Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu s± moj± własno¶ci±. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas rondel

ciasta

poniedziałek, 28 stycznia 2019

Pyszne ciasto makowe z masa kokosow±.

Galaretka i wi¶nie nadaj± mu lekko winny smak.

Składniki:

                         Ciasto makowe:

8 białek

3/4 szklanki cukru

10 dkg margaryny

3/4 szklanki m±ki pszennej

1/4 szklanki maki ziemniaczanej

3/4 szklanki maku suchego

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy , stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy m±kę pszenn± i ziemniaczan± wymieszan± z proszkiem do pieczenia , wystudzon± margarynę, suchy mak i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

                             Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

 

                         Masa kokosowa:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki m±ki pszennej

1 łyżka maki ziemniaczanej

10 dkg wiórków kokosowych

1 żółtko

25 dkg margaryny

Jedn± szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej mieszamy obie m±ki, żółtko , wiórki kokosowe i wlewamy na gotuj±ce się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej.

 

                         Masa wi¶niowa:

2 galaretki wi¶niowe

3 szklanki wody

1 szklanka wi¶ni drylowanych

Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Jak zaczn± tężeć to wsypujemy wi¶nie i mieszamy.

 

Dodatkowo:

5 łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta uprażonych na suchej patelni.

 

Przekładamy: ciasto makowe przecinamy na pół, na jedn± czę¶ć wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy biszkoptem, wykładamy masę wi¶niow±, przekładamy drug± czę¶ci± ciasta makowego, rozsmarowujemy pozostał± masę kokosow± i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

 

                               SMACZNEGO !

czwartek, 24 stycznia 2019

Bardzo pyszne ciasto kokosowe z galaretk±, do tego placki kruche i masa kakaowa na ¶mietanie to idealne poł±czenie.

 

Składniki:

                                Ciasto kruche:

40 dkg m±ki pszennej

25 dkg margaryny

20 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

3 żółtka

1 łyżka ¶mietany 18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia


 Na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 czę¶ci i pieczemy w formach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 20-30 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.                            

                             

                             Placek kokosowy:

4 białka

15 dkg cukru

15 dkg kokosu

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Białka ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, następnie dajemy kokos, m±kę wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.                        

 

                                     Masa :

1 szklanka ¶mietany 18 %

10 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 łyżki kakao

1 pokruszony placek kruchy

 

   Jeden placek kruszymy na drobno i dajemy do miski, dodajemy ¶mietanę, cukier, cukier waniliowy, kakao i ucieramy z tego masę.                           

 

                            Dodatkowo:

                       2 galaretki czerwone

Rozpuszczamy galaretki czerwone według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

 

  Przekładamy: Jeden placek kruchy przekładamy połow± masy, dajemy drugi placek kruchy, smarujemy drug± połow± masy, przekładamy plackiem kokosowym i polewamy tężej±c± galaretk±.


poniedziałek, 21 stycznia 2019

Prosty i smaczny tort na każda okazję.

Idealny na Dzień Babci i Dziadka.

Składniki:

    Ciasto orzechowe:

  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki m±ki pszennej
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

       Krem:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki m±ki pszennej
  • 4 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 łyżeczki kakao

 

1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tart±, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na okr±gł± tortownicę o ¶rednicy 26 cm i pieczemy około godziny.

 

2. Biszkopt czekoladowy: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, wodę, m±kę wymieszan± z proszkiem i kakao. Wylewamy na okr±gł± tortownicę o ¶rednicy 26 cm i pieczemy około 40 minut.

 

3. Krem: zagotowujemy 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w 1 szklance mleka rozrabiamy obie m±ki i żółtka i wlewamy na gotuj±ce się mleko, jak zakipi odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy kostkę margaryny i ł±czymy z zimnym kremem. Odkładamy troszeczkę masy, dodajemy pół łyżeczki kakao i mieszamy.

 

4. Ciasto orzechowe przekrawamy na pół.

Przekładamy : ciasto orzechowe smarujemy połow± kremu przekładamy biszkoptem czekoladowym, smarujemy drug± połow± kremu, przekładamy drugim ciastem orzechowym. Kremem z kakao smarujemy wierzch i dekorujemy dowolnie.

