Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki. Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne
czwartek, 11 sierpnia 2016

Bardzo smaczny dżem do pieczywa, albo do przekładania ciasta na zimno.

Składniki:

5 kg cukinii bez łupek

1,5 kg cukru

3 płaskie łyżki kwasku cytrynowego

2 galaretki cytrynowe

3 galaretki pomarańczowe

 

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Cukinię dajemy do garnka do smażenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podsmażamy mieszając od czasu do czasu.

Jak cukinia będzie trochę podsmażona to dodajemy cukier i kwasek cytrynowy i znowu smażymy.

Na sam koniec wsypujemy galaretki i jeszcze trochę smażymy, aż woda trochę odparuje.

Dżem wyciągamy z piekarnika i przekładamy do słoików.

 

                        SMACZNEGO !

 


Róbmy przetwory 2016

poniedziałek, 18 lipca 2016

Sezon cukiniowy w pełni, więc zapraszam na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami.

 

Składniki:

3 sztuki cukinii

50 dkg mięsa mielonego

30 dkg pieczarek

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 pomidor

20 dkg sera żółtego

sól

pieprz

przyprawa do mięsa mielonego

zioła prowansalskie

oregano

olej do smażenia

natka pietruszki do posypania

ketchup do polania

 

1. Cukinię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek (zostawiamy pójdzie do farszu). Na patelnię wlewamy olej, jak będzie gorący dajemy pokrojoną cebulę , chwilę mieszamy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy. Pieczarki przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojonego na drobne kawałki pomidora z czosnkiem , następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Do mięsa dodajemy pieczarki , wydrążone środki z cukinii pokrojone na drobne kawałki i trochę startego żółtego sera, wszystko razem mieszamy.

 

Wydrążone cukinie oprószamy pieprzem i solą i nakładamy farsz.

Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy w nim cukinie.

2. Cukinie zapiekamy około 50 minut w temp. 180 i posypujemy pozostałym żółtym serem.

3. Zapiekamy jeszcze około 15 minut Cukinię układamy na talerzach,  posypujemy natką pietruszki i polewamy ketchupem.

 

                        SMACZNEGO !

wtorek, 28 czerwca 2016

Na upalne dni najlepsze są chłodniki.


Składniki:

2 pęczki botwinki

2 litry wody

1 pęczek koperku

1 ogórek zielony

4 jajka

1 szklanka śmietany 18 %

 sól

pieprz

3 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

Botwinkę myjemy, drobno siekamy i dajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i łyżeczkę soli, to gotujemy. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jak botwinka będzie miękka, to zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek i odstawiamy. Jak chłodnik będzie zimny, wlewamy do miseczek, dodajemy pokrojone jajka i ogórek, po wierzchu możemy jeszcze posypać szczypiorkiem. Taki chłodnik podajemy z pieczywem, albo z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.

                       SMACZNEGO !

czwartek, 02 czerwca 2016

Sezon truskawkowy i szpinakowy w pełni, a więc zapraszam na bardzo szybką i smaczną sałatkę, którą możemy przygotować w kilka chwil.

 

 

 

Składniki:

szpinak świeży

sałata zielona

1 ogórek

1 pomidor

kilka truskawek

pół opakowana sera feta

pestki słonecznika

oliwa z oliwek

sól

pieprz

 

Szpinak i sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Pomidora, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę i układamy na listkach szpinaku i sałaty. Truskawki kroimy na pół i również równomiernie układamy. Wszystko posypujemy pestkami słonecznika, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 


"Czas na szpinak 6!"

piątek, 15 kwietnia 2016

 

Ciasto proste, szybkie i smaczne, idealne do popołudniowej kawki albo herbatki.

 

Ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi

 

Składniki

Ciasto:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo:

kilka łodyg rabarbaru

płatki migdałowe według uznania

cukier puder do posypania ciasta

 

1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, a potem po jednym żółtku miksując już na niskich obrotach. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszana z proszkiem do pieczenia i na sam koniec wlewamy wystudzoną margarynę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm.

3. Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałeczki i układamy na cieście.

4. Ciasto z rabarbarem posypujemy płatkami migdałowymi.

5. Ciasto dajemy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w temp. 180 stopni.

6. Jak ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.

                        SMACZNEGO !

środa, 23 marca 2016

Sernik to u mnie w domu obowiązkowe ciasto na Wielkanocnym stole, a ten po prostu rozpływa się w ustach, jest pyszny.


 

Składniki:

Herbatnikowy spód:

200 gram ciemnych herbatników

100 gram margaryny

 

Ser:

1,20 kg sera białego twarogowego

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy

1 mały jogurt naturalny (180 gram)

200 gram śmietany 18 %

6 jajek

2 łyżki rodzynek

1 łyżka suszonej żurawiny

kilka kropli olejku cytrynowego

 

Dodatkowo:

czekolada deserowa do polania sernika

2 łyżki mleka

 

1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z wystudzoną margaryną, mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej herbatniki, delikatnie dociskając, wstawiamy na około 45 minut do lodówki.

