Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas
piątek, 15 kwietnia 2016

 

Ciasto proste, szybkie i smaczne, idealne do popołudniowej kawki albo herbatki.

 

Ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi

 

Składniki

Ciasto:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo:

kilka łodyg rabarbaru

płatki migdałowe według uznania

cukier puder do posypania ciasta

 

1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, a potem po jednym żółtku miksując już na niskich obrotach. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszana z proszkiem do pieczenia i na sam koniec wlewamy wystudzoną margarynę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm.

3. Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałeczki i układamy na cieście.

4. Ciasto z rabarbarem posypujemy płatkami migdałowymi.

5. Ciasto dajemy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w temp. 180 stopni.

6. Jak ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.

                        SMACZNEGO !