Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas
środa, 14 stycznia 2015

Ciasto trochę pracochłonne, wydaje się trudne do zrobienia, ale wcale tak nie jest. Końcowy efekt pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje.

 

Placek z kremem i kulkami kakaowymi

 

Składniki:

 

Ciasto kruche:

50 dkg mąki

15 dkg cukru pudru

25 dkg margaryny

3 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

marmolada do posmarowania

 

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny

 

1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i posiekaną margarynę, miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na około 30 minut. Wyciągamy ciasto z lodówki, jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

 

2. Smarujemy marmoladą.

 

3. Do drugiego ciasta dajemy kakao i mieszamy.

 

4. Urywamy po troszeczkę ciasta i robimy kakaowe kulki, które układamy na placku posmarowanym marmoladą.

 

5. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut.

 

6. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.

 

7. Krem: odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

 

8. Przekładamy: placek z kulkami smarujemy kremem.

 

9. Przekładamy biszkoptem.

 

10. Po wierzchu polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

wtorek, 13 stycznia 2015

Dzisiaj zapraszam na bardzo pyszny obiadek. Lazania to danie, które lubią wszyscy moi domownicy bez wyjątku.

 


 

Lazania z mięsem mielonym i pomidorami

 

Składniki:

1 opakowanie lazanii (500 gram)

50 dkg mięsa mielonego

3 pomidory

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka oregano

1 cebula

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek do podsmażenia

sól

pieprz

 

20 dkg sera żółtego

 

Sos beszamelowy:

3 łyżki masła

4 łyżki mąki

3 szklanki mleka

sól i pieprz do smaku

gałka muszkatołowa

 

1. Robimy sos beszamelowy: masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dolewamy mleko i zagotowujemy, aż sos nam zgęstnieje, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką.

 

2. Do natłuszczonego naczynia na spód dajemy sos, układamy płaty lazanii, znowu dajemy sos.

 

3. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pomidory przelewamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, drobno siekamy i dodajemy do mięsa, dodajemy oregano i bazylię i chwilę jeszcze smażymy. Na płaty lazanii z sosem dajemy połowę mięsa mielonego.

 

4. Znowu układamy płaty lazanii smarujemy sosem beszamelowym.

 

5. Dajemy pozostałe mięso mielone.

 

6. I dajemy ostatnią warstwę lazanii smarujemy sosem


7. Na wierzchu układamy plasterki sera żółtego

 

8. Zapiekamy około 45 minut w temp. 200 stopni.

 

 

 

 

 

 

                                   SMACZNEGO !

poniedziałek, 05 stycznia 2015

Witam Was wszystkich po świętach. Czy Wam również ten czas tak szybko leci ? Dopiero były Święta, Sylwester, Nowy Rok dzisiaj już 5 stycznia, a ja jeszcze nie dodałam żadnego wpisu na bloga, pora to nadrobić.

Bardzo się cieszę, że coraz więcej osób zagląda do mojej kuchni.

Zapraszam Was na ciasteczka "Słoneczka z bezą" i życzę Wam wszystkim Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 2015, dużo zdrowia,  aby Wam nie brakowało uśmiechu na twarzy i żeby słoneczko świeciło dla Was cały rok :)

 


Ciastka słoneczka z bezą

 

Bardzo pyszne ciasteczka, idealne do kawki i do herbatki.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

3 żółtka

20 dkg margaryny Palma

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Beza:

3 białka

20 dkg cukru pudru Diamant

1 cukier waniliowy

 

Dodatkowo:

marmolada jabłkowa

olejek pomarańczowy

 

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę Palmę, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kieliszkiem kółeczka.

2. Białka ubijamy z cukrem pudrem Diamant i cukrem waniliowym. Każde kółeczko smarujemy pianą, dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia .

3. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

4. Marmoladę mieszamy z olejkiem pomarańczowym. Jak ciastka przestygną to smarujemy marmoladą stronę bez piany i przekładamy dwa ciasteczka do kupy.

 

 

                            SMACZNEGO !