Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Ulubione
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]()
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
wtorek, 26 marca 2013
Kupuję różne gazetki z przepisami kulinarnymi i właśnie w jednej z nich znalazłam bardzo fajny przepis, trochę zrobiłam go po swojemu. W ostateczności wyszło bardzo pyszne danie:) Parówki w waflach tortowych Składnik: 1 opakowanie wafli tortowych 20 parówek 2 kg ziemniaków 2 cebule 80 dkg pieczarek pieprz czarny mielony Kamis do smaku sól czosnkowa Kamis do smaku 2 jajka czosnek granulowany Kamis bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Wykonanie:
Ziemniaki ugotować , przecisnąć przez praskę doprawić do smaku solą czosnkową Kamis i pieprzem czarnym mielonym Kamis. Cebulę pokroić w piórka, dodać czosnek granulowany Kamis i podsmażyć, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli i czosnku chwilę podsmażyć. Każdy wafel kroimy na 4 części, w opakowaniu
SMACZNEGO!
piątek, 22 marca 2013
Właśnie odkryłam że ryż pełnoziarnisty KUPIEC jest bardzo smaczny i nie skleja się w gotowaniu, gorąco go polecam. Ja zrobiłam go z sosem ze swojej kaczuszki i wyszło pyszne połączenie, zapraszam po przepis:) Ryż pełnoziarnisty KUPIEC z sosem z kaczki Składniki: 4 saszetki ryżu pełnoziarnistego KUPIEC 1 kaczka 1 marchewka pół pietruszki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól i pieprz do smaku troszeczkę słodkiej papryki mielonej 3 łyżki masła woda do podlania kaczki Wykonanie: Kaczkę kroimy na kawałki, dajemy do rondla, dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną na kawałki do tego dodajemy resztę składników i podlewamy wodą, smażymy kaczkę w piekarniku w 180 stopniach około 2-3 godziny w zależności od kaczki. Po usmażeniu kaczkę skubiemy na kawałki i dajemy do tego sosu w którym się smażyła.
SMACZNEGO!
wtorek, 19 marca 2013
Wielkimi krokami zbliża sie do nas Wielkanoc, a więc pora na Mazurka:) Mazurek kruchy z kruszynką Składniki: 37 dkg maki pszennej 25 dkg margaryny 12 dkg cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka roszku do pieczenia Ponadto: marmolada jabłkowa do posmarowania ciasta. Wykonanie: Makę wysiekać na stolnicy razem z margaryną, dodać cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia i zamiesić ciasto. Mniejszą połowę ciasta dajemy do lodówki na kruszynke, a pozostałe ciasto rozwałkowuemy i dajemy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm. Wyłożone ciasto smarujemy marmoladą i na wierzch ścieramy ciasto z lodówki na grubej tarce. Pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni. Dekorujemy dowolnie. SMACZNEGO!
piątek, 08 marca 2013
Dzisiaj podam wam przepis na pyszną zupkę z makaronem literki Czaniecki i parówkami:)
Składniki: 125 gram makaronu literki Czaniecki 3 litry wody 2 marchewki 2 łyżki mrożonego albo świeżego pora 2 łyżki mrożonego albo świeżego groszku kawałeczek selera 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku przyprawa w płynie do smaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 400 gram parówek Wykonanie: Makaron literki Czaniecki gotujemy w osolonej wodzie. Hartujemy w zimnej wodzie i odstawiamy.
Marchewkę kroimy na ćwiartki i potem na plasterki, pora kroimy w półplasterki, selera kroimy w drobną kostkę. Do baniaka wlewamy wodę, dodajemy warzywa pokrojone i groszek zielony, do tego dajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy na małym ogniu niecałą godzinę.
Parówki kroimy na małe kawałki i z jednej strony rozcinamy je na cztery części. Przed końcem gotowania dodajemy przecier pomidorowy. Jak zakipi dodajemy parówki, jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy zupę z ognia, wsypujemy makaron literki Czaniecki i od razu podajemy do spożycia. SMACZNEGO!
poniedziałek, 04 marca 2013
Lubicie kaszę gryczaną? Bo ja bardzo :) Czasami wystarczy zrobić prosty sos i podać z kaszą gryczaną i mamy pyszne danie :) Składniki: 400 gram (4 saszetki) kaszy gryczanej Kupiec 500 gram mięsa z łopatki wieprzowej 1 marchewka 1 mała pietruszka 2 łyżki masła 1 cebula 2 łyżki mąki 1 szklanka wody olej do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: mięso z łopatki pokroić na drobne kawałki. Na patelnię wlać troszeczkę oleju i podsmażyć mięso z każdej strony. Cebulę pokroić na plasterki, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Na głębszej patelni podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i pietruszkę , chwilę smażyć, potem dodać mięso , masło i podlać wodą i dusić około 1,5 godziny pod przykryciem. Na koniec rozprowadzić mąkę w odrobinie wody, wlać do mięsa żeby zakipiało. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
|