Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas
piątek, 24 stycznia 2014

Lubicie serniki? Bo ja bardzo, a do jednego z nich dodałam ptasie mleczko i serniki wyszedł rewelacyjny  i w smaku i w wyglądzie.

A więc zapraszam po przepis na ten pyszny serniczek :)

 

Sernik z ptasim mleczkiem

 


 

 

Składniki:

Placek kokosowy:

6 białek

20 dkg cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

10 dkg kokosu

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Placek kakaowy:

5 jajek

5 łyżek cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

1 kg sera białego twarogowego

1 szklanka cukru

6 żółtek

2 budynie śmietankowe na 3/4 litra

pół szklanki mleka

2 galaretki cytrynowe

pół szklanki wody

25 dkg margaryny

 

pół kg ptasiego mleczka

 

Wykonanie:

1. Placek kokosowy: białka ubijamy stopniowo dodajemy cukier, na koniec dajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia, ocet i kokos, wszystko razem mieszamy. Ciasto wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

 


2. Masa serowa: margarynę dajemy do rondla i rozpuszczamy, dodajemy ser, cukier, żółtka i gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Dwa budynie śmietankowe rozpuszczamy w pół szklance mleka i dodajemy do sera, gotujemy aż zakipi. Zdejmujemy z ognia. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w pół szklance gorącej wody, mieszamy i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Odstawiamy masę serową do stężenia.

 


3. Jak masa serowa przestygnie i zacznie tężeć to przekładamy: dajemy placek kokosowy, wykładamy na niego połowę masy serowej.

 


4. Na masie serowej układamy ptasie mleczko.

 


5. Na ptasie mleczko wykładamy drugą część masy serowej.

 


6. Masę serową przykrywamy plackiem kakaowym.

 


7. Polewamy polewą i dowolnie dekorujemy.

 

 

 

 

                            SMACZNEGO!