Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
niedziela, 19 maja 2013

Jak pewnie większość z was wie dzisiaj mamy Światowy Dzień Pieczenia, a więc i ja postanowiłam przyłączyć się do akcji i upiekłam "Muffiny bananowo-cynamonowe" , polecam bo wyszły pyszne :)

 10/100 #bakebrave

a tutaj link http://worldbakingday.com/pl/jak-piec/muffiny-bananowo-cynamonowe







czwartek, 16 maja 2013

Nie wiem jak wy , ale ja bardzo lubię ciasta, które są proste, szybkie i bardzo smaczne.

Oto przepis na jedno z nich "Jabłecznik z cukrem cynamonowym Diamant".


Składniki:

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru

- 1 torebka cukru waniliowego

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- pół szklanki mąki ziemniaczanej

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 margaryna

- 2 jabłka

- cukier cynamonowy Diamant do posypania

 

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Potem dodajemy żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy po trochę margarynę wystudzoną i mieszamy do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście.


Posypujemy cukrem cynamonowym Diamant.

 

Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.

 

Ciasto proponuję podać z cappuccino posypane również cukrem cynamonowym Diamant.

 

                           SMACZNEGO!

 


 P.S. Robiąc to ciasto skorzystałam z przepisu czarnej http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/placek-z-rabarbarem-8 

z portalu http://www.przyslijprzepis.pl/

tylko zmieniłam owoce, dziękuje Kasiu za przepis :)

 


wtorek, 14 maja 2013

Lubicie serniki? Bo ja bardzo i to pod każdą postacią :)

Dzisiaj przedstawiam wam przepis na "Sernik z kokosami"



Składniki:

Ciasto kruche:

30 dkg mąki pszennej

15 dkg margaryny

15 dkg cukru pudru

2 łyżki śmietany

3 żółtka


1 łyżeczka proszku do pieczenia



Ser:

1 kg sera białego

30 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 całe jajka

3 żółtka

pół szklanki oleju

1 szklanka mleka

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Piana z kokosem:

6 białek

3/4 szklanki cukru

20 dkg
kokosu

 

Wykonanie:

Ze składników na ciasto kruche miesimy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i
dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

Ser mielimy dwa razy przez maszynkę. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i
cukrem waniliowym, dodajemy ser, olej i mleko, ucieramy na koniec dajemy
budyń i proszek do pieczenia.
Masę serową wlewamy na ciasto kruche i pieczemy 50 minut w temp. 180
stopni.

Ubijamy białka z cukrem, dodajemy kokos, mieszamy i wykładamy na podpieczony ser i pieczemy jeszcze 20 minut.

 

SMACZNEGO!

środa, 08 maja 2013

 

Lubię eksperymentować w kuchni i ostatnio wymyśliłam sobie zupę pieczarkową z makaronem, wyszła bardzo pyszna zupka.

SKŁADNIKI:

pół kilograma pieczarek

2 marchewki

1 cebula

3 litry wody

sól i pieprz do smaku

troszeczkę przyprawy w płynie

2 łyżki mąki

3/4 szklanki śmietany

250gram makaronu rurki z mąki z pełnego przemiału Czaniecki





Wykonanie:

Pieczarki kroimy w plasterki (ja miałam duże to pokroiłam w półplasterki), marchewkę również kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w drobne piórka. Dajemy to wszystko do wody i gotujemy około godziny. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i przyprawą w płynie. Mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do zupy, jak zakipi zdejmujemy z ognia.

Makaron Czaniecki rurka z mąki z pełnego przemiału gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy do zupy, mieszamy i wlewamy na talerze.





                            SMACZNEGO!