2. Ser albo mielimy przez maszynkę albo dajemy do miksera i ucieramy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodajemy jogurt, śmietanę, budyń i po jednym jajku cały czas ucieramy.

3. Na sam koniec dajemy rodzynki, żurawinę suszoną i olejek cytrynowy, delikatnie mieszamy łopatką.

4. Ser wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, wyżej dajemy sernik.

5. Sernik pieczemy ponad godzinę w temp. 180 stopni.

6. Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy dekoracyjnie sernik.

 

                     SMACZNEGO !

wtorek, 22 marca 2016

Jajka faszerowane muszą być obowiązkowo na Wielkanocnym stole. A więc zapraszam po przepis na jajka faszerowane  białym serem i tuńczykiem.

 

 

Składniki:

8 jajek ugotowanych na twardo

1 puszka tuńczyka

20 dkg sera białego twarogowego

sól

pieprz

dowolna dekoracja

 

Jajka gotujemy, studzimy i obieramy. Kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka.

Biały ser miksujemy w blenderze, dodajemy do niego tuńczyka z puszki, żółtka i doprawiamy pieprzem i solą. W razie potrzeby można dodać majonez albo śmietanę (ja nie dodawałam).

Gotowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim połówki białek. Jajka układamy na listkach sałaty i dekorujemy dowolnie.


                                SMACZNEGO !

piątek, 11 marca 2016

Dzisiaj zapraszam na naleśniki podane z płatkami ryżowymi, robiłam takie pierwszy raz, ale muszę przyznać, że wyszły bardzo smaczne :)

 

Składniki na naleśniki:

3 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mleka

1 szklanka wody gazowanej

3 jajka

2 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

szczypta soli

pół łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia

 

Farsz:

szklanka płatków ryżowych błyskawicznych CENOS

2 szklanki mleka

 

Dodatkowo:

syrop trzcinowy Diamant do polania naleśników

dżem truskawkowy 

 

Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy razem i odstawiamy na około pół godziny. W razie potrzeby dodać więcej mleka albo mąki, żeby ciasto było odpowiednie. Następnie smażymy naleśniki.


Zagotowujemy mleko, jak zakipi wsypujemy płatki ryżowe CENOS i gotujemy około 3 minuty.


Jak naleśniki przestygną, to smarujemy je płatkami i zwijamy.


Naleśniki układamy na talerzu, polewamy syropem trzcinowym Diamant i nakładamy dżem truskawkowy.

 

                            SMACZNEGO !

poniedziałek, 15 lutego 2016

 

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

250 gram margaryny

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

SER:

1/2 kg sera białego twarogowego

4 jajka

pół szklanki cukru pudru

1 budyń śmietankowy

150 gram masła

 

PIANA:

5 białek

1 szklanka cukru

1 puszka brzoskwiń

 

Ciasto: z mąki, margaryny, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Połowę dać do zamrażalnika na kruszynkę, a połowę wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

Ser zmielić przez maszynkę dwa razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka, potem dodać zmielony ser, budyń śmietankowy i na koniec dodać pianę ubitą z 4 białek, dobrze wymieszać.

Ser wyłożyć na ciasto. Osączyć brzoskwinie, pokroić w kostkę i wyłożyć na ser. Ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru , wyłożyć na brzoskwinie. Pianę dobrze rozsmarować na brzoskwiniach. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na grubej tarce na pianę.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ponad godzinę.

 

 

                             SMACZNEGO !

wtorek, 09 lutego 2016

Na ostatki zapraszam na pyszne ciacho :) 

 

 

Ciasto z jabłkami i masą serową

Składniki:

Ciasto kruche ( wymiary formy 23x38 cm):

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

25 dkg margaryny

1 całe jajko

2 żółtka

2 łyżki śmietany 18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek

około pół szklanki cukru

1 galaretka pomarańczowa

 

Masa serowa:

50 dkg sera białego twarogowego

3 jajka

15 dkg margaryny

20 dkg cukru

1 budyń śmietankowy

1/4 szklanki mleka

 

Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią.

Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i lekko podsmażamy potem dodajemy cukier, w zależności od tego czy jabłka są kwaśne czy słodkie dodajemy tyle cukru aby jabłka miały odpowiedni smak. Jak jabłka będą już usmażone, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, do garnka dajemy ser, margarynę, jajka i cukier i wszystko zagotowujemy na małym ogniu, jak zacznie gęstnieć to rozpuszczamy budyń w mleku, wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia.

Przekładamy: jeden placek smarujemy jabłkami, przekładamy drugim plackiem, smarujemy masa serową i przekładamy trzecim plackiem.

 

                        SMACZNEGO !

wtorek, 12 stycznia 2016

Zupka nie dość że bardzo zdrowa i pożywna, to do tego jeszcze bardzo smaczna. Polecam nawet dla osób na diecie.

