Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
wtorek, 27 października 2015

Jak już wiecie uwielbiam piec ciasta, a więc zapraszam na następne.

Dzisiaj będzie ciasto dla miłośników wafelków w czekoladzie, kokosu i orzechów oraz dla tych co lubią masy czekoladowe.

 

 

                    Prince Polo

 

Składniki:

 

Biszkopt:

 

  • 6 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek oleju

 

Wkładka z wafelkami

 

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dkg orzechów mielonych
  • 10 dkg kokosu
  • 20 dkg wafli w czekoladzie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Masa

 

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 35 dkg margaryny Palma

1. Pieczemy dwa biszkopty: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, potem cukier. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, wodę i olej i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy każdy biszkopt około 20 minut ( do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

2. Robimy wkładkę z wafelkami: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy zmielone orzechy, kokos oraz pokrojone drobno wafelki w czekoladzie, na sam koniec dajemy mąkę z proszkiem wszystko razem delikatnie mieszamy.

3. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30-40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

4. Robimy masę: mleko, cukier oraz połamaną gorzką czekoladę dajemy do garnka i zagotowujemy, niech to wszystko razem chwilę się pogotuje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Następnie ucieramy margarynę Palma , dodajemy po łyżce zimnej masy i cały czas ucieramy.

5. Przekładamy:

- na jeden biszkopt wykładamy połowę masy

- i ją rozsmarowujemy

- następnie dajemy wkładkę z wafelkami

- na wkładkę wykładamy pozostałą masę

-  i ją rozsmarowujemy

- przekładamy drugim biszkoptem

6. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

                       SMACZNEGO !

poniedziałek, 26 października 2015

Lubicie ciasta z jabłkami ? Jeśli tak, to dzisiaj polecam szybkie, proste i smaczne ciasto ucierane.

 



Składniki:

 

Ciasto:
•25 dkg margaryny
•25 dkg cukru pudru
•6 jajek
•50 dkg maki pszennej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•200 ml śmietany 18 %

•80 dkg jabłek
•cynamon lub przyprawa do piernika
•cukier do posypania jabłek
•cukier puder do posypania ciasta

 

1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po 1 żółtku.



2. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i na sam koniec ubite białka.

3. Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej mniejszą połowę ciasta.

4. Obieramy jabłka i ścieramy je na ciasto na grubej tarce. Posypujemy cynamonem lub przyprawą do piernika i cukrem.

5. Pozostałe ciasto rozsmarowujemy na jabłkach.

6. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temp. 180 stopni.

7. Jak ciasto troszeczkę przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

 

                   SMACZNEGO !



Jesienne słodkości!

poniedziałek, 05 października 2015

Witam Drodzy Czytelnicy mojego bloga, dzisiaj zapraszam po obiecany przepis na racuchy z jabłkami.

 

Składniki :

4 szklanki mąki

2 szklanki mleka

2 jajka

3 dkg drożdży

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

odrobina soli

3 duże jabłka

1 łyżeczka cynamonu

olej do smażenia

cukier puder Diamant do posypania



Wykonanie:

1. Mleko podgrzewamy dodajemy do niego drożdże, cukier i cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby podrosły. Jak troszeczkę podrosną to dodajemy je do mąki i wsypujemy szczyptę soli i wbijamy jajka (ciasto ma być gęste, więc w miarę potrzeby dodajemy albo mleko albo mąkę), wszystko razem mieszamy lub miksujemy.

 

2. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z cynamonem i dodajemy do ciasta.

 

3. Wszystko razem mieszamy.

 

4. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy małe porcje ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy i odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.



 

 

5. Racuszki układamy na talerzu.

6. I posypujemy cukrem pudrem Diamant.

 

                   SMACZNEGO !

 



Jesienne słodkości!