Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
niedziela, 23 czerwca 2013

Uwielbiam wszystkie muffinki, a teraz mamy jeszcze sezon truskawkowy, więc zapraszam na pyszne muffinki z truskawkami i płatkami migdałowymi.

 

 

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

150 gram margaryny

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

truskawki

płatki migdałowe do posypania

 

WYKONANIE:

Margarynę roztapiamy na ogniu i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzoną margarynę i mleko. Dokładnie mieszamy.

 

Foremki na muffinki napełniamy do 3/4 wysokości.


 

Do każdej muffinki dajemy truskawkę przekrojoną na 4 części.


 

Muffinki posypujemy płatkami migdałowymi.

 

 

Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni.

 

 

                                  SMACZNEGO!

wtorek, 11 czerwca 2013

Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc zapraszam na pyszny torcik :)

Składniki

    Biszkopt:

    6 jajek

    20 dkg cukru

    5 łyżek mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia



    Masa śmietanowa:

    2 szklanki śmietany 30 %

    2 łyżki żelatyny

    15 dkg cukru pudru



    80 dkg truskawek



    8 kostek białej czekolady

 

Wykonanie:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelewamy do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopta przekrawamy na połowę i jedną połówkę dajemy do tortownicy.

Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody. Masę dzielimy na 3 części. Na przekrojone ciasto dajemy jedną część masy.

 

Na tej masie śmietanowej układamy połowę truskawek.

 

Na truskawki druga część masy.

 

Na masę śmietanową dajemy drugą część biszkopta.

 

Na biszkopt dajemy trzecią część masy śmietanowej i układamy pozostałe truskawki. Na środek ścieramy białą czekoladę.

 

 

                              SMACZNEGO!

wtorek, 04 czerwca 2013

28 maja moja najmłodsza córcia Kinga skończyła 5 latek i z tej okazji zrobiłam pysznego torta:)

SKŁADNIKI:

 

Biszkopt:
5 jajek
30 dkg cukru
30 dkg mąki pszennej
5 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:
1 litr mleka
1,5 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 kostki margaryny (500 gram)


Ponadto:
30 dkg delicji
winogrona
odrobina barwnika czerwonego
6 różyczek Dr Oetker do dekoracji 

WYKONANIE:

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, następnie dodać wodę i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dać do okrągłej tortownicy o średnicy
  26cm i piec około 30 minut w temp. 180 stopni.

Krem: 3 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej szklance mleka rozrobić obie mąki i wlać na kipiące mleko, jak zakipi zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć margarynę i połączyć z zimnym budyniem. Krem podzielić na trzy części.

Wystudzony biszkopt przekroić na połowę. Jeden blat biszkopta posmarować jedną częścią kremu, ułożyć na nim delicje, na delicjach rozsmarować drugą część kremu, przykryć drugim blatem biszkopta. Z trzeciej części
kremu odjąć połowę i dodać do niego odrobinę barwnika czerwonego i dobrze rozmieszać.

Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch torta. Naokoło zrobić dekorację z czerwonego kremu, poukładać winogrona przekrojone na pół i podawać różyczki dekoracyjne Dr Oetker.





 

                                 SMACZNEGO!

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Dzisiaj przedstawiam wam gołąbki trochę inne, czyli bez zawijania w kapustę.

SKŁADNIKI:

- pół szklanki ryżu

- pół szklanki kaszy manny

- pół szklanki kaszy jęczmiennej

- pół kg mięsa mielonego

- pół główki kapusty

- 5 jajek

- 1 cebula

- sól  do smaku

- pieprz czarny mielony do smaku

- bułka tarta do obtoczenia

- olej do smażenia

 

WYKONANIE:

Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w talarki. Ryż, kaszę mannę, kaszę jęczmienną, cebulę, jajka i mięso mielone dajemy do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku solą  i pieprzem. 

 

Robimy gołąbki, obtaczamy w bułce tartej.

Najlepiej wszystkie sobie obtoczyć w bułce tartej, a potem już smażyć po kolei.

Podsmażone dajemy do formy i pieczemy jeszcze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około dwie godziny.
                                   

Gołąbki można podać z pieczywem, albo z dowolnym sosem.

Ja najczęściej takie gołąbki podaję z sosem pieczarkowym.

                       SMACZNEGO!