Dzisiaj zapraszam na bardzo pyszne ciasto, które u mnie w domu bardzo szybko znika.

Składniki:
Ciasto: 1,5 szklanki wody
12 dkg margaryny
1,5 szklanki mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
25 dkg margaryny
cukier puder do posypania
1. Ciasto - do garnka wlewamy wodę, jak zakipi dodajemy margarynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodajemy mąkę cały czas gotujemy aż ciasto zgęstnieje. Odstawiamy garnek z ognia i czekamy aż ciasto trochę ostygnie. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem na gładką masę, na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie części, dajemy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem. Ciasto pieczemy bez otwierania piekarnika, jedna forma może stać zanim pierwsza się upiecze.

2. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10-15 minut, potem piekarnik skręcamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze około pół godziny.

3. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń. Jak budyń będzie jeszcze dosyć ciepły to dodajemy margarynę i miksujemy , aby wszystko razem ładnie się połączyło na gładką masę. Przekładamy: ciasto + krem + ciasto.

4. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO !