Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
piątek, 28 lipca 2017

Pyszne pikantne ogóreczki, które nadają się i do obiadu i na przystawkę.

Składniki:

2,5 kg małych ogórków

3 łyżki soli

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka pieprzu

1 główka czosnku

1.5 szklanki octu

8 łyżek oleju

3 szklanki cukru

 

1. Ogórki myjemy.

2. Ogórki kroimy wzdłuż na 2 lub 4 części.

3. Zasypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin.

4. Wodę która powstanie wylewamy. Dodajemy chili, pieprz i czosnek wyduszony przez praskę, wszystko razem mieszamy.

5. Z octu, oleju i cukru robimy zalewę ,gorącą zalewamy ogórki i również mieszamy.

6. W tej zalewie pozostawiamy na 12 godzin.

7. Po 12 godzinach układamy ogórki do słoików, do każdego słoika wlewamy tą zalewę żeby przykryła ogórki i zakręcamy słoiki i odstawiamy na półkę.

JUŻ SIĘ NIE GOTUJE.

 

                    SMACZNEGO !

piątek, 07 lipca 2017

Idealna zupka na upalne dni, smak mojego dzieciństwa.

Składniki:

3 litry wody

1 kg wiśni

3 łyżki śmietany

2 łyżki mąki

cukier do smaku

 

20 dkg makaronu rurki

 

Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy, jak zakipi wrzucamy wiśnie, niech chwilą pokipią. Osobno gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Następnie mieszamy mąkę ze śmietaną i wlewamy na zupę, żeby zakipiała. Cukrujemy do smaku, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem dodajemy makaron, zupka najlepiej smakuje na zimno.

 

                       SMACZNEGO !

poniedziałek, 03 lipca 2017

Pyszne bułeczki, które pokochają wielbiciele parówek i żółtego sera, dodatkowo posypane siemieniem lnianym dają bardzo smaczny efekt.

Składniki:

Ciasto:

70 dag mąki

3/4 szklanki letniego mleka

7 dag drożdży

3/4 szklanki zimnej wody

3 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

 

Nadzienie:

50 dkg parówek

30 dkg żółtego sera

papryka słodka

oregano suszone

ketchup kielecki

 

Dodatkowo:

żółtko do posmarowania

siemię lniane Kupiec do posypania

 

 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolnej wielkości kółeczka.

2. Farsz: parówki i ser kroimy w kostkę, dodajemy czerwoną paprykę w proszku, oregano suszone i około 2 łyżki ketchupu kieleckiego , wszystko razem mieszamy. Na powycinane kółeczka dajemy odpowiednia ilość farszu.

3. Formujemy bułeczki i układamy na formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem.

4. Bułeczki smarujemy rozbitym żółtkiem i posypujemy siemieniem lnianym Kupiec.

5. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

 

                       SMACZNEGO !

sobota, 01 lipca 2017

Ciasto, które pamiętam jeszcze z mojego dzieciństwa.

Składniki:

Ciasto:

 4 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

1 płaska łyżeczka amoniaku

1 płaska łyżeczka sody

15 dkg margaryny

2 jajka

2 łyżki śmietany 18 %

3 łyżki miodu płynnego

 

Masa z kaszy manny:

2 szklanki mleka

pół szklanki cukru

4 łyżki kaszy manny

25 dkg margaryny

pół szklanki cukru pudru

 

Dodatkowo:

1 łyżka kakao

dżem porzeczkowy

 

1. Składniki na ciasto dajemy na stolnice i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części.

2. Rozwałkowujemy i wykładamy na formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem.

3. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

4. Robimy masę: mleko i pół szklanki cukru zagotowujemy, jak zakipi to dodajemy kaszę mannę i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

5. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i dwoma żółtkami. Dodajemy po łyżce wystudzonej kaszy manny.

6. Jeden placek smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i przykrywamy drugim plackiem.

7. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dajemy kakao i mieszamy. Placek smarujemy masą białą i przekładamy trzecim plackiem.

8. Następnie smarujemy masą z kakao.

9. I przekładamy czwartym plackiem.

 

                               SMACZNEGO !