Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
poniedziałek, 01 czerwca 2015

Z okazji Dnia Dziecka wszystkim dzieciom tym małym i tym dużym, a zwłaszcza mojej Kochanej trójce dzieciaczków życzę wszystkiego najlepszego.

Dzisiaj zapraszam na ciasto które bardzo lubią moje dzieci.

 

Śmietanowiec z truskawkami i galaretką

 

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

 4 łyżki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa śmietanowa:

2 śmietany śnieżki

400 ml mleka

3 galaretki czerwone

 

Dodatkowo:

40 dkg truskawek

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka w temp. 180 stopni.

2. Dwie galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu. Jedną galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy galaretki do stężenia. Jak galaretki zaczną tężeć to ubijamy śmietanę śnieżkę z mlekiem i dodajemy dwie tężejące galaretki. Na biszkopt wykładamy masę śmietanową.

3. Na masie śmietanowej układamy truskawki.

4. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.

 

 

 

 

                        SMACZNEGO !