Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas
środa, 27 maja 2015

Makaron to ja bardzo lubię pod każdą postacią, a z takim sosem jest naprawdę pyszny, moja rodzinka go uwielbia :)

 

                    

 

         Tagliatelle z kurczakiem w sosie     serowo-śmietanowym

 

Składniki:

500 gram makaronu Tagliatelle

1 podwójna pierś z kurczaka

20 dkg pieczarek

1 cebula

4 ząbki czosnku

10 dkg żółtego sera

olej do smażenia

2 szklanki śmietany

przyprawa do makaronu

sól

pieprz

curry

bazylia

kucharek

 

1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy, jak pieczarki będą już prawie usmażone to dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy doprawiamy do smaku pieprzem, solą i kucharkiem i zdejmujemy z ognia. Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy.

2. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, kucharkiem, curry, bazylią i na koniec dajemy przyprawę do makaronu.

3. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach.

4. Gotujemy makaron Tagliatelle, odcedzamy i dajemy do sosu, wszystko razem mieszamy i od razu podajemy.

                         SMACZNEGO !

 

 


czwartek, 21 maja 2015

Jak wiecie bardzo lubię piec różne słodkości, a więc dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto makowo-orzechowe z masą kawową.

To ciasto jest trochę pracochłonne, ale połączenie maku, orzechów i kawy daje pyszny efekt końcowy.

Ciasto podałam na talerzyku Antonio z Porcelana Bogucice

 

Składniki:

Ciasto makowe:

30 dkg maku

30 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

4 jajka

10 dkg rodzynek

5 dkg skórki pomarańczowej

10 dkg orzechów siekanych

skórka z połowy cytryny

1 łyżka kawy prawdziwej mielonej

1,5 łyżeczki cynamonu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

10 dkg margaryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

 

Masa kawowa:

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

4 żółtka

2 łyżki kawy prawdziwej mielonej

30 dkg margaryny

 

Wkładka orzechowa:

4 jajka

10 dkg orzechów mielonych

1/2 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto makowe: mak zagotowujemy na mleku i mielimy przez maszynkę 2 razy. Margarynę ucieramy z cukrem, z cukrem waniliowym i żółtkami, dodajemy po łyżce maku i cały czas ucieramy, po utarciu dajemy wszystkie składniki, a na sam koniec ubitą pianę z 4 białek, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na dwie brytwanki wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

2. Wkładka orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie orzechy i na koniec dajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

3. Masa kawowa: mleko, cukier, kawę i żółtka gotujemy na małym ogniu ciągle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzoną masę.

4. Przekładamy: ciasto makowe smarujemy połowa masy kawowej, przekładamy wkładką orzechową, smarujemy pozostałą masa kawową i przekładamy drugim ciastem makowym. Po wierzchu polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

                                  SMACZNEGO !

poniedziałek, 11 maja 2015

Dzisiaj zapraszam na bardzo smaczny i szybki placek na każdy dzień.

Składniki:

Ciasto kruche:

60 dkg mąki pszennej

20 dkg cukru pudru Diamant

20 dkg margaryny

3 żółtka

3 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

1 kg rabarbaru

cukier do posypania rabarbaru

cukier puder Diamant do posypania ciasta

 

Sposób przygotowania

1. Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, cukier puder, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto.

2. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm.

3. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałeczki, rozkładamy go równomiernie na placek i posypujemy cukrem. Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim rabarbar. Dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

Moja rada: Zamiast rabarbaru możemy użyć dowolnych owoców.

 

 

 

                         SMACZNEGO !

 


Rabarbarowa rewolucja