Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas
czwartek, 11 lipca 2013

Na zakończenie sezonu truskawkowego zapraszam na pyszny "Sernik na zimno z truskawkami bez pieczenia" (jak nie mamy truskawek, to możemy zastąpić je dowolnymi owocami).

 

 

SKŁADNIKI:

- 1 kg sera białego twarogowego

- 1 galaretka zielona

- 1 galaretka żółta

- 1 galaretka pomarańczowa

- 1 galaretka czerwona

- 20 dkg cukru pudru

- 60 dkg truskawek

- 30 dkg ciastek herbatników

 

WYKONANIE:

Galaretki zieloną, żółtą i pomarańczową rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu.  Galaretkę czerwoną rozpuszczamy według przepisu podanym na opakowaniu. Wszystkie galaretki odstawiamy, żeby zaczęły tężeć.

 

Ser biały twarogowy miksujemy blenderem, stopniowo dodajemy cukier puder i jeszcze chwile miksujemy (jak nie mamy blendera , to ser mielimy przez maszynkę, dodajemy cukier puder i ucieramy).

Okrągłą formę o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami.

Utarty ser z cukrem dzielimy na trzy części. Do jednej części dajemy tężejącą galaretkę zieloną i miksujemy razem do uzyskania jednolitej masy, do drugiej pomarańczową, a do trzeciej żółtą.


Na herbatniki wykładamy masę zieloną, dajemy chwilę do lodówki, następnie wykładamy masę pomarańczową i również dajemy chwilę do lodówki i na koniec wykładamy masę żółtą i również dajemy chwilę do lodówki.

Następnie na masę żółtą układamy umyte i wyszypułkowane truskawki i zalewamy galaretką czerwoną i dajemy na około dwie godziny do lodówki.

 

 

 

 

 

            SMACZNEGO!


wtorek, 09 lipca 2013

Teraz jest najlepszy okres na grillowanie, a więc zapraszam po przepis na "Grillowanego pstrąga"



 

SKŁADNIKI:

2  pstrągi wypatroszone

    1 cytryna

   zioła prowansalskie Prymat

    listki bazylii

    gałązki koperku świeżego

    2 łyżki masła

   pieprz kolorowy Młynek Prymat

  
sól

 

WYKONANIE:

Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

 

Pstrągi wypatroszone kładziemy na foli aluminiowej, oprószamy solą i pieprzem kolorowym Prymat,  rozcieramy po całych rybach. Każdą rybkę skrapiamy sokiem z cytryny , a do środka wkładamy po dwa plasterki cytryny, po
łyżce masła i po gałązce koperku. Na koniec posypujemy ziołami prowansalskimi Prymat , dajemy po kilka listków bazylii i po gałązce koperku na wierzch ryby.



 

Pstrągi zawijamy w folię i odstawiamy na około pół godziny do lodówki.

 

 

Po pół godzinie pstrągi kładziemy na rozgrzanym grillu i co chwilę przewracamy z jednej strony na drugą. Grillujemy je niecałą godzinę.

 



 

Gotowe pstrągi odwijamy z folii i dajemy na talerz z dowolnymi warzywami.

 

 

                                    SMACZNEGO!