Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

obiad

niedziela, 15 października 2017

Taki makaron robię często, bo moje dzieciaki go bardzo lubią.

Tagliatelle Lubella z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym


Składniki:

500 gram makaronu Fale Tagliatelle Lubella

1 podwójna pierś z kurczaka

40 dkg pieczarek

1 cebula

4 ząbki czosnku

10 dkg żółtego sera

olej do smażenia

2 szklanki śmietany 18 %

przyprawa do makaronu

sól

pieprz

bazylia

oregano

 

Cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy, jak pieczarki będą już prawie usmażone to dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy doprawiamy do smaku pieprzem, solą i zdejmujemy z ognia.

Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylią, oregano i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach.

Gotujemy makaron Fale Tagliatelle Lubella według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dajemy do sosu, wszystko razem mieszamy i od razu podajemy.

 

 

 

                       SMACZNEGO !          

 


Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

czwartek, 05 października 2017

Bardzo lubię pałki z kurczaka zapiekane z warzywami, wrzucam do takiej zapiekanki to co mam akurat w domu i takie połączenie się sprawdza, bo za każdym razem wychodzi inne danie.

Do tego jedzonka wystarczy zrobić surówkę z sezonowych warzyw i wychodzi nam bardzo smaczne i sycące danie obiadowe.

Do zapiekania jest idealna brytwanna firmy Hendi ze stali nierdzewnej,  ponieważ doskonale rozprowadza ciepło, dzięki czemu potrawy przygotowane w brytfannie ze stali nierdzewnej mają niezapomniany smak.


Pałki z kurczaka dobrze przyprawione zapiekane z warzywami

 

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

przyprawa do ziemniaków

sól

pieprz

2 cebule

1 cukinia

8 pałek z kurczaka

przyprawa do kurczaka

czosnek granulowany

papryka słodka

pieprz chili cayenne

sól

oliwa z oliwek

1 kalafior

1 puszka marchewki z groszkiem (może być również świeża)

 

 

Zaczynamy od zamarynowania pałek z kurczaka: do miski wsypujemy przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, paprykę słodką, pieprz chili cayenne i sól, dolewamy oliwę z oliwek, wszystko razem mieszamy i marynujemy w takiej marynacie pałki z kurczaka przynajmniej godzinę.

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i układamy w brytwannie firmy Hendi wysmarowanej tłuszczem, posypujemy  przyprawą do ziemniaków solą i pieprzem.

 

Cebulę kroimy w półplasterki i rozkładamy na ziemniakach.

 

Cukinię kroimy w plasterki i rozkładamy na cebuli.

 

 Na cukinii układamy zamarynowane pałki z kurczaka.

Pomiędzy pałki układamy cząstki kalafiora.

Po wierzchu posypujemy groszkiem i marchewką z puszki.

Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ponad godzinę.

Na talerze wykładamy po jednej pałce i warzywa.

U mnie w domu jest akurat 8 osób.

Podajemy z dowolną surówką.


                           SMACZNEGO !

 

 

http://zalacznik.wp.pl/0/d641/oznaczenieKonkurs%20(1)%20(1).png?tsn=1508399597094&zalf=Nowe&wid=112444&p=2&o2=99027&t=IMAGE&st=PNG&ct=QkFTRTY0

 

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Proste, smaczne i sycące danie, do którego wystarczy tylko zrobić dowolną suróweczkę i obiadek gotowy.

 

Składniki

Marynata:

sól

pieprz

przyprawa kebab-gyros

przyprawa do kurczaka

chili pieprz cayenne

zioła prowansalskie

kminek mielony

bazylia

oregano

czosnek granulowany

1/4 szklanki oleju

 

1 duża podwójna pierś z kurczaka

 

kg ziemniaków

przyprawa do ziemniaków

sól

pieprz

1 cebula

3 duże ząbki czosnku

tłuszcz do wysmarowania naczynia

 

10 dkg sera żółtego

 

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy po trochę wszystkich przypraw i dodajemy olej, mieszamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, lekko rozbijamy i obtaczamy dokładnie w marynacie, odstawiamy na około pół godziny do lodówki.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków.

3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i układamy na ziemniakach.

4. Następnie na całej powierzchni rozkładamy zamarynowane piersi z kurczaka.

5. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 60 minut w temp. 200 stopni.

6. Wyciągamy zapiekankę z piekarnika, ściągamy folię i rozkładamy starty żółty ser.

7. Zapiekankę pieczemy jeszcze około 30-40 minut w zależności od ziemniaków aż będą miękkie.

8. Zapiekankę wyciągamy, kroimy na kawałki i podajemy z dowolną surówką. Rada: Składniki do marynaty dajemy w dowolnych ilościach.

