Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu s± moj± własno¶ci±. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas rondel

ciasta

¶roda, 04 lipca 2018

Pyszne ciasto, które obowi±zkowo robię w sezonie wi¶niowym. Poza sezonem możemy użyć owoce ze słoika.

     Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny

 

     Dodatkowo:

  • 50 dkg wi¶ni drylowanych
  • 1 galaretka wi¶niowa


Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, pieczemy około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Galaretkę wi¶niow± rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipi±ce mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

Na biszkopcie rozsmarowujemy krem , układamy na nim umyte i wydrylowane wi¶nie, zalewamy tężej±c± galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

 

                              SMACZNEGO !

sobota, 30 czerwca 2018

Bardzo smaczne ciasto czekoladowe, które w poł±czeniu z mas± grysikow± daje bardzo ciekawy efekt końcowy. 

 Składniki

 

     Ciasto czekoladowe:

  • 15 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki m±ki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Masa grysikowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki grysiku (kaszy manny)
  • 20 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z jednej cytryny

 

     Dodatkowo:

  • 1 czekolada mleczna

 

Ciasto czekoladowe: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajko, m±kę, mleko, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni.

Masa grysikowa: mleko zagotowujemy z kasz± mann± i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i wystudzona kaszę mannę, mieszamy.

Masę wykładamy na ciasto czekoladowe i na wierzch ¶cieramy czekoladę.

 

                        SMACZNEGO !

sobota, 02 czerwca 2018

Bardzo lubię kruche ciasta z owocami, tym razem postanowiłam poł±czyć ze sob± rabarbar i jabłka i wyszło bardzo smaczne ciacho.

Do ciasta użyłam cukru pudru Diamant.


Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru Diamant
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki ¶mietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 4 jabłka
  • kilka łodyg rabarbaru
  • cynamon
  • cukier do posypania owoców
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder Diamant do posypania ciasta

 

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie czę¶ci. Jedn± czę¶ć rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i posypujemy bułk± tart±. Na ciasto rozkładamy równomiernie pokrojony rabarbar i jabłka obrane i starte na grubej tarce, posypujemy cynamonem i cukrem , przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem Diamant.


 

                        SMACZNEGO !

czwartek, 10 maja 2018

Bardzo szybkie i smaczne ciasto, w sezonie truskawkowym obowi±zkowo musi być.


              Składniki

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody mineralnej gazowanej

 

  • 50 dkg truskawek

 

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka. Następnie dodajemy obie m±ki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy olej i wodę, delikatnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej ciasto.

2. Na cie¶cie układamy umyte i pokrojone truskawki.

3. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Babkę można posypać cukrem pudrem.

 

                                SMACZNEGO !

poniedziałek, 07 maja 2018

Ciasto, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Jest pyszne i bardzo słodkie.

Składniki:

       Ciasto :

  • 40 dkg m±ki pszennej
  • 25 dkg margaryny
  • 12 dkg cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Dodatkowo:

  • dowolna konfitura lub dżem
  • orzechy
  • rodzynki

 

        Piana:

  • 6 białek
  • 40 dkg cukru pudru
  • troszeczkę kwasku cytrynowego
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

 

  •            czekolada na wierzch

 

Na stolnicę przesiewamy m±kę, dodajemy margarynę, żółtka, cukier puder, ocet, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm, ciastem wykładamy również boki formy i pieczemy około 20-30 minut na złoty kolor w temp. 180 stopni.

Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier puder, następnie ubijamy na parze, na sam koniec dodajemy kwasek cytrynowy i aromat, jak piana będzie gor±ca, to odstawiamy aby chwilę przestygła.

Przestudzony placek smarujemy dowoln± konfitur± lub dżemem, posypujemy tartymi orzechami i rodzynkami, wykładamy pianę i posypujemy tart± czekolad±.

 

                            SMACZNEGO !

wtorek, 01 maja 2018

Smaczne ciasto kakaowo-kokosowe oraz biszkoptowe przełożone mas± z batoników Ikar .

