Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
czwartek, 17 grudnia 2015

Bardzo smaczna sałatka, którą często robię w domu i na różne imprezki, bo nigdy nie podchodzi wodą.


 

Składniki:

1 słoik pieczarek marynowanych (600 ml)

1 puszka kukurydzy

1 słoik selera marynowanego (280 ml)

1 por

5 jajek

10 dkg żółtego sera

majonez kielecki około 200 gram

kucharek

pieprz

 

Pieczarki kroimy w paseczki. Por kroimy w półtalarki. Kukurydzę i selera odsączamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Jajka i żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sałatkę układamy warstwowo i każdą warstwę posypujemy lekko kucharkiem. Pierwsze dajemy pieczarki, potem kukurydzę, następnie seler, por, potem jajka i żółty ser, na samej górze rozsmarowujemy majonez. Na drugi dzień sałatkę mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku kucharkiem, pieprzem i jeżeli trzeba to dodajemy majonez.


Sałatkę najlepiej zrobić dzień wcześniej, albo rano i wieczorem wymieszać.

 

 

                          SMACZNEGO !

niedziela, 13 grudnia 2015

Bardzo smaczne ciasteczka idealne na Boże Narodzenie, ale również na każdą inną okazję, wystarczy tylko wyciąć je inną foremką i udekorować wedle uznania.

 


Ciasteczka Choinki

Składniki:

Ciasto:

40 dkg mąki

25 dkg margaryny

1 łyżka smalcu

5 żółtek gotowanych

3/4 szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

kilka kropli olejku pomarańczowego

lukier zielony

kolorowe koraliki

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dajemy cukier puder i cukier waniliowy, jajka gotujemy, żółtka oddzielamy od białek(białka możemy zjeść) i ścieramy je na tarce o drobniutkich oczkach albo trzemy przez sitko, dajemy margarynę, smalec, olejek pomarańczowy i zagniatamy ciasto.

Rozwałkowujemy foremką o kształcie choinki (lub zupełnie dowolną) wycinamy ciasteczka i dajemy ja na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Jak ciasteczka przestygną to smarujemy je zielonym lukrem i dekorujemy kolorowymi koralikami.

 

 

                                  SMACZNEGO !

piątek, 11 grudnia 2015

Odkąd pamiętam ta zupa zawsze gościła na naszym wigilijnym stole i do tej pory tak pozostało, jest to pierwsze danie podawane u nas na kolacji wigilijnej:)


Kwasówka - zupa wigilijna

Składniki:

3 litry wody

1 litr kwasu z kiszonej kapusty

100 g kaszy gryczanej

1 szklanka śmietany

3 łyżki mąki

1 jajko

sól i pieprz do smaku

 

Wodę zagotować, dodać kaszę gryczaną i troszeczkę soli i podgotować, dodać kwas i jeszcze trochę gotować. Rozkłócić śmietanę, jajko i mąkę i tym podbić kwas, jak zakipi odstawić. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.


 

 

 

                             SMACZNEGO !

poniedziałek, 07 grudnia 2015

Ciasto trójsmakowe, idealne do kawki, każdy znajdzie w nim coś smacznego dla siebie. Na nadchodzące święta będzie w sam raz.

 

Składniki:

Kruchy spód:

20 dkg mąki pszennej

10 dkg margaryny

10 dkg cukru pudru

2 łyżki śmietany 18 %

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa makowa:

1 puszka masy makowej ( ja dodałam jeszcze do niej skórkę pomarańczową i odrobinę olejku migdałowego )

 

Masa serowa:

50 dkg sera białego

12 dkg margaryny

20 dkg cukru pudru

3 jajka

2 łyżki rodzynek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Masa orzechowa:

10 dkg orzechów włoskich

4 jajka

10 dkg cukru

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

 

2. Masę makową z puszki przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i olejek migdałowy, w miarę potrzeby można jeszcze dodać odrobinę cukru. Masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy.

3. Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku, następnie dodajemy po łyżce zmielonego lub zmiksowanego sera, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki i ubite białka, delikatnie mieszamy, wykładamy na mak i rozsmarowujemy.


 

4. Masa orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy.

 

5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wysypujemy z formy, polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

                          SMACZNEGO !