Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
poniedziałek, 28 września 2015

Wczoraj jak zwykle na weekend było u mnie pyszne ciasto "Zośka"(a nawet było dwa, drugi przepis będzie na blogu jeszcze w tym tygodniu).

Pewnie jesteście ciekawi, dlaczego taka nazwa? Otóż , ten przepis jest u nas odkąd pamiętam i właśnie taką nazwę nosiło to ciasto, jeszcze jak je piekła moja mama.

Od dawna pieczenie ciast u nas w domu przejęłam od mamy ja(teraz uczę już swoje córeczki) ale nazwy ciasta nie zmieniłam.

A więc zapraszam po przepis na pyszne ciasto "Zośka".

 

 

Do ciasta użyłam jak zwykle swojej ulubionej margaryny Palma.



Składniki:

Ciasto ucierane :

30 dkg margaryny Palma

25 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

6 jajek

25 dkg mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina amoniaku

dodatkowo:

1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych

1 łyżka kakao

 

Wyk: margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem oraz ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, ciasto dzielimy na trzy części: jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

 

powidło śliwkowe



Masa wiśniowa:

słoik wiśni w cukrze drylowanych

2 galaretki wiśniowe

Wyk: z wiśni odlewamy sok, dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy.

 

Masa śmietanowa:

śmietana śnieżka

1/2 szklanki mleka

1 galaretka cytrynowa

Wyk: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę.

 

Przekładamy:

Na spód dajemy placek orzechowy

placek orzechowy smarujemy powidłami śliwkowymi



na powidła wykładamy galaretkę z wiśniami

przekładamy plackiem żółtym

placek żółty smarujemy powidłami śliwkowymi i rozsmarowujemy na nich śmietanę śnieżkę z galaretką cytrynową

przekładamy plackiem kakaowym i wstawiamy do lodówki

Ciasto polewamy polewą albo posypujemy cukrem pudrem.



czwartek, 24 września 2015

Niespodzianki to ja bardzo lubię i właśnie dzisiaj odwiedził mnie kurier z taką super niespodzianką od WSP Społem Kielce.

Paczuszka była pięknie zapakowana.

A w środku super niespodzianka :)

Bardzo się cieszę z tej niespodzianki, a najbardziej to z noża :)

 

Zapraszam na stronkę http://www.majonez.pl/

i na fb https://www.facebook.com/majonezkielecki?fref=ts

Ci którzy czytają mojego bloga, to wiedzą, że jakiś czas temu testowałam ich produkty i byłam z nich bardzo zadowolona.

Ale cały czas miałam nadzieję, że to nie była tylko jednorazowa współpraca i właśnie dzisiaj się o tym przekonałam.

WSP Społem planuje wprowadzić nowość i tak się zastanawiam co to może być?

Niewiem dlaczego, ale coś mi podpowiada, że skoro mają już i majonez i musztardę i sosy i ketchup i ocet, to może teraz będą to przyprawy?

No właśnie ja stawiam na przyprawy i chociaż nie wiem co to będzie, ale już bardzo się cieszę, że jako jedna z pierwszych osób będą mogła przetestować te produkty :)

P.S. Już nie mogę się doczekać, pozdrawiam cały Zespół MK :)

czwartek, 03 września 2015

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto, które było opublikowane w Życiu Podkarpackim w moim kąciku kulinarnym, ale niestety nie wszyscy mogą kupić tą gazetkę, więc podaję wam przepis.

Jest to pyszne ciasto, idealne dla miłośników kokosu, po prostu rozpływa się w ustach.

           

              CIASTO RAFAELLO

 

Składniki:

Biszkopt ( zrobić takie dwa )
5 jajek   
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
3 białe czekolady
3 śmietany śnieżki
1 szklanka śmietany 30 %
1,5 szklanki mleka
20 dkg wiórek kokosowych
15 dkg margaryny Palmy

 

Wykonanie:

1. Biszkopt robimy podwójnie: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a następnie obie mąki, ocet i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy i dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut do suchego patyczka.

 

2. Czekolady łamiemy na kostki, dajemy do garnka razem z margaryną Palmą i rozpuszczamy, później do gorącego dodajemy śmietanę 30 % i energicznie mieszamy.

 

3. Śmietany śnieżki ubijamy w zimnym mleku, łączymy razem z czekoladami i dodajemy 15 dkg kokosu ( 5 dkg zostawiamy do posypania ciasta). Na jeden biszkopt wykładamy 3/4 masy.

 

4. Przekładamy drugim biszkoptem.

 

5. Smarujemy pozostałą masą i posypujemy kokosem.

                      SMACZNEGO !