Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
środa, 27 sierpnia 2014

Jak wiecie niedawno dostałam paczuszkę od http://www.wspspolem.com.pl/   i na pierwszy rzut wykorzystałam z niej ocet spirytusowy http://www.wspspolem.com.pl/nasze-produkty/octy/ , zrobiłam pyszną sałatkę do słoików, polecam.

 

Zapraszam również na stronkę http://www.majonez.pl/ i na fb https://www.facebook.com/majonezkielecki?fref=ts 

Taka sałatka jest idealna do ziemniaczków i dowolnego mięska.

 


 

Sałatka z cukinii z kurkumą i kukurydzą

Składniki:

6 kg cukinii

6 duże cebule

1 kg marchwi

2 papryki czerwone

1 puszka kukurydzy


Zalewa:

5 szklanek cukru

3 szklanki octu Społem Kielce

1 łyżka kurkumy

kilka ziarenek ziela angielskiego

kilka listków laurowych

3 łyżki oleju

3 łyżki soli 

 


1. Cukinię obieramy, kroimy na połowę wydrążamy środek, kroimy na słupki, a potem kroimy na cienkie kwadraciki, albo ścieramy na szatkownicy.


2. Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki.


3. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na grubym tarku.


4. Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę

 

5. Wszystkie składniki na zalewę dajemy do baniaka i gotujemy.

 


6. W misce mieszamy wszystkie warzywa.


7. Jak zalewa zakipi dodajemy do niej wszystkie warzywa i gotujemy 15 minut.


8.Na sam koniec dodajemy kukurydzę z puszki i dajemy  sałatkę do słoików.

9. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.


 

                            SMACZNEGO!

środa, 13 sierpnia 2014

Wczoraj otrzymałam super paczkę od Majonezu Kieleckiego z WSP Społem Kielce, zaczynam z nimi współpracę, a z takich pyszności można zrobić pyszne smakołyki.

 

A oto co dostałam :)

 

W paczce były takie produkty:

1.Majonez kielecki

10 szt x 170 ml


 

2. Ketchup kielecki łagodny

6 szt x 270 g

 

3. Sos kielecki czosnkowy

6 szt x 250 g

 

4. Sos kielecki tatarski

6 szt x 250 g

 

5. Musztarda kielecka Delikatesowa

10 szt x 190 g

 

6. Ocet spirytusowy 10 %

10 szt x 500 ml

 

Jeżeli chcecie zapoznać się bliżej z tymi produktami, to zapraszam na ich stronkę www.majonez.pl 

i  na fb www.facebook.com/majonezkielecki

sobota, 09 sierpnia 2014

U mnie sezon malinowy rozpoczęty, a dzisiaj i jutro ma być straszny upał, więc zapraszam na pyszne Ciasto z kremem i malinami.

Takie ciasto jest najlepsze prosto z lodówki.

 


              Ciasto z kremem i malinami

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

5 łyżek cukru

5 łyżek mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 żółtka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo: 1 galaretka malinowa lub truskawkowa

50 dkg malin

Wykonanie:

1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem, ciasto dajemy na blachę o rozmiarach 23x38 cm i pieczemy około 40 minut.

2. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim mąkę i żółtka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, doprowadzamy do wrzenia. Ucieramy kostkę margaryny i łączymy z zimnym budyniem.

3. Dodatkowo będzie nam potrzebna 1 galaretka malinowa, lub truskawkowa którą szybciej rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy żeby zaczęła tężeć i około 50 dkg malin.

4. Do formy dajemy biszkopt i wykładamy na niego krem.

Na krem układamy maliny.

Maliny zalewamy tężejącą galaretką.

Dajemy do schłodzenia do lodówki.

 

                                   SMACZNEGO!

piątek, 08 sierpnia 2014

 

Sezon na cukinię w pełni, a więc zapraszam na pyszną zapiekankę.

 

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

 



Składniki:

2 średnie cukinie

1 kg mięsa mielonego

6 pomidory

1 papryka czerwona

20 dkg sera żółtego

przyprawa do Bruschetty

sól

pieprz czarny mielony

1 jajko

 

Wykonanie:

 

1. Cukinię obieramy, wydrążamy środek i kroimy na małe plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i dajemy połowę cukinii.


 

2. Do mięsa mielonego wbijamy jajko i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Połowę mięsa układamy na cukinii.

 

3. Trzy pomidory kroimy w plasterki i układamy na mięsie mielonym. Połowę papryki kroimy w cienkie paseczki i układamy na pomidorach. Całość posypujemy Przyprawą do Bruschetty .

 


 

4. Następnie dajemy drugą warstwę cukinii, mięso mielone, pomidory z papryką, posypujemy przyprawą do Bruschetty i na wierzch ścieramy żółty ser na tarce.

 

5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ponad godzinę.

 

6. Jak się narobi trochę wody, to trzeba ją zlać.

 

7. Zapiekankę kroimy na kawałki i wykładamy na talerze. Zapiekankę można polać ketchupem.

 

 

                            SMACZNEGO!

poniedziałek, 04 sierpnia 2014

Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę, która jest idealna na upały. 

Babka ta będzie również pyszna na Wielkanoc, wystarczy tylko upiec ją w odpowiedniej formie.

 

 

                "Babka marmurkowa dwukolorowa"

Składniki:

- 25 dkg margaryny

- 35 dkg cukru

- 4 jajka

- 1 szklanka śmietany 18 %

- 50 dkg mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

 

Wykonanie:

Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem dajemy: śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ucieramy, a na koniec dajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.


Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. 

Formę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i dajemy ciasto białe.

Na ciasto białe rozsmarowujemy ciasto z kakao.

Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni.

Babkę posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polewą.

 

 

 

                              SMACZNEGO !

Tagi: babka kakao
11:30, bietka_5 , ciasta
Link Komentarze (12) »