Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pyszne ciasteczka idealne na świąteczny stół.


 

Ciastka gwiazdki na gotowanych żółtkach

 

Składniki:

Ciasto:

40 dkg mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy

25 dkg margaryny

1 łyżka smalcu

5 żółtek gotowanych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

12 dkg margaryny

12 dkg pół szklanki cukru pudru

1 łyżka śmietany

kilka kropel aromatu pomarańczowego

 

Dodatkowo:

polewa do polania ciastek

cukiereczki kolorowe

 

1. Jajka gotujemy i studzimy, rozłamujemy na pół i bierzemy tylko żółtka. Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy margarynę, smalec, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka rozcieramy na małym siteczku, wszystko razem miesimy. Foremką wycinamy gwiazdki, układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni.

 

 

2. Masa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy śmietanę i olejek i jeszcze chwilę ucieramy. Jedno ciasteczko smarujemy masą. i przekładamy drugim ciastkiem.

 

3. Ciastka polewamy polewą i posypujemy kolorowymi cukiereczkami.

 

 

 

 

                              SMACZNEGO !

 


Świąteczne słodkości!

piątek, 12 grudnia 2014

Dzisiaj w dalszym ciągu zapraszam po przepis na święta, będzie to pyszna sałatka z indyka wędzonego, która doskonale nadaje się na Boże Narodzenie albo na Sylwestra.

 

Sałatka z indyka wędzonego

Składniki:

1 kg fileta wędzonego z indyka

1 groszek konserwowy

1 kukurydza w puszce

1 słoik pieczarek marynowanych

6 ogórki konserwowe

10 jajek

5 cebul czerwonych

majonez

musztarda

sól

pieprz

 

 

1. Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę czerwoną i pieczarki marynowane również kroimy w kostkę. Groszek i kukurydzę odsączamy z puszki. Jajka gotujemy na twardo,  studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

 

2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki. Na sam koniec kroimy fileta wędzonego z indyka również w kostkę, dodajemy do reszty składników.

 

3. Dodajemy troszeczkę musztardy i majonez według uznania, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 

Moja rada: Zamiast wędzonego fileta z indyka możemy dać dowolną wędlinę.

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

środa, 10 grudnia 2014

Dzisiaj zapraszam na obiecany pyszny serniczek, który rozpływa się w ustach.

 

 

Składniki:

Ciasto:

30 dkg mąki

10 dkg cukru pudru

2 żółtka

1 całe jajko

10 dkg margaryny

1 łyżka smalcu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Ser:

1 kg sera białego

1 szklanka cukru pudru

2 całe jajka

4 żółtka

15 dkg margaryny

2 szklanki mleka

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Piana:

6 białek

1 szklanka cukru pudru

 

1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć razem i zamiesić ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

 

2. Ser mielimy przez maszynkę bądź miksujemy.(chyba że jest gotowy z wiaderka to już nie). Margarynę roztapiamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem ser, wystudzoną margarynę, mleko, troszeczkę olejku cytrynowego, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy. Gotowy ser wylewamy na ciasto i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

 

3. Ubijamy pianę z białek i cukru, wykładamy na podpieczony ser.

 

4. Pieczemy jeszcze około 15-20 minut w temp. 180 stopni.

5. Po niedługim czasie na serniku pojawi się rosa.

 

 

 

 

 

                           SMACZNEGO !

10:51, bietka_5 , ciasta
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 08 grudnia 2014

Już niedługo Święta Bożego Narodzenia, więc przedstawiam Wam moją kolejną propozycję, która idealnie pasuje na ten czas.

Bardzo pyszne muffinki o smaku piernika, idealne i na święta i na inne uroczystości, oraz na zwykłą niedzielę.

 

 

Piernikowe muffinki z kremem malinowym

 

Składniki na 24 muffinki :)

1,5 szklanki cukru pudru

2 jajka

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

1 łyżka kakao

5 łyżek marmolady jabłkowej

1 szklanka śmietany 18 %

1 łyżeczka sody

4 szklanki mąki

 

Krem malinowy:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 budyń malinowy

2 łyżki mąki pszennej

25 dkg margaryny

 

gwiazdeczki do ozdoby

 

1. Cukier puder ucieramy z jajkami, jak będzie utarty, to dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, kakao, marmoladę i śmietanę to rozcieramy, na koniec dajemy mąkę i sodę. Masę przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.

 

2. Muffinki pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut (sprawdzamy patyczkiem).

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. W odlanym mleku mieszamy budyń malinowy z mąką, jak mleko zakipi to wlewamy budyń i gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Na wystudzone muffinki nakładamy krem i dekorujemy kolorowymi gwiazdkami.

 

 

 

 

 

 

                               SMACZNEGO !

środa, 03 grudnia 2014

 

Jeżeli szukacie pomysłów na świąteczne ciasta, to zapraszam po przepis.

Ciasto bardzo pyszne, idealne połączenia ciasta, masy i biszkoptów.

 

 

Wuzetka gotowana z biszkoptami

Składniki:

Ciasto:

25 dkg margaryny

30 dkg cukru pudru

1 łyżka kakao

4 łyżki wody

4 jajka

25 dkg mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa czekoladowa:

1/2 szklanki wody

1 szklanka cukru

1 łyżka kakao

25 dkg margaryny


1 duża paczka biszkoptów

polewa do polania biszkoptów

 

1. Ciasto: margarynę, cukier, kakao i wodę zagotowujemy, jak tylko zakipi zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Jak przestygnie to wtedy dodajemy rozbite jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Masa : wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy wystudzoną masę. Placek czekoladowy smarujemy masą.

 

 

3. Na masie układamy biszkopty.


 

4. Po biszkoptach polewamy delikatnie polewą.

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !