Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
czwartek, 28 listopada 2013

Zapraszam na pyszną i lekką kolację z owsianką Kupiec.

 


 

Składniki:

- kawałek grapefruita

- kawałek jabłka

- 1 mandarynka

- 2 łyżki Owsianki ze śliwkami Kupiec Coś na ząb

- 80 gram jogurtu naturalnego

- 1 łyżka orzechów włoskich

- 1 łyżka słonecznika łuskanego

 

Wykonanie:

Owoce obieramy, kroimy na kawałki i dajemy do miseczki.

 

Owoce posypujemy Owsianką ze Śliwkami Kupiec Coś na ząb.

 

 

Sałatkę polewamy jogurtem.

 

 

Po wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami i łuskanym słonecznikiem.

 

 

                                   SMACZNEGO!

poniedziałek, 18 listopada 2013

Pewnie już wiecie o tym, że ja bardzo lubię piec różne ciasta.

I do tego lubię łączyć różne smaki, tak jest i w tym cieście, gdzie występują trzy biszkopty: kakaowy, kokosowy i orzechowy, do tego dużo kremu, kiwi i ananasy i to wszystko zalane galaretką, po prostu niebo w gębie.

Dla mnie to ciasto jest pyszne i mam nadzieję, że jeżeli ktoś je zrobi to również będzie mu smakowało.

 

 

Ciasto kremowe z kiwi i ananasami

 

 

Składniki

Placek orzechowy:

5 jajek
10 dkg cukru
15 dkg orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Placek kakaowy:

5 jajek
10 dkg cukru
5 dkg mąki
3 dkg kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Placek kokosowy:

6 białek
10 dkg cukru
20 dkg kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
6 żółtek
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 dkg margaryny

 

Ponadto:

ananasy z puszki

5 kiwi

1 galaretka zielona

1 galaretka żółta

 

Sposób przygotowania

 

Placek orzechowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie bułkę tartą, orzechy oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180
stopni.

Placek kokosowy: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i na koniec dodajemy kokos, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo
dodajemy cukier, potem żółtka, następnie kakao, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Galaretkę żółtą i zieloną rozpuszczamy razem według przepisu na
opakowaniu i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i mieszamy aż zakipi, potem zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy 50 dkg margaryny  i łączymy z zimnym budyniem.

Przekładamy: troszeczkę kremu pozostawiamy na wierzch ciasta, a resztę kremu dzielimy na 4 części.

Placek kakaowy smarujemy jedną częścią kremu.





Układamy ananasy.



Ananasy smarujemy drugą częścią kremu.

Przykrywamy plackiem kokosowym.

Smarujemy trzecią częścią kremu.



 

Układamy kiwi pokrojone w plasterki (3 szt).

 

 

Smarujemy czwartą częścią kremu.

 

 

Przykrywamy plackiem orzechowym.

 

 

Smarujemy odłożonym kremem.

Układamy pozostałe ananasy i kiwi.

 

 

Zalewamy tężejącą galaretką.

 

 

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

 

                         SMACZNEGO!