 

                                SMACZNEGO !

wtorek, 08 stycznia 2019

Smaczny serniczek z rodzynkami i cytrynow± nut±. Szybko się go robi, jest idealny na zwykły dzień, na niedzielę i na ¶więta.

             Składniki:

  • 1 kg sera białego twarogowego
  • 25 dkg margaryny
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 żółtek
  • 6 białek
  • 3 łyżki m±ki krupczatki
  • 1 budyń ¶mietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gram skórki z cytronu
  • 100 gram rodzynek

 

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie porcjami dodajemy zmielony ser biały, potem m±kę krupczatkę, budyń i proszek do pieczenia, pod koniec ucierania dodajemy ubite białka. Wsypujemy skórkę z cytronu i rodzynki i delikatnie mieszamy.

Masę serow± wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60-70 minut.

 

 

                                SMACZNEGO !

pi±tek, 04 stycznia 2019

Bardzo smaczne, lekkie ciasto. Lubi± je i doro¶li i dzieci. Ładnie się prezentuje, można je robić w zwykły dzień i od ¶więta.

 

        Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki m±ki pszennej
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

        Masa kubusiowa:

  • 900 ml soku kubu¶ o smaku marchewkowym
  • 3 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru

 

       Masa ¶mietanowa:

  • 500 ml ¶mietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka wody

 

       Dodatkowo:

  • 300 gram delicji o smaku pomarańczowym
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wody

 

1. Biszkopt: ubijamy białka z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, na koniec dajemy m±kę pszenn±, ziemniaczan± i proszek. Lekko mieszamy i wykładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia.

2. Masa kubusiowa: odlewamy szklankę soku i mieszamy w nim budynie waniliowe. Pozostały sok zagotowujemy z cukrem i wlewamy powoli powstały budyń.

3. Masa ¶mietanowa: galaretkę pomarańczow± rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. ¦mietanę ubijamy z cukrem pudrem i wlewamy powoli tężej±c± galaretkę.

Przekładanie: na biszkopt wykładamy ciepł± masę kubusiow± i odstawiamy w zimne miejsce, następnie dajemy masę ¶mietanow±, układamy delicje i zalewamy tężej±cymi galaretkami.

                     SMACZNEGO !

 


¶roda, 02 stycznia 2019

Pyszne ciasto przełożone kremem budyniowym, posypane orzeszkami ziemnymi, posmarowane mas± krówkow± i polane roztopion± czekolad±.

Składniki

        Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

        Krem budyniowy :

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny

 

        Dodatkowo:

  • 300 gram orzeszków ziemnych solonych
  • 1 puszka masy kajmakowej krówkowej
  • 1 mleczna czekolada

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy m±kę pszenn± wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożon± papierem do pieczenia.

2. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipi±ce mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem. Na biszkopt wykładamy krem.

4. Krem posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi.

5. Na orzeszkach rozsmarowujemy masę krówkow± kajmakow±.

6. Masę kajmakow± polewamy roztopion± czekolad± i wstawiamy do lodówki.

 

                               SMACZNEGO !

pi±tek, 30 listopada 2018

Pyszne ciasto, które zawiera w sobie różne smaki. Idealne dla smakoszów kawy prawdziwej, bo ciasto pięknie ni± pachnie, do tego masa czekoladowa i na wierzch orzeĽwiaj±ca galaretka. Po prostu pychotka.

¦wi±teczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Aby¶cie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku, albo po takich ciastach z masami. Może Wam w tym pomóc Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełno¶ci w jamie brzusznej.

Atmosfera ¶wi±t sprzyja spożywaniu posiłków, które mog± powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po ¶wi±tecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobod± kontaktu z najbliższymi.

* Maksymalna dawka dobowa to 5 kapsułek

"Espumisan Max to wyrób medyczny CE"

Składniki: 

      Ciasto białe:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 3 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Masa czekoladowa:

  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dkg margaryny
  • 7 żółtek

 

     Dodatkowo:

  • 3 łyżki kawy prawdziwej
  • 1 galaretka czerwona
  • 2 szklanki wody

 

Ciasto białe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mieszamy m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i proszek do pieczenia. Mieszamy i wykładamy ciasto na formę o wymiarach 25x35 cm wyłożon± papierem do pieczenia.

 

Ciasto posypujemy przez sitko kaw± prawdziw±

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, na koniec dajemy m±kę z proszkiem i mieszamy. Ciasto wylewamy na ciasto białe z kaw±.

Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Masa: do garnka dajemy wodę, cukier, kakao i zagotowujemy, jak zgęstnieje to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę, dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce wystudzonej masy czekoladowej.

Mas± smarujemy wystudzony placek.

Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy w zimne miejsce, jak zacznie tężeć to wylewamy j± na masę czekoladow±.

 

                                       SMACZNEGO !

 

 

         "Espumisan Max to wyrób medyczny CE"

                   

                                           ¦wi±teczne tradycje

czwartek, 22 listopada 2018

Pyszne ciasto, które robię zawsze na Boże Narodzenie, ponieważ bardzo smakuje mojej rodzince.

Dla smakoszy orzechów to prawdziwa przyjemno¶ć.

Ciasto podałam na talerzu Ambition.


 

Składniki:

        Ciasto orzechowe:

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

       Ciasto kakaowe:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

       Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 20 dkg masła

 

Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy mielone, bułkę tart± i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

2. Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , a następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy m±kę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

3. Krem: z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim m±kę pszenn±, ziemniaczan± i jajka na jednolit± masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, jak zakipi to wlewamy powoli powstały budyń, chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Masło ucieramy i ł±czymy z zimnym budyniem.

4. Przekładamy : ciasto orzechowe przekrawujemy na pół, jedn± czę¶ć smarujemy połow± masy, przekładamy ciastem kakaowym, smarujemy pozostał± mas± i przekładamy drug± czę¶ci± ciasta orzechowego. Polewamy polew± i dekorujemy dowolnie.

 

Wpis zawiera lokowanie produktu Ambition

 


Przepis na udane ¶więta

¶roda, 21 listopada 2018

Pyszne ciacho, które dzięki jabłkom i galaretce nie jest za słodkie. Delicje dodaj± dodatkowego smaku.

Idealne i na co dzień i od ¶więta.

     Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy m±kę pszenn± wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożon± papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

 

      Placek kokosowy:

  • 4 jajka
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dajemy kokos i m±kę ziemniaczan± wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożon± papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

      Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dajemy do garnka, dodajemy cukier i wodę i chwilę gotujemy, aż jabłka troszeczkę zmiękn±. Odstawiamy jabłka z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczow±, mieszamy i odstawiamy do tężenia.

Do pokrojenia jabłek użyłam noża Ambition.

      Masa ¶mietanowa:

  • 1 ¶mietana ¶nieżka
  • 200 ml mleka
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wody

 

Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Ubijamy ¶mietanę ¶nieżkę na mleku i wlewamy tężej±c± galaretkę.

 

     Dodatkowo:

  • 300 gram delicji pomarańczowych

 

Przekładamy: na biszkopt wykładamy masę jabłkow± , układamy delicje, dajemy masę ¶mietanow± i przekładamy plackiem kokosowym.

Polewamy polew± i posypujemy kokosem.

 

Wpis zawiera lokowanie produktu Ambition.

 

                      SMACZNEGO !

 


Przepis na udane ¶więta

¶roda, 14 listopada 2018

Pyszne ciasto kruche przełożone marmolad± i mas±, które na zakończenie daje pyszny efekt.

Ciasto można zrobić na co dzień i od ¶więta.

Składniki:

           Ciasto:

  • 3 szklanki m±ki pszennej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 10 dkg margaryny
  • 10 dkg smalcu
  • 2 łyżki ¶mietany 18 %
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Masa jajeczno-cytrynowa:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dkg margaryny
  • sok z połowy cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wody

 

       Dodatkowo:

  • marmolada

 

1. Ciasto: na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 czę¶ci, wykładamy do foremek 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.

2. Jajka ubijamy z cukrem na parze aż zgęstniej± i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę cytrynow± rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Ucieramy margarynę, dodajemy tężej±c± galaretkę, następnie dajemy po 1 łyżce masy jajecznej i na sam koniec sok z cytryny.

3. Przekładamy: jeden placek smarujemy marmolad± albo dżemem, przekładamy drugim plackiem, dajemy masę jajeczn± i przekładamy trzecim plackiem. Dekorujemy dowolnie.

