, 26 marca 2018

Pyszne ciasto, które bardzo smakuje moim dzieciom :)

Jabłka z galaretką dają winny smak, a więc ciasto nie jest za słodkie.

Składniki

  • Placki biszkoptowe:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

   

    Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 20 dkg cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

 Masa śmietanowa:

  • 1 śmietana śnieżka
  • 200 ml mleka
  • 1 galaretka wiśniowa

 

Dodatkowo :

  • 30 dkg pierniczków

 

 

1. Placki biszkoptowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy żeby zaczęła tężeć.

2. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dajemy do rondelka, dodajemy cukier i wodę i smażymy aż jabłka zmiękną. Jak jabłka są już miękkie to zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę cytrynową albo pomarańczową i dobrze mieszamy, odstawiamy do momentu aż jabłka z tą galaretką zaczną tężeć.

3. Jak jabłka zaczną tężeć to wykładamy je na jeden biszkopt i na jabłkach układamy pierniczki.

4. Śmietanę śnieżkę miksujemy z mlekiem i dodajemy tężejącą galaretkę wiśniową i wykładamy na pierniczki.

5. Przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym.

6. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

Placek wkładamy na około 2-3 godziny do lodówki.

Moja rada: zamiast śnieżki można użyć 500 ml śmietany 30 lub 36 %.

 

                                  SMACZNEGO !


Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14