Idealne poł±czenie smaków.

                  Składniki:

       Ciasto kakaowe:

  • 25 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 4 żółtka
  • 25 dkg m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Ciasto kokosowe:

  • 4 białka
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka m±ki
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

       Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 3 batony Ikar
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki spirytusu

 

1. Robimy ciasto kakaowe: do garnka dajemy margarynę, cukier, mleko, kakao i to wszystko zagotowujemy, jak chwilę pokipi, to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonego dajemy: żółtka, m±kę, proszek i mieszamy.

2. Robimy ciasto kokosowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem kokos i proszek do pieczenia, mieszamy. Dwie brytfanki o wymiarach 23x38 wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto kakaowe i kokosowe (albo dajemy na jedn± i potem przekrawamy).

3. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

4. Robimy krem: z dwóch szklanek mleka odlewamy 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim m±kę pszenn±, ziemniaczan± i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to powoli wlewamy powstały budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Do garnka dajemy połamane batony Ikar i 3 łyżki mleka, roztapiamy i chłodzimy.

Masę dzielimy na dwie czę¶ci, do jednej dodajemy stopione batony Ikar i spirytus. Na jeden placek kakaowo-kokosowy wykładamy masę z Ikarami.

5. Rozsmarowujemy.

6. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, wodę, olej i m±kę wymieszan± z proszkiem, delikatnie mieszamy i pieczemy w brytfance o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w temp. 180 stopni. Jak biszkopt przestygnie to dajemy go na masę z Ikarami.

7. Na biszkopt dajemy masę biał± i rozsmarowujemy.

8. Przekładamy drugim plackiem kakaowo-kokosowym.

                          SMACZNEGO !

wtorek, 06 lutego 2018

Bardzo smaczne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać. Idealne dla smakoszy kokosu i rodzynek.

         Składniki:

  •  Ciasto ucierane :
  • 25 dkg margaryny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  •  Dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao
  • 5 dkg rodzynek

 

  •  Masa kokosowa:
  • 20 dkg kokosu
  • 12 dkg margaryny
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru

 

1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie dajemy m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i na sam koniec ubit± pianę z białek. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci, do jednej dodajemy kakao i dajemy j± na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia.

2. Masło, kokos, mleko i cukier zagotowujemy i rozsmarowujemy na cie¶cie kakaowym.

3. Masę kokosow± posypujemy rodzynkami.

4. Po rodzynkach rozsmarowujemy ciasto białe. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

5. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

 

                            SMACZNEGO !

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Bardzo pyszne ciasto orzechowe z wkładk± bakaliow±, w której znajdziemy : kokos, rodzynku, czekoladę i wi¶nie.

Przełożone kremem daje pyszny efekt końcowy.


 

  • Składniki:

  • Ciasto orzechowe :
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 20 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Wkładka bakaliowa:
  • 9 białek
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg kokosu
  • 1 gorzka czekolada
  • 10 dkg rodzynek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 mały słoik wi¶ni kandyzowanych drylowanych

 

  • Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki m±ki pszennej
  • 3 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 30 dkg margaryny

 

1. Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, m±kę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy.


2. Ciasto wylewamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

3. Wkładka bakaliowa: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, następnie dajemy czekoladę pokrojon± w kostkę, kokos, rodzynki, wi¶nie i sok z cytryny, lekko mieszamy.

4. Wykładamy na brytwankę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

5. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.

6. Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie maki i żółtka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zakipi to wlewamy powstały budyń i chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

Odkładamy troszeczkę kremu do posmarowania wierzchu pozostały krem dzielimy na dwie czę¶ci i przekładamy. ciasto orzechowe smarujemy kremem, dajemy wkładkę bakaliow±, smarujemy drug± czę¶ci± kremu i przekładamy drugim ciastem orzechowym.

7. Wierzch ciasta smarujemy odłożonym kremem i dekorujemy dowolnie.

 

                                 SMACZNEGO !

poniedziałek, 04 grudnia 2017

Ciasto bez pieczenia, które najlepiej jest zrobić dzień wcze¶niej i schłodzić w lodówce przed podaniem.

 

Składniki:


  • 2 duże opakowania herbatników petit beurre (500 gram)
  • 1 puszka masy kajmakowej (ja użyłam masę kukułka)
  • 500 ml ¶mietany kremówki 30%
  • 2 ¶mietan fixy
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 80 g gorzkiej czekolady 

 

Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy obie m±ki i żółtka i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym,  na gotuj±ce się mleko wlewamy powstały budyń i gotujemy cały czas mieszaj±c, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło lub margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. ¦mietanę ubijamy z cukrem pudrem i ¶mietan fixem na sztywno.

W wyłożonej pergaminem blaszce układamy warstwę herbatników, na to wykładamy masę kajmakow±, na masie kajmakowej układamy drug± warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniow± i równo rozprowadzamy. Na masie budyniowej układamy kolejn± warstwę herbatników,na herbatniki wykładamy bit± ¶mietanę.

Na wierzch ciasta ¶cieramy czekoladę. 

Ciasto podajemy dobrze schłodzone.

 

                         Smacznego !

czwartek, 30 listopada 2017

Ciasto bardzo lubiane w mojej rodzinie, przepis pochodzi jeszcze z zeszytu mojej mamy.

Składniki:

Ciasto:

25 dkg margaryny

2 szklanki m±ki

pół szklanki ¶mietany 18%

 

Krem:

4 żółtka

1 szklanka cukru

2 szklanki mleka

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

25 dkg margaryny

cukier puder do posypania

 

Z m±ki, margaryny i ¶mietany zagniatamy ciasto, najlepiej zrobić je dzień wcze¶niej i dać do lodówki.

Na drugi dzień ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i pieczemy w brytwankach posmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Krem: W pół szklance mleka rozrabiamy żółtka, m±kę pszenn± i m±kę ziemniaczan±, pozostałe mleko zagotowujemy, jak zakipi wlewamy powstały budyń, mieszamy na ogniu aż masa zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy zimny budyń.

Na jeden placek wykładamy krem przekładamy drugim plackiem. Kremówkę posypujemy cukrem pudrem.


poniedziałek, 27 listopada 2017

Babka pyszna i kolorowa, któr± bardzo lubi± moje dzieci.

 

Składniki:

14 jajek

2 szklanki cukru

4 szklanki m±ki pszennej

1,5 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki kokosu

1 kisiel czerwony 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem olej i m±kę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 4 czę¶ci.

Do jednej dodajemy 14 żółtek, do drugiej kakao, do trzeciej kokos, a do czwartej kisiel czerwony (na kolor dałam odrobinkę barwnika czerwonego ).

Brytwankę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Na spód rozsmarowujemy ciasto z żółtkami, na ciasto żółte kupkami dajemy pozostałe trzy ciasta kolorowe: białe, br±zowe i czerwone.

Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

              

                                SMACZNEGO !

wtorek, 07 listopada 2017

Idealne poł±czenie smaków dla miło¶ników maku i kokosu. Ciasto pasuje na ¶wi±teczny stół.

Składniki:

Ciasto makowe:

8 białek

szczypta soli

3/4 szklanki cukru

10 dkg margaryny

1 szklanka m±ki

3/4 szklanki maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa kokosowa:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

3 łyżki m±ki pszennej

3/4 szklanki wiórków kokosowych

1 żółtko

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo:

1/2 szklanki wiórków kokosowych do posypania ciasta

 

Ciasto makowe: margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy ze szczypt± soli, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia , wystudzon± margarynę i suchy mak, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Masę kokosowa: jedn± szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, w drugiej mieszamy m±kę, żółtko i wiórki kokosowe i wlewamy na gotuj±ce się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej.

Wiórka kokosowe do posypania ciasta prażymy na suchej patelni. Przekładamy: na ciasto makowe wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy drugim ciastem makowym, rozsmarowujemy pozostał± masę kokosow± i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

 

 

                                 SMACZNEGO !

pi±tek, 15 wrze¶nia 2017

Pyszny tort makowy z mas± z kawy prawdziwej, raj dla podniebienia dla smakoszów kawy.