 

                               SMACZNEGO !

niedziela, 04 listopada 2018

To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, ale często u nas go¶ci, bo moje dzieciaki bardzo go


Składniki:

          Ciasto kruche:

  • 3 szklanki m±ki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • pół szklanki ¶mietany 18 %
  • 15 dkg margaryny
  • płaska łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Budyń:

  • 2 duże budynie ¶mietankowe
  • 1 litr mleka

 

Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto kruche i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie równe czę¶ci i wykładamy na formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem i lekko na boki. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, jeżeli budyń jest bez cukru to do pozostałego mleka dodajemy cukier według przepisu na opakowaniu i zagotowujemy, jak mleko zakipi to wlewamy rozrobiony budyń i chwilę gotujemy.

Boki z placków ¶cinamy. Przekładamy placek, połowa budyniu, drugi placek, pozostały budyń i na wierzch rozkruszamy palcami odcięte boki z placków.

 

                              SMACZNEGO !

poniedziałek, 15 paĽdziernika 2018

Szybkie i smaczne ciasto ze ¶liwkami, najlepiej smakuje jeszcze na ciepło.

Zamiast ¶liwek możemy użyć dowolnych owoców.

              Składniki:

Ciasto kruche:

  • 50 dkg m±ki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 20 dkg margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki ¶mietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ponadto:

  • 50 dkg ¶liwek
  • cukier do posypania ¶liwek
  • cynamon do posypania ¶liwek
  • cukier puder do posypania ciasta

 

M±kę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, cukier puder, ¶mietanę, żółtka oraz proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto kruche.

Ciasto dzielimy na dwie równe czę¶ci, jedn± czę¶ć rozwałkowujemy i dajemy na blachę wysmarowan± tłuszczem o wymiarach 25x35 cm.

¦liwki myjemy, usuwamy pestki, połówki ¶liwek układamy równomiernie na placku i posypujemy cukrem i cynamonem. Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim ¶liwki. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut.

Jak ciasto lekko przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

 

                             SMACZNEGO !

¶roda, 04 lipca 2018

Pyszne ciasto, które obowi±zkowo robię w sezonie wi¶niowym. Poza sezonem możemy użyć owoce ze słoika.

     Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny

 

     Dodatkowo:

  • 50 dkg wi¶ni drylowanych
  • 1 galaretka wi¶niowa


Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, pieczemy około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Galaretkę wi¶niow± rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipi±ce mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

Na biszkopcie rozsmarowujemy krem , układamy na nim umyte i wydrylowane wi¶nie, zalewamy tężej±c± galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

 

                              SMACZNEGO !

sobota, 30 czerwca 2018

Bardzo smaczne ciasto czekoladowe, które w poł±czeniu z mas± grysikow± daje bardzo ciekawy efekt końcowy. 

 Składniki

 

     Ciasto czekoladowe:

  • 15 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki m±ki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Masa grysikowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki grysiku (kaszy manny)
  • 20 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z jednej cytryny

 

     Dodatkowo:

  • 1 czekolada mleczna

 

Ciasto czekoladowe: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajko, m±kę, mleko, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni.

Masa grysikowa: mleko zagotowujemy z kasz± mann± i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i wystudzona kaszę mannę, mieszamy.

Masę wykładamy na ciasto czekoladowe i na wierzch ¶cieramy czekoladę.

 

                        SMACZNEGO !

sobota, 02 czerwca 2018

Bardzo lubię kruche ciasta z owocami, tym razem postanowiłam poł±czyć ze sob± rabarbar i jabłka i wyszło bardzo smaczne ciacho.

Do ciasta użyłam cukru pudru Diamant.


Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru Diamant
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki ¶mietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 4 jabłka
  • kilka łodyg rabarbaru
  • cynamon
  • cukier do posypania owoców
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder Diamant do posypania ciasta

 

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie czę¶ci. Jedn± czę¶ć rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i posypujemy bułk± tart±. Na ciasto rozkładamy równomiernie pokrojony rabarbar i jabłka obrane i starte na grubej tarce, posypujemy cynamonem i cukrem , przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem Diamant.


 

                        SMACZNEGO !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6