Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

ciasta

czwartek, 01 czerwca 2017

Dzisiaj Dzień Dziecka, więc zapraszam na pyszny sernik, który dobrze schłodzony smakuje wszystkim dzieciom, tym małym i tym dużym.

Składniki:

Masa serowa:

1 kg sera białego twarogowego

5 jajek

1 szklanka cukru pudru

2 cukry waniliowe

20 dkg margaryny

1 szklanka mleka

4 dkg żelatyny

 

Dodatkowo:

15 dkg okrągłych biszkoptów

3 banany

1 galaretka pomarańczowa

 

1. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i zostawiamy do stężenia.

2. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy żółtka, następnie zmielony ser. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy do sera i lekko mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Gotowy ser wykładamy na biszkopty.

3. Banany kroimy na plasterki i układamy na serze.

4. Banany zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową i wstawiamy do lodówki Moja rada: zamiast bananów można użyć dowolnych owoców.

 

 

                              SMACZNEGO !

środa, 31 maja 2017

Pyszne ciacho przekładane serem i rabarbarem, idealne do kawy i do herbaty.

Składniki:

Ciasto kruche:

3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru pudru

25 dkg margaryny

1 całe jajko

2 żółtka

2 łyżki śmietany 18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa rabarbarowa:

1 kg rabarbaru

około pół szklanki cukru

1 galaretka czerwona

 

Masa serowa:

80 dkg sera białego twarogowego

4 jajka

20 dkg margaryny

20 dkg cukru

1 budyń śmietankowy

1/4 szklanki mleka

 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach wysmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią.

 

2. Masa rabarbarowa: rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki, dajemy do garnka i rozsmażamy, pod koniec smażenia dodajemy cukier Jak rabarbar będzie już usmażony, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę czerwoną, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, do garnka dajemy ser, margarynę, jajka, cukier i wszystko zagotowujemy na małym ogniu, jak zacznie gęstnieć to rozpuszczamy budyń w mleku, wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia.

3. Przekładamy: na jednym placku rozsmarowujemy przestudzoną masę rabarbarową.

4. Przekładamy drugim plackiem.

5. Rozsmarowujemy przestudzoną masę serową i przekładamy trzecim plackiem.

6. Dekorujemy dowolnie.

 

                              SMACZNEGO !


Rabarbar 2017

czwartek, 23 marca 2017

Bardzo pyszne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać, a smakuje wyśmienicie. Idealne i na święta i na zwykły dzień.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

6 żółtek

25 dkg margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

6 białek

pół szklanki cukru

3 śmietany 18 % (po 330 gram)

2 budynie śmietankowe

1 puszka brzoskwiń

1 czekolada mleczna

 

1. Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka , margarynę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto przecinamy na dwa nierówne kawałki, owijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do zamrażarki. Następnie formę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią na grubych oczkach tarki większą część ciasta.

 

2. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie budyń i śmietanę, na sam koniec dodajemy czekoladę i brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.

Masę wylewamy na formę na starte ciasto.

3. Na masę ścieramy na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

 

 

 

                           SMACZNEGO !

wtorek, 24 stycznia 2017

Smaczny serniczek, który rozpływa się w ustach, idealny do porannej kawy i do popołudniowej herbatki.

 

Składniki:

Spód herbatnikowy:

20 dkg herbatników

10 dkg margaryny

słoik wiśni smażonych

 

Ser:

1 kg sera białego twarogowego

15 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

15 dkg margaryny

4 łyżki kaszy manny

4 jajka aromat cytrynowy

 

1. W garnku roztapiamy margarynę i studzimy, Herbatniki drobno rozdrabniamy, dodajemy wystudzoną margarynę, mieszamy i wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Wstawiamy na około pół godziny do lodówki.

2. Na herbatnikowy spód rozkładamy wiśnie smażone.

3. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, wsypujemy kaszę mannę i wbijamy po jednym jajku, dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego i ucieramy . Masę serową wykładamy na wiśnie. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.

 

                        SMACZNEGO !

poniedziałek, 05 grudnia 2016

Pyszne ciacho na każdą okazję. Idealne połączenie maku i orzechów.

Składniki:

Ciasto kruche:

60 dkg mąki

25 dkg margaryny

25 dkg cukru

6 żółtek

1 łyżka smalcu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka śmietany

 

Dodatkowo:

1 łyżka kakao

 

Orzechy:

25 dkg orzechów włoskich

1 szklanka cukru

pół szklanki mleka

2 jajka

 

Mak:

30 dkg maku

20 dkg cukru

2 białka

kilka kropli olejku migdałowego

odrobina cynamonu

1 łyżeczka kawy prawdziwej mielonej

 

Dodatkowo:

wiśnie smażone

 

1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy mleko z cukrem i dodajemy orzechy, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy rozbite jajka i dokładnie ucieramy. Mak i orzechy dzielimy na dwie części.

2. Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, Na placek wykładamy smażone wiśnie.

3. Na wiśnie wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów. Dajemy po trzy paski.

4. Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika .

5. I potem wykładamy paskami pozostały mak i orzechy. Orzechy nad mak, a mak nad orzechy.

6. Przykrywamy drugim plackiem białym i nakłuwamy widelcem.

7. Wszystko razem pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę.

8. Po upieczeniu dekorujemy dowolnie.

 

                        SMACZNEGO !

niedziela, 30 października 2016

Idealne połączenie masy cytrynowej oraz śmietanowej, które zostały otulone z obu stron pysznym biszkoptem. Ciasto lekkie i smaczne, które u mnie w domu szybko znika z talerza.

 

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Masa cytrynowa:

1/2 szklanki soku z cytryny

1 i 1/2 szklanki wody

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny Palma

 

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30 %

2 opakowania śmietan- fixu

1/2 szklanki cukru pudru.

 

1. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Gotujemy budyń cytrynowy: do garnka wlewamy sok z cytryny, szklankę wody oraz cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Do pozostałej wody wsypujemy budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i mieszamy. Do gotującej się wody z cukrem i sokiem cytrynowym wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

 

3. Robimy masę śmietanową: zimną śmietanę przelewamy do miksera, dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix i miksujemy na najwyższych obrotach aż masa będzie gęsta.

 

4. Biszkopt przekrawamy na pół, na formę dajemy spód biszkopta, wykładamy masę cytrynową i rozsmarowujemy, na masę cytrynową wykładamy ubitą śmietanę i rozsmarowujemy, przekładamy górą biszkopta. Ciasto posypujemy cukrem pudrem, możemy również polać polewą i wstawiamy do lodówki.

 

 


wtorek, 04 października 2016

W tej chwili mamy sezon na orzechy, a więc zapraszam na smaczne kruche ciasto z orzechami, którego już nie trzeba po upieczeniu przekładać masą.

 

Składniki:

Ciasto:

4 dkg drożdży

4 łyżki mleka

2 łyżki cukru pudru Diamant

36 dkg mąki pszennej

36 dkg margaryny Palma

6 żółtek

 

Masa orzechowa:

36 dkg orzechów włoskich mielonych

36 dkg cukru pudru Diamant

6 białek

 

1. Z drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Z mąki, masła, żółtek i rozczynu zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.

2. Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , na koniec dajemy orzechy i lekko mieszamy. Pianę dzielimy na dwie równe części.

3. Jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Na placek dajemy połowę piany z orzechami.

4. Rozsmarowujemy.

5.Następnie rozwałkowujemy drugi placek i dajemy na pianę z orzechami.

6. Smarujemy pozostałą pianą.

7. I na wierzch rozwałkowujemy trzeci placek.

8. Placek pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

9. Po upieczeniu i wystudzeniu placek posypujemy cukrem pudrem.

 

 

                            SMACZNEGO !

piątek, 15 kwietnia 2016

 

Ciasto proste, szybkie i smaczne, idealne do popołudniowej kawki albo herbatki.

 

Ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi

 

Składniki

Ciasto:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo:

kilka łodyg rabarbaru

płatki migdałowe według uznania

cukier puder do posypania ciasta

 

1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, a potem po jednym żółtku miksując już na niskich obrotach. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszana z proszkiem do pieczenia i na sam koniec wlewamy wystudzoną margarynę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm.

3. Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałeczki i układamy na cieście.

4. Ciasto z rabarbarem posypujemy płatkami migdałowymi.

5. Ciasto dajemy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w temp. 180 stopni.

6. Jak ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.

                        SMACZNEGO !

wtorek, 09 lutego 2016

Na ostatki zapraszam na pyszne ciacho :) 

 

 

Ciasto z jabłkami i masą serową

Składniki:

Ciasto kruche ( wymiary formy 23x38 cm):

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

25 dkg margaryny

1 całe jajko

2 żółtka

2 łyżki śmietany 18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek

około pół szklanki cukru

1 galaretka pomarańczowa

 

Masa serowa:

50 dkg sera białego twarogowego

3 jajka

15 dkg margaryny

20 dkg cukru

1 budyń śmietankowy

1/4 szklanki mleka

 

Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią.

Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i lekko podsmażamy potem dodajemy cukier, w zależności od tego czy jabłka są kwaśne czy słodkie dodajemy tyle cukru aby jabłka miały odpowiedni smak. Jak jabłka będą już usmażone, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, do garnka dajemy ser, margarynę, jajka i cukier i wszystko zagotowujemy na małym ogniu, jak zacznie gęstnieć to rozpuszczamy budyń w mleku, wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia.

Przekładamy: jeden placek smarujemy jabłkami, przekładamy drugim plackiem, smarujemy masa serową i przekładamy trzecim plackiem.

 

                        SMACZNEGO !

poniedziałek, 07 grudnia 2015

Ciasto trójsmakowe, idealne do kawki, każdy znajdzie w nim coś smacznego dla siebie. Na nadchodzące święta będzie w sam raz.

 

Składniki:

Kruchy spód:

20 dkg mąki pszennej

10 dkg margaryny

10 dkg cukru pudru

2 łyżki śmietany 18 %

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa makowa:

1 puszka masy makowej ( ja dodałam jeszcze do niej skórkę pomarańczową i odrobinę olejku migdałowego )

 

Masa serowa:

50 dkg sera białego

12 dkg margaryny

20 dkg cukru pudru

3 jajka

2 łyżki rodzynek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Masa orzechowa:

10 dkg orzechów włoskich

4 jajka

10 dkg cukru

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

 

2. Masę makową z puszki przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i olejek migdałowy, w miarę potrzeby można jeszcze dodać odrobinę cukru. Masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy.

3. Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku, następnie dodajemy po łyżce zmielonego lub zmiksowanego sera, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki i ubite białka, delikatnie mieszamy, wykładamy na mak i rozsmarowujemy.


 

4. Masa orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy.

 

5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wysypujemy z formy, polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

                          SMACZNEGO !

wtorek, 27 października 2015

Jak już wiecie uwielbiam piec ciasta, a więc zapraszam na następne.

Dzisiaj będzie ciasto dla miłośników wafelków w czekoladzie, kokosu i orzechów oraz dla tych co lubią masy czekoladowe.

 

 

                    Prince Polo

 

Składniki:

 

Biszkopt:

 

  • 6 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek oleju

 

Wkładka z wafelkami

 

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dkg orzechów mielonych
  • 10 dkg kokosu
  • 20 dkg wafli w czekoladzie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Masa

 

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 35 dkg margaryny Palma

1. Pieczemy dwa biszkopty: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, potem cukier. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, wodę i olej i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy każdy biszkopt około 20 minut ( do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

2. Robimy wkładkę z wafelkami: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy zmielone orzechy, kokos oraz pokrojone drobno wafelki w czekoladzie, na sam koniec dajemy mąkę z proszkiem wszystko razem delikatnie mieszamy.

3. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30-40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

4. Robimy masę: mleko, cukier oraz połamaną gorzką czekoladę dajemy do garnka i zagotowujemy, niech to wszystko razem chwilę się pogotuje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Następnie ucieramy margarynę Palma , dodajemy po łyżce zimnej masy i cały czas ucieramy.

5. Przekładamy:

- na jeden biszkopt wykładamy połowę masy

- i ją rozsmarowujemy

- następnie dajemy wkładkę z wafelkami

- na wkładkę wykładamy pozostałą masę

-  i ją rozsmarowujemy

- przekładamy drugim biszkoptem

6. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

                       SMACZNEGO !

poniedziałek, 26 października 2015

Lubicie ciasta z jabłkami ? Jeśli tak, to dzisiaj polecam szybkie, proste i smaczne ciasto ucierane.

 



Składniki:

 

Ciasto:
•25 dkg margaryny
•25 dkg cukru pudru
•6 jajek
•50 dkg maki pszennej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•200 ml śmietany 18 %

•80 dkg jabłek
•cynamon lub przyprawa do piernika
•cukier do posypania jabłek
•cukier puder do posypania ciasta

 

1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po 1 żółtku.



2. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i na sam koniec ubite białka.

3. Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej mniejszą połowę ciasta.

4. Obieramy jabłka i ścieramy je na ciasto na grubej tarce. Posypujemy cynamonem lub przyprawą do piernika i cukrem.

5. Pozostałe ciasto rozsmarowujemy na jabłkach.

6. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temp. 180 stopni.

7. Jak ciasto troszeczkę przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

 

                   SMACZNEGO !



Jesienne słodkości!

poniedziałek, 28 września 2015

Wczoraj jak zwykle na weekend było u mnie pyszne ciasto "Zośka"(a nawet było dwa, drugi przepis będzie na blogu jeszcze w tym tygodniu).

