Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Ulubione
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]()
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
poniedziałek, 25 lutego 2013
Dalszy ciąg testowania makaronu Czaniecki, tym razem będzie to makaron Muszla duża.
Składniki: 250 gram makaron Czaniecki muszla 4 jajka 1 papryka czerwona 3 ogórki kiszone 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego 2 łyżki majonezu pieprz kolorowy Młynek Prymat do smaku sól do smaku
Makaron Czaniecki muszle gotujemy w osolonej wodzie. Hartujemy w zimnej wodzie.
Jajka gotujemy na twardo. Jajka, paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę, wsypmy doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym z młynka i solą.Wsypujemy do miski. Tuńczyka odsączamy i dodajemy do miski.
Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym z młynka i solą. Makaron Czaniecki Muszla rozkładamy na talerzu. Faszerujemy muszle zrobionym farszem. SMACZNEGO!
piątek, 22 lutego 2013
Jeszcze nie zdążyłam wypróbować wszystkich produktów KUPIEC z poprzedniej paczki, a już dzisiaj przyszła następna, za którą bardzo dziękuję i obiecuję, że wezmę się do roboty. A dzisiaj przedstawiam wam przepis na barszcz ukraiński po mojemu :) Składniki: - 300 gram fasoli Piękny Jaś KUPIEC - 3 litry wody - 3 buraczki ćwikłowe - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 3 ziemniaki - 3 listki laurowe - 3 ziarenka ziela angielskiego - sól i pieprz do smaku - przyprawa w płynie - olej do smażenia warzyw - 1 łyżka octu winnego - pół szklanki śmietany - 2 łyżki mąki Wykonanie: fasolę namoczyć w wodzie na kilka godzin. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dać do osolonej wody i gotować na małym ogniu, dodać fasolę i drobno pokrojony czosnek.. Buraczki, marchewkę, pietruszkę i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko osobno podsmażać na patelni i dodawać do gotujących się ziemniaków i fasoli. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, przyprawę w płynie i doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać łyżkę octu winnego. Śmietanę rozmieszać z mąką i wlać do zupy. Jak zakipi odstawić z ognia. Polecam zupkę, bo bardzo dobra :) Dzisiaj firma KUPIEC zrobiła mi bardzo fajną niespodziankę. Dostałam dużą pakę ich roduktów, za które bardzo dziękuję. Produkty firmy KUPIEC są bardzo smaczne i zdrowe, można z nich zrobić bardzo fajne dania, ale również jeść same jak np. wafle ryżowe czy podpłomyki, a do owsianki wystarczy tylko dodać mleko i już gotowe. Jeszcze raz bardzo dziękuję:)
środa, 13 lutego 2013
Testowanie Makaronów Czanieckich ciąg dalszy :) Tym razem jest to Makaron Czaniecki z pomidorami 5 jajeczny :)
Składniki: 500 gram Makaron Czaniecki z pomidorami 5 jajeczny 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 500 gram parówek 1 cebula 1 sos boloński ze słoika sól i pieprz do smaku żółty ser do posypania Wykonanie: makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Robimy sos: cebulę kroimy w półtalarki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy, dodajemy pokrojoną cebulę i chwilę smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy sos ze słoika i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy parówki pokrojone na plasterki, jak zakipi zdejmujemy z ognia. Na talerz wykładamy makaron i polewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Dekorujemy natką pietruszki. Przyznam się, że ten makaron Czaniecki z pomidorami jadłam pierwszy raz, ale szczerze polecam, bo jest bardzo dobry. SMACZNEGO!
poniedziałek, 04 lutego 2013
Robiąc kotlety mielone prawie zawsze panierowałam je w bułce tartej, ale że lubię eksperymentować w kuchni to spróbowałam czegoś nowego. Jako panierki użyłam otrębów owsianych firmy KUPIEC i wyszły rewelacyjne. Składniki: - 1/2 kg mięsa z łopatki wieprzowej - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 2 jajka - sól - pieprz - 1 bułka czerstwa - otręby owsiane KUPIEC do panierowania - olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z łopatki zmielić przez maszynkę. Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Do miski dać mięso, cebulę, czosnek, wyciśniętą bułkę, jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzyk wsypać otręby owsiane KUPIEC, z mięsa formułować małe kotleciki i panierować w otrębach. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.
|