 

Składniki:

1,5 szklanki soczewicy zielonej Kupiec

1 marchewka

5 szklanek wody

sól

pieprz

1 puszka pomidorów

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka masła

oregano

majeranek

słodka papryka

kminek mielony

 

groszek ptysiowy

 

Do garnka wsypujemy soczewicę zieloną Kupiec oraz drobno pokrojoną marchewkę, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na masełku razem z pomidorami z puszki dodajemy do soczewicy. Wszystko razem miksujemy.

Dodajemy do smaku przyprawy, można również dodać wedle uznania kto jakie lubi. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy groszkiem ptysiowym. Dekorujemy natką pietruszki.

 

 

 

 

                         SMACZNEGO ! 

 

               

Niskokaloryczny styczeń 2016

poniedziałek, 04 stycznia 2016

Jeżeli macie dosyć świątecznego jedzenia, to polecam zrobić smaczną i zdrową owsiankę :)

 

 

Składniki:

3 łyżki płatków owsianych Kupiec

3 łyżki płatków jęczmiennych Kupiec

1 szklanka mleka

1 jabłko

1 gruszka

cynamon do posypania

 

Mleko zagotowujemy, dodajemy płatki owsiane i jęczmienne, gotujemy ciągle mieszając około 5 minut. Gotową owsiankę dajemy do miseczki, jabłko i gruszkę obieramy, kroimy na małe kawałeczki i rozkładamy na owsiankę, posypujemy cynamonem i od razu zjadamy.

 

 

 

 

 

Więcej pysznych produktów firmy Kupiec znajdziecie tutaj, zapraszam :)

                      SMACZNEGO !

sobota, 02 stycznia 2016

Pyszne ciasteczka, które wyglądem przypominają prawdziwe orzechy włoskie, a w połączeniu z masa orzechową dają smaczny efekt końcowy.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy (16 gram)

25 dkg margaryny Palma

3 żółtka

3 łyżki śmietany 18 %

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa orzechowa:

1 szklanka orzechów włoskich mielonych

pół szklanki cukru

pół szklanki mleka

25 dkg margaryny Palma

 

Do obtoczenia orzeszków:

kakao

cukier puder

 

1. Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i je zagniatamy. Foremki na orzeszki smarujemy tłuszczem. Odcinamy po kawałku ciasta i je rozwałkowujemy foremkami wycinamy ciasteczka, formujemy w foremce i dajemy na formę do pieczenia.

 

2. Formę z ciasteczkami dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

 

3. Mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi dorzucamy zmielone orzechy i jeszcze chwileczkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę Palmę ucieramy i dodajemy po łyżce zimnych orzechów.

 

4. Na jeden orzeszek dajemy pół łyżeczki masy orzechowej i przekładamy drugim orzeszkiem.

 

5. Cukier puder mieszamy z kakao i obtaczamy w nim orzeszki.

 

 

 

 

                         SMACZNEGO !

piątek, 01 stycznia 2016

Rurki , które zrobiłam po raz pierwszy w życiu i już teraz wiem, że to nie po raz ostatni, bo rurki są naprawdę pyszne.

         Rurki z kremem budyniowym

Składniki:

Ciasto:

50 dkg mąki pszennej

25 dkg margaryny Palma

1 szklanka śmietany 18 %

szczypta soli

białko do posmarowania

cukier do posypania rurek

 

Krem budyniowy:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

3 żółtka

25 dkg margaryny Palma 

 

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, miękką margarynę Palmę  i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski około 1,5-2 cm.


2. Bierzemy foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej.


3. Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem.


4. Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.


5. Krem: odlewamy jedną szklankę mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Do odlanego mleka dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Jak mleko z cukrem zakipi to wlewamy powstały budyń, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę Palmę i dodajemy zimny budyń. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki.


 

 

                          SMACZNEGO !

czwartek, 17 grudnia 2015

Bardzo smaczna sałatka, którą często robię w domu i na różne imprezki, bo nigdy nie podchodzi wodą.


 

Składniki:

1 słoik pieczarek marynowanych (600 ml)

1 puszka kukurydzy

1 słoik selera marynowanego (280 ml)

1 por

5 jajek

10 dkg żółtego sera

majonez kielecki około 200 gram

kucharek

pieprz

 

Pieczarki kroimy w paseczki. Por kroimy w półtalarki. Kukurydzę i selera odsączamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Jajka i żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sałatkę układamy warstwowo i każdą warstwę posypujemy lekko kucharkiem. Pierwsze dajemy pieczarki, potem kukurydzę, następnie seler, por, potem jajka i żółty ser, na samej górze rozsmarowujemy majonez. Na drugi dzień sałatkę mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku kucharkiem, pieprzem i jeżeli trzeba to dodajemy majonez.


Sałatkę najlepiej zrobić dzień wcześniej, albo rano i wieczorem wymieszać.

 

 

                          SMACZNEGO !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10