Pewnie jesteście ciekawi, dlaczego taka nazwa? Otóż , ten przepis jest u nas odkąd pamiętam i właśnie taką nazwę nosiło to ciasto, jeszcze jak je piekła moja mama.

Od dawna pieczenie ciast u nas w domu przejęłam od mamy ja(teraz uczę już swoje córeczki) ale nazwy ciasta nie zmieniłam.

A więc zapraszam po przepis na pyszne ciasto "Zośka".

 

 

Do ciasta użyłam jak zwykle swojej ulubionej margaryny Palma.



Składniki:

Ciasto ucierane :

30 dkg margaryny Palma

25 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

6 jajek

25 dkg mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina amoniaku

dodatkowo:

1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych

1 łyżka kakao

 

Wyk: margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem oraz ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, ciasto dzielimy na trzy części: jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

 

powidło śliwkowe



Masa wiśniowa:

słoik wiśni w cukrze drylowanych

2 galaretki wiśniowe

Wyk: z wiśni odlewamy sok, dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy.

 

Masa śmietanowa:

śmietana śnieżka

1/2 szklanki mleka

1 galaretka cytrynowa

Wyk: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę.

 

Przekładamy:

Na spód dajemy placek orzechowy

placek orzechowy smarujemy powidłami śliwkowymi



na powidła wykładamy galaretkę z wiśniami

przekładamy plackiem żółtym

placek żółty smarujemy powidłami śliwkowymi i rozsmarowujemy na nich śmietanę śnieżkę z galaretką cytrynową

przekładamy plackiem kakaowym i wstawiamy do lodówki

Ciasto polewamy polewą albo posypujemy cukrem pudrem.



czwartek, 03 września 2015

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto, które było opublikowane w Życiu Podkarpackim w moim kąciku kulinarnym, ale niestety nie wszyscy mogą kupić tą gazetkę, więc podaję wam przepis.

Jest to pyszne ciasto, idealne dla miłośników kokosu, po prostu rozpływa się w ustach.

           

              CIASTO RAFAELLO

 

Składniki:

Biszkopt ( zrobić takie dwa )
5 jajek   
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
3 białe czekolady
3 śmietany śnieżki
1 szklanka śmietany 30 %
1,5 szklanki mleka
20 dkg wiórek kokosowych
15 dkg margaryny Palmy

 

Wykonanie:

1. Biszkopt robimy podwójnie: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a następnie obie mąki, ocet i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy i dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut do suchego patyczka.

 

2. Czekolady łamiemy na kostki, dajemy do garnka razem z margaryną Palmą i rozpuszczamy, później do gorącego dodajemy śmietanę 30 % i energicznie mieszamy.

 

3. Śmietany śnieżki ubijamy w zimnym mleku, łączymy razem z czekoladami i dodajemy 15 dkg kokosu ( 5 dkg zostawiamy do posypania ciasta). Na jeden biszkopt wykładamy 3/4 masy.

 

4. Przekładamy drugim biszkoptem.

 

5. Smarujemy pozostałą masą i posypujemy kokosem.

                      SMACZNEGO !

piątek, 31 lipca 2015

Wczoraj był Międzynarodowy Dzień Sernika, niestety wczoraj nie udało mi się dodać przepisu, ale dzisiaj już jest.

Zapraszam na pyszny serniczek, który rozpływa się w ustach.

 

Sernik z mlekiem w proszku

 

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
10 dkg margaryny
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser:
1,40 sera białego twarogowego
20 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
6 żółtek
10 dkg mleka w proszku
10 dkg mąki pszennej
500 ml śmietany 18 %
8 białek

 

1. Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dajemy cukier puder, jajko, żółtka, proszek do pieczenia i margarynę posiekana nożem, łączymy ze sobą wszystkie składniki i miesimy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 25x38 i nakłuwamy widelcem, podpiekamy 10 minut w temp. 180 stopni. 

 

2. Ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy , stopniowo dodajemy żółtka, potem mąkę, mleko w proszku i śmietanę cały czas ucieramy lub miksujemy na wolnych obrotach, na sam koniec dajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

 

3. Ser wykładamy na podpieczone ciasto.

 

4. Pieczemy jeszcze około 1 godz. w temp. 180 stopni.

 

5. Jak sernik przestygnie, to wtedy możemy kroić na kawałki.

 

                     SMACZNEGO ! 

 



Tagi: ser sernik
11:02, bietka_5 , ciasta
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3 , 4