Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
piątek, 11 lipca 2014

Fanów mojej kuchni przybywa, co mnie bardzo cieszy, że do mnie zaglądacie, tym razem będzie przepis na obiecany Keks wiśniowy.

Bardzo szybkie , proste i smaczne ciasto z wiśniami. W sezonie wiśniowym to ciasto jest u mnie na stole obowiązkowo. A później taki keks robię z wiśniami ze słoika.

                                                 

Keks wiśniowy ucierany    

 

 

 

Składniki:

5 jajek

1,5 szklanki cukru pudru

1,5 szklanki oleju

4,5 szklanki mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 kg wydrylowanych wiśni

 

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, jak są utarte to wlewamy powoli olej i dalej delikatnie ucieramy.

 

 

Potem dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka, delikatnie mieszamy.


 

 

Na koniec dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy.

 

 

 

Ciasto wykładamy do dwóch wąskich foremek.

 


 

Pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.

 

 

 

                                     SMACZNEGO!

poniedziałek, 07 lipca 2014

Pyszne ciasto, idealne na upalne dni, bo nie trzeba go przekładać :)


Składniki :

Ciasto ucierane:

6 żółtek

2 całe jajka

15 dkg cukru pudru

15 dkg margaryny

3 dkg smalcu

20 dkg mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

słoik wiśni drylowanych

garść rodzynek

orzechy mielone do posypania

 

Beza kokosowa:

6 białek

20 dkg cukru

20 dkg kokosu

 

1. Ciasto ucierane: margarynę ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami i jajkami na koniec dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Na cieście układamy wiśnie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami.

3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wiśniach Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około godziny.

 

 

 

 

 

                                  SMACZNEGO!

wtorek, 01 lipca 2014

 

Ostatnio brakowało mi trochę czasu i dawno nic nie wrzucałam na bloga, ale teraz postaram się poprawić i częściej coś napisać.

 

Wszystkich którzy zaglądają na mojego bloga zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami.

 

Legumina królewska z truskawkami 

 

Składniki:

Biszkopt: 

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

- 2 szklanki mleka

- 8 łyżek cukru

- 1 cukier waniliowy

- 4 żółtka

- 2 łyżki mąki pszennej

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka kakao

- 25 dkg margaryny

 

- 50 dkg truskawek

- 20 dkg galaretki w kostkę

- 3 łyżki rodzynek

 

Masa śmietanowa:

- pół litra kwaśnej śmietany

- 4 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

- 3 łyżki letniej przegotowanej wody

 

- czekolada twarda do potarcia na śmietanę

 

Wykonanie:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim żółtka i mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.

Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

 

Upieczony biszkopt dajemy do formy.


 

Biszkopt smarujemy kremem białym.


 

Na krem biały układamy truskawki.

 

Truskawki smarujemy kremem z kakao.

 

Galaretkę kroimy w drobną kostkę.

 

Krem z kakao posypujemy galaretką i rodzynkami.

 

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i wykładamy na galaretkę i rodzynki.

 

Na śmietanę ścieramy drobno czekoladę mleczną.

 

Dajemy do schłodzenia do lodówki.

 

 

 

                         SMACZNEGO!