Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas
niedziela, 23 września 2012

Bardzo często na różne okazje piekę sama torty i lubię przy tym wymyślać różne połączenia.

Dzisiaj przedstawiam wam tort orzechowy z wkładką biszkoptową.

Składniki:

Ciasto orzechowe:
10 jaj
20 dkg cukru
20 dkg orzechów mielonych
6 łyżek bułki tartej
1 łyżka kakao
1 łyżeczk proszku do pieczenia
Biszkopt:
5 jajek
30 dkg cukru
30 dkg mąki
5 łyzek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1/2 l mleka
2 łyzki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
1 kostka margaryny

Wykonanie:

Ciasto orzechowe: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylać na okrągłą tortownicę i piec około godziny.

Biszkopt: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać na okrągłą tortownicę i piec około 40 minut.

Krem: zagotować 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w 1 szklance mleka rozrobić obie mąki i żółtka i wlać na gotujące się mleko, jak zakipi odstawić do wystygnięcia. Utrzeć kostkę margaryny  i połączyć z zimnym kremem.

Ciasto orzechowe przekroić na pół. Przekładać : ciasto orzechowe + połowa kremu + biszkopt + druga połowa kremu + ciasto orzechowe. Troszeczkę kremu można zostawić na górę tortu i na boki i udekorować dowolnie.

 

Do tego tortu orzechowego zamiast wkładki biszkoptowej można zrobić dowolną wkładkę.

Tagi: orzechy tort
13:47, bietka_5 , ciasta
Link Komentarze (2) »
piątek, 21 września 2012

Lubicie sałatki? Bo ja uwielbiam i to wszystkie, a moje dzieci najbardziej lubią właśnie tą sałatkę, jak to one nazywają "z kurczaczka".

Przepis na trzy średniej wielkości salaterki:

2 podwójne piersi z kurczaka
3 cebule
1 słoik litrowy ogórków korniszonów
1 puszka kukurydzy
1 mała kapusta pekińska
ketchup
majonez
przyprawa kebab- gyros

Wykonanie:

Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć w przyprawie kebab - gyros. Kapustę pekińską drobno poszatkować. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

W salaterkach najpierw układamy cebulę.

Na cebulę dajemy ogórki.

Na ogórki dajemy usmażone piersi z kurczaka.

Piersi z kurczaka polewamy ketchupem.

Na ketchup dajemy warstwę majonezu.

Na majonez dajemy kukurydzę.

Na kukurydzę na samą górę dajemy kapustę pekińską.

Sałatkę można posypać szczypiorkiem.



poniedziałek, 10 września 2012

Czy lubicie swojski chleb pieczony? Bo ja uwielbiam , a do tego pieczony w piecu piekarskim to już rarytas.

Wpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".

A oto składniki na 1 chleb pieczony w formie o wielkości 25x38 cm :

1,5 kg mąki

10 dkg margaryny

3 szklanki mleka

4 dkg drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyzka cukru

Wykonanie: podgrzałam szklankę mleka, dodałam do niego drożdże, cukier i 2 łyżki mąki i odstawiłam na około 15 minut. W misce przygotowałam resztę mąki, dodałam margarynę, sól, 2 szklanki podgrzanego mleka i podrośnięty rozczyn.

Ciasto miesiłam tak długo, aż odchodziło od ręki, przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie napaliłam w piecu piekarskim, jak się wypaliło to odgarnęłam popiół i wtedy wyrobiłam chleb, przełożyłam do formy, posmarowałam jajkiem i wsadziłam do pieca. Chleb piekłam około godziny.

Jeżeli nie macie piekarskiego, to chleb można piec w piekarniku również około godziny w 200 stopniach.

Po upieczeniu chleba, wyciągłam go z pieca i na około godziny zawinęłam w koc. Po tym czasie chleb mozna kroić , smarować i jeść jest pyszny, polecam smarować margaryną Smakowitą z Kruszwicy.

Upiecz Smakowity Chleb!

 



 







czwartek, 06 września 2012

Dzięki uprzejmości firmy marsyl jakiś czas temu dostałam produkty do testowania, były to przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz czarny ziarnisty, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, curry, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, koperek suszony, majeranek otarty, liście laurowe, przyprawa do bigosu, przyprawa do flaków i oregano oraz łopatka do przypraw.

Bardzo się ucieszyłam , bo używam w kuchni różnych przypraw i lubię nowości i z chęcią je przetestuję.

Robiąc różne dania z dodatkiem przypraw firmy marsyl będę je opisywać i dodawać na bloga, zapraszam do lektury.

A firmie marsyl bardzo dziękuję za przyprawy, które z chęcią wykorzystam w swojej kuchni.