 

                                SMACZNEGO !

wtorek, 06 czerwca 2017

Bardzo smaczny makaron domowej roboty z dodatkiem tuńczyka, pomidorów suszonych, pieczarek i kukurydzy.

Makaron:

2 szklanki mąki

3-4 jajka

szczypta soli

 

Sos:

20 dkg pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

5 pomidory suszone

olej rzepakowy do smażenia

2 łyżki ketchupu kieleckiego pikantnego

3 łyżki śmietany 18 %

1 puszka tuńczyka

2 łyżki kukurydzy

sól do smaku

pieprz do smaku

 

Robimy makaron: do mąki dajemy 3 albo 4 jajka i szczyptę soli, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, chwilę czekamy aż przeschnie kroimy na dowolnej wielkości makaron.

 

Na patelnię wlewamy olej rzepakowy i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i pieczarki, dodajemy czosnek i pokrojone suszone pomidory, następnie dajemy śmietanę i ketchup. Pod koniec smażenia dajemy tuńczyka z puszki i kukurydzę, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Gotujemy makaron, dodajemy go do sosu, mieszamy i podajemy.

 

                        SMACZNEGO !

poniedziałek, 18 lipca 2016

Sezon cukiniowy w pełni, więc zapraszam na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami.

 

Składniki:

3 sztuki cukinii

50 dkg mięsa mielonego

30 dkg pieczarek

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 pomidor

20 dkg sera żółtego

sól

pieprz

przyprawa do mięsa mielonego

zioła prowansalskie

oregano

olej do smażenia

natka pietruszki do posypania

ketchup do polania

 

1. Cukinię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek (zostawiamy pójdzie do farszu). Na patelnię wlewamy olej, jak będzie gorący dajemy pokrojoną cebulę , chwilę mieszamy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy. Pieczarki przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojonego na drobne kawałki pomidora z czosnkiem , następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Do mięsa dodajemy pieczarki , wydrążone środki z cukinii pokrojone na drobne kawałki i trochę startego żółtego sera, wszystko razem mieszamy.

 

Wydrążone cukinie oprószamy pieprzem i solą i nakładamy farsz.

Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy w nim cukinie.

2. Cukinie zapiekamy około 50 minut w temp. 180 i posypujemy pozostałym żółtym serem.

3. Zapiekamy jeszcze około 15 minut Cukinię układamy na talerzach,  posypujemy natką pietruszki i polewamy ketchupem.

 

                        SMACZNEGO !

poniedziałek, 30 marca 2015

 

 

Bardzo lubimy lasagne, więc często robię ją w domu. Dzisiaj zapraszam na Lasagne Bolognese z koncentratem pomidorowym Jamar.

 

Lasagne bolognese

Składniki:

400 gram makaronu lasagne

500 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

4 ząbki czosnku

1 cebula

30 dkg pieczarek

pomidory z puszki

3 łyżki koncentratu pomidorowego Jamar

sól, pieprz

suszone oregano, bazylia i tymianek

ser żółty

 

Sos beszamelowy:

3 szklanki mleka

2 łyżki masła

3 łyżki mąki

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

 

Wykonanie:

Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, gałkę sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwilę cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos .

Makaron na chwilę wrzucamy na osolony wrzątek i odlewamy.

Mięso wołowe i wieprzowe wrzucamy na patelnie i podsmażamy do odparowania wody. Dodajemy obrany i pokrojony drobno czosnek i cebulę, pieczarki,  pomidory z puszki  i koncentrat pomidorowy Jamar, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylią, oregano i tymiankiem, wszystko razem podsmażamy na patelni.

Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i układamy warstwami: sos beszamelowy, makaron, sos, farsz z mięsa, makaron, sos , farsz, makaron, sos, farsz, makaron, sos i na wierzchu układamy plasterki żółtego sera.

Pieczemy ok. 60 min w temp. 180 stopni.

 

 

Zapraszam również na fb na stronkę firmy Jamar 

 

 


wtorek, 13 stycznia 2015

Dzisiaj zapraszam na bardzo pyszny obiadek. Lazania to danie, które lubią wszyscy moi domownicy bez wyjątku.

 


 

Lazania z mięsem mielonym i pomidorami

 

Składniki:

1 opakowanie lazanii (500 gram)

50 dkg mięsa mielonego

3 pomidory

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka oregano

1 cebula

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek do podsmażenia

sól

pieprz

 

20 dkg sera żółtego

 

Sos beszamelowy:

3 łyżki masła

4 łyżki mąki

3 szklanki mleka

sól i pieprz do smaku

gałka muszkatołowa

 

1. Robimy sos beszamelowy: masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dolewamy mleko i zagotowujemy, aż sos nam zgęstnieje, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką.

