Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel
piątek, 20 października 2017

Smaczne bułeczki z parówkami,które moje dzieci bardzo lubią.

Składniki:

8 parówek

10 dag sera żółtego

50 dag mąki

1/2 szklanka letniego mleka

5 dag drożdży

1/2 szklanki zimnej wody

4 łyżeczki oleju

szczypta soli

żółtko do posmarowania

ketchupik kielecki


Drożdże połączyć z letnim mlekiem i wodą. Wymieszać z mąką olejem i solą. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Każdą część podzielić na 8 trójkątów.

Żółty ser pokroić na cienkie, wąskie plasterki i poukładać na cieście. Parówki obrać z osłonek, przeciąć na pół i poukładać na żółtym serze.Pozawijać parówki w ciasto, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbitym żółtkiem. Piec około 40 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu polać ketchupikiem kieleckim.

 

                                         SMACZNEGO !


Jakiś czas temu dostałam bardzo fajną paczuszkę od firmy WSP "Społem" Kielce dziękuję i do tych bułeczek wykorzystałam ketchupik kielecki, polecam bo bardzo smaczny, smakował i dzieciom i dorosłym.


niedziela, 15 października 2017

Taki makaron robię często, bo moje dzieciaki go bardzo lubią.

Tagliatelle Lubella z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym


Składniki:

500 gram makaronu Fale Tagliatelle Lubella

1 podwójna pierś z kurczaka

40 dkg pieczarek

1 cebula

4 ząbki czosnku

10 dkg żółtego sera

olej do smażenia

2 szklanki śmietany 18 %

przyprawa do makaronu

sól

pieprz

bazylia

oregano

 

Cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy, jak pieczarki będą już prawie usmażone to dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy doprawiamy do smaku pieprzem, solą i zdejmujemy z ognia.

Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylią, oregano i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach.

Gotujemy makaron Fale Tagliatelle Lubella według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dajemy do sosu, wszystko razem mieszamy i od razu podajemy.

 

 

 

                       SMACZNEGO !          

 


Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

poniedziałek, 09 października 2017

Bardzo smaczne rogaliki, idealne do porannej kawki albo herbatki, a nutella daje wyjątkowy smak.

 

      Rogaliki z nutellą

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 dkg drożdży
  • 10 dkg margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka

 

       nutella na nadzienie

     cukier puder do posypania

     jajko do posmarowania rogalików

 

Wykonanie: do przesianej mąki dodajemy rozkruszone drożdże , cukier puder, żółtka, szczyptę soli i lekko mieszamy, wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto, pod koniec wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę, jeszcze chwilę wyrabiamy , do momentu aż tłuszcz zostanie wchłonięty i ciasto będzie odchodziło od ręki (w razie potrzeby dodać albo mąki albo mleka).

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, to dajemy go na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty, na każdy nakładamy łyżeczkę nutelli i zwijamy rogaliki, które układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut aż się zarumienią.

Jak rogaliki przestygną to posypujemy cukrem pudrem.

 

                           SMACZNEGO !

czwartek, 05 października 2017

Bardzo lubię pałki z kurczaka zapiekane z warzywami, wrzucam do takiej zapiekanki to co mam akurat w domu i takie połączenie się sprawdza, bo za każdym razem wychodzi inne danie.

Do tego jedzonka wystarczy zrobić surówkę z sezonowych warzyw i wychodzi nam bardzo smaczne i sycące danie obiadowe.

Do zapiekania jest idealna brytwanna firmy Hendi ze stali nierdzewnej,  ponieważ doskonale rozprowadza ciepło, dzięki czemu potrawy przygotowane w brytfannie ze stali nierdzewnej mają niezapomniany smak.


Pałki z kurczaka dobrze przyprawione zapiekane z warzywami

 

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

przyprawa do ziemniaków

sól

pieprz

2 cebule

1 cukinia

8 pałek z kurczaka

przyprawa do kurczaka

czosnek granulowany

papryka słodka

pieprz chili cayenne

sól

oliwa z oliwek

1 kalafior

1 puszka marchewki z groszkiem (może być również świeża)

 

 

Zaczynamy od zamarynowania pałek z kurczaka: do miski wsypujemy przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, paprykę słodką, pieprz chili cayenne i sól, dolewamy oliwę z oliwek, wszystko razem mieszamy i marynujemy w takiej marynacie pałki z kurczaka przynajmniej godzinę.

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i układamy w brytwannie firmy Hendi wysmarowanej tłuszczem, posypujemy  przyprawą do ziemniaków solą i pieprzem.

 

Cebulę kroimy w półplasterki i rozkładamy na ziemniakach.

 

Cukinię kroimy w plasterki i rozkładamy na cebuli.

 

 Na cukinii układamy zamarynowane pałki z kurczaka.

Pomiędzy pałki układamy cząstki kalafiora.

Po wierzchu posypujemy groszkiem i marchewką z puszki.

Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ponad godzinę.

Na talerze wykładamy po jednej pałce i warzywa.

U mnie w domu jest akurat 8 osób.

Podajemy z dowolną surówką.


                           SMACZNEGO !

 

 

http://zalacznik.wp.pl/0/d641/oznaczenieKonkurs%20(1)%20(1).png?tsn=1508399597094&zalf=Nowe&wid=112444&p=2&o2=99027&t=IMAGE&st=PNG&ct=QkFTRTY0