Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas
środa, 19 marca 2014

Wczoraj upiekłam bardzo pyszny chlebek z kminkiem i przyprawą Kamis do chleba litewskiego z czarnuszką i kminkiem, chlebek wyszedł bardzo pyszny.

 


Ciasto zrobiłam w misce Tupperware do ciasta, miska sprawdziła się rewelacyjnie, nawet nie musiałam brudzić sobie rąk przy wyrabianiu ciasta drożdżowego.

 

Zapraszam na stronkę www.tupperware.pl 

 

Chlebek z kminkiem

 

Składniki:

- pół kg mąki

- 2 szklanki letniej wody

- 3 dkg drożdży

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżka kminku

- 1 łyżka przyprawy Kamis do chleba litewskiego z czarnuszką i kminkiem

- 2 łyżki oleju

- kminek i słonecznik do posypania chlebka

 

Wykonanie:

Do miski do ciasta firmy Tupperware dałam mąkę, drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, sól, kminek i przyprawę Kamis do chleba litewskiego, wszystko razem wymieszałam silikonową  łopatką, (idealna byłaby łopatka firmy Tupperware, ale niestety nie mam)na koniec dałam olej i dalej mieszałam łopatką.

 


 

Jak już dobrze rozmieszałam to zamknęłam miskę przykrywką.

 

 

Miskę odstawiłam w ciepłe miejsce.

 

 

Po około pół godziny zobaczyłam jak pokrywka zaczęła się podnosić.

 

 

Po około 40 minutach od zamknięcia pokrywka sama się otworzyła.

 

Wyjęłam ciasto i przełożyłam do foremki na chlebek, posypałam kminkiem i pestkami słonecznika.

 

Chlebek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam około godziny.

Jak chlebek się upiekł to wyciągnęłam go z piekarnika , wyjęłam z foremki i zawinęłam w lnianą ściereczkę do wystygnięcia.

 

 


Jak chlebek wystygł to nareszcie mogłam go spróbować, był pyszny.

 

 

 

 

 

Chlebek był naprawdę pyszny, przyprawa Kamis do chleba litewskiego z czarnuszką i kminkiem nadała mu bardzo fajny smak.

 

 

Jak widzicie z miską do ciasta Tupperware przy wyrabianiu ciasta drożdżowego nawet rąk nie musicie sobie brudzić.

Polecam miskę bo jest rewelacyjna i na pewno będą ją często używała w swojej kuchni.

 

Dziękuję Tupperware :)