Tort ten zrobiłam na swoje 40 urodziny i szybko znikał z talerzyków.

Składniki:

Blaty makowe:

12 jajek

50 dkg maku

1,5 szklanki cukru

0,5 szklanki bułki tartej

1 łyżka kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa kawowa:

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

4 żółtka

2 łyżki kawy prawdziwej

25 dkg margaryny

 

Mak zaparzamy, odstawiamy do wystudzenia, następnie mielimy dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, następnie dodajemy bułkę tart±, mak , proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

Masa kawowa: mleko, cukier, kawę prawdziw± i żółtka dajemy do garnka i gotujemy na małym ogniu ci±gle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzonej masy.

Wystudzony tort przekrawamy dwa razy, troszeczkę masy zostawiamy do posmarowania wierzchu, a pozostał± masę dzielimy na dwie czę¶ci. Jeden blat tortu smarujemy mas±, przekładamy drugim blatem, smarujemy mas±, przekładamy trzecim blatem i smarujemy odłożon± mas±. Tort dekorujemy dowolnie.

 

                                 SMACZNEGO !

¶roda, 13 wrze¶nia 2017

Pyszne ciasto ze szpinakiem, które w poł±czeniu z mas± z nasionami chia na mleczku kokosowym i posypane suszon± żurawin± jest bardzo smaczne.

 

Składniki:

Ciasto:

5 jajek

szczypta soli

3 łyżki cukru trzcinowego

1 szklanka m±ki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 gram szpinaku

 

Masa:

1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)

duży jogurt naturalny gęsty (330 ml)

3 łyżki nasion chia

2 galaretki zielone

500 ml wody

 

Dodatkowo:

4 łyżki żurawiny suszonej

 

1. Pieczemy ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy dodaj±c szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i na na sam koniec dodajemy m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o ¶rednicy 24 cm i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół.

2. Galaretki rozpuszczamy w gor±cej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

Robimy masę : Nasiona chia mieszamy razem z jogurtem naturalnym i odstawiamy na około godzinę, aby nasiona napęczniały. Do jogurtu wlewamy mleczko kokosowe i tężej±ce galaretki, mieszamy. Na jeden blat ciasta wlewamy masę.

3. Drugi lat ciasta kruszymy na drobne kawałeczki i układamy na masie (ciasto można również położyć w cało¶ci).

4. Pokruszone ciasto szpinakowe posypujemy suszon± żurawin±. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

 

                                       SMACZNEGO !

sobota, 01 lipca 2017

Ciasto, które pamiętam jeszcze z mojego dzieciństwa.

Składniki:

Ciasto:

 4 szklanki m±ki pszennej

1 szklanka cukru pudru

1 płaska łyżeczka amoniaku

1 płaska łyżeczka sody

15 dkg margaryny

2 jajka

2 łyżki ¶mietany 18 %

3 łyżki miodu płynnego

 

Masa z kaszy manny:

2 szklanki mleka

pół szklanki cukru

4 łyżki kaszy manny

25 dkg margaryny

pół szklanki cukru pudru

 

Dodatkowo:

1 łyżka kakao

dżem porzeczkowy

 

1. Składniki na ciasto dajemy na stolnice i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 czę¶ci.

2. Rozwałkowujemy i wykładamy na formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem.

3. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

4. Robimy masę: mleko i pół szklanki cukru zagotowujemy, jak zakipi to dodajemy kaszę mannę i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

5. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i dwoma żółtkami. Dodajemy po łyżce wystudzonej kaszy manny.

6. Jeden placek smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i przykrywamy drugim plackiem.

7. Masę dzielimy na dwie czę¶ci, do jednej dajemy kakao i mieszamy. Placek smarujemy mas± biał± i przekładamy trzecim plackiem.

8. Następnie smarujemy mas± z kakao.

9. I przekładamy czwartym plackiem.

 

                               SMACZNEGO !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5