Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
czwartek, 30 kwietnia 2015

Ciasto proste, szybkie i tanie. Bardzo łatwo się je robi, ale za to bardzo szybko znika ze stołu. Placek idealny na każdy dzień.

Składniki na ciasto:

50 dkg mąki pszennej

15 dkg cukru pudru

5 dkg margaryny

10 dkg miodu

3 łyżki śmietany 18 %

1 jajko

1 łyżeczka sody

1 łyżka octu

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

25 dkg margaryny

 

1. Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim obie mąki, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

 


 2. Ciasto: na stolnicę dajemy mąkę, cukier puder, śmietanę, jajko, miód, margarynę, sodę i ocet, miesimy ciasto, które dzielimy na 3 części.


3. Każdą część rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm, pieczemy na złoty kolor około 30 minut).


4. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Pierwszy placek smarujemy połową kremu.


5. Przekładamy drugim plackiem.


6. Rozsmarowujemy pozostały krem.


7. I przekładamy trzecim plackiem.


8. Po wierzchu dekorujemy dowolnie.

 

 

                               SMACZNEGO !

wtorek, 14 kwietnia 2015

Dzisiaj zapraszam na bardzo szybką i smaczna sałatkę :)

 

Składniki:

1 słoik cebulki perłowej marynowanej Jamar

1 puszka kukurydzy Jamar

1 puszki fasolki czerwonej 

1 słoik selera marynowanego

1 por

1 duże jabłko

5 jajek gotowanych

30 dkg dowolnej wędliny

majonez

sól

pieprz

 

Wykonanie: jajka gotujemy, studzimy i obieramy. Jabłko, jajka i wędlinę kroimy w kostkę. Pora kroimy w półtalarki. Cebulkę odcedzamy i kroimy na pół. Seler, fasolkę i kukurydzę odcedzamy.

Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dajemy majonezu według uznania i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 

Zapraszam również na stronkę Jamar na fb :)