Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
poniedziałek, 27 października 2014

Teraz jesienią, gdy mamy prawie wszystkie jarzynki ze swoich ogródków, to taka sałatka jest najlepsza i najzdrowsza.

 

 

SAŁATKA JARZYNOWA

Składniki: 

8 marchewek

2 pietruszki

1 seler

1 por

2 cebule

6 ogórki kiszone

8 jajek

puszka kukurydzy

puszka groszku

majonez kielecki

musztarda kielecka

śmietana

pieprz 

sól

 

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler ugotować, wystudzić i pokroić w kostkę. Ogórki i cebulę również pokroić w kostkę. Pora pokroić w półtalarki. Jajka ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek osączyć.

Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać według uznania musztardy kieleckiej, majonezu kieleckiego i śmietany.

 

                                 SMACZNEGO !

niedziela, 05 października 2014

Dzisiaj zapraszam na bardzo pyszne ciasto, które u mnie w domu bardzo szybko znika.

 


 

Składniki:

Ciasto: 1,5 szklanki wody

12 dkg margaryny

1,5 szklanki mąki

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

3/4 szklanki cukru

2 żółtka

25 dkg margaryny

cukier puder do posypania

 

1. Ciasto - do garnka wlewamy wodę, jak zakipi dodajemy margarynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodajemy mąkę cały czas gotujemy aż ciasto zgęstnieje. Odstawiamy garnek z ognia i czekamy aż ciasto trochę ostygnie. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem na gładką masę, na koniec dodajemy proszek do pieczenia.

Ciasto dzielimy na dwie części, dajemy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem. Ciasto pieczemy bez otwierania piekarnika, jedna forma może stać zanim pierwsza się upiecze.


2. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10-15 minut, potem piekarnik skręcamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze około pół godziny.


3. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń. Jak budyń będzie jeszcze dosyć ciepły to dodajemy margarynę i miksujemy , aby wszystko razem ładnie się połączyło na gładką masę. Przekładamy: ciasto + krem + ciasto.


4. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

                              SMACZNEGO !

Tagi: ciasto krem
15:40, bietka_5 , ciasta
Link Komentarze (8) »