 

2. Do natłuszczonego naczynia na spód dajemy sos, układamy płaty lazanii, znowu dajemy sos.

 

3. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pomidory przelewamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, drobno siekamy i dodajemy do mięsa, dodajemy oregano i bazylię i chwilę jeszcze smażymy. Na płaty lazanii z sosem dajemy połowę mięsa mielonego.

 

4. Znowu układamy płaty lazanii smarujemy sosem beszamelowym.

 

5. Dajemy pozostałe mięso mielone.

 

6. I dajemy ostatnią warstwę lazanii smarujemy sosem


7. Na wierzchu układamy plasterki sera żółtego

 

8. Zapiekamy około 45 minut w temp. 200 stopni.

 

 

 

 

 

 

                                   SMACZNEGO !

czwartek, 13 listopada 2014

Lubicie ryż? Bo ja bardzo go lubię i często podaję z różnymi sosami.

Dzisiaj zapraszam was na ryż długoziarnisty z sosem z kurczaka.

 


 

Składniki:

400 gram ryżu długoziarnistego Parboiled KUPIEC

1 podwójna pierś z kurczaka

1 marchewka

1 papryka czerwona

1 cebula

3 ząbki czosnku

sól

pieprz czarny

kminek mielony

olej do smażenia

woda

mąka (1-2 łyżki)

 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy pokrojoną paprykę i marchew startą na grubej tarce, smażymy aż warzywa zmiękną, na koniec dodajemy pokrojony czosnek. Pierś z kurczaka drobno kroimy i podsmażamy, dodajemy do warzyw, doprawiamy pieprzem, solą i kminkiem. Wszystko podlewamy wodą i chwilę jeszcze dusimy.

Mąkę (1 albo 2 łyżki w zależności jak gęsty chcemy mieć sos) rozrabiamy w wodzie, wlewamy do sosu jak zakipi zdejmujemy z ognia.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, wykładamy na talerze i polewamy sosem.

 

 

 

                             SMACZNEGO !

piątek, 08 sierpnia 2014

 

Sezon na cukinię w pełni, a więc zapraszam na pyszną zapiekankę.

 

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

 



Składniki:

2 średnie cukinie

1 kg mięsa mielonego

6 pomidory

1 papryka czerwona

20 dkg sera żółtego

przyprawa do Bruschetty

sól

pieprz czarny mielony

1 jajko

 

Wykonanie:

 

1. Cukinię obieramy, wydrążamy środek i kroimy na małe plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i dajemy połowę cukinii.


 

2. Do mięsa mielonego wbijamy jajko i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Połowę mięsa układamy na cukinii.

 

3. Trzy pomidory kroimy w plasterki i układamy na mięsie mielonym. Połowę papryki kroimy w cienkie paseczki i układamy na pomidorach. Całość posypujemy Przyprawą do Bruschetty .

 


 

4. Następnie dajemy drugą warstwę cukinii, mięso mielone, pomidory z papryką, posypujemy przyprawą do Bruschetty i na wierzch ścieramy żółty ser na tarce.

 

5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ponad godzinę.

 

6. Jak się narobi trochę wody, to trzeba ją zlać.

 

7. Zapiekankę kroimy na kawałki i wykładamy na talerze. Zapiekankę można polać ketchupem.

 

 

                            SMACZNEGO!

poniedziałek, 10 lutego 2014

Ja bardzo lubię gołąbki, a najbardziej takie z kaszą gryczaną i ryżem, polane sosem.

Po prostu pychotka.

Dlatego podzielę się z wami przepisem na te pyszności.

 


                 Gołąbki z sosem z łopatki

 

Składniki na gołąbki:

- 2 główki kapusty

- 60 dkg ryżu

- 30 dkg kaszy gryczanej Kupiec

- 1 cebula

- sól morska Kamis młynek

- pieprz czarny Kamis młynek

- olej do smażenia

 

Składniki na sos:

- 1 kg łopatki wieprzowej

- 1 cebula

- 4 ząbki czosnku

- przyprawa Fix gulasz myśliwski Kamis

- papryka słodka Kamis

- sól morska Kamis młynek

- pieprz czarny Kamis młynek

- 1 szklanka wody

- 3 łyżki masła

- 1 łyżka mąki

 

 

Wykonanie:

 

 Gołąbki:

Liście kapusty zaparzamy w osolonej wodzie.  Osobno zaparzamy ryż i kaszę gryczaną Kupiec.

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.

Ryż i kaszę mieszamy razem z cebulką i doprawiamy do smaku solą morską Kamis z młynka i pieprzem czarnym Kamis z młynka.

 

Powstały farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy około 2 godziny w temp. 180 stopni.

 


 

 Sos:

Mięso z łopatki wieprzowej kroimy na większe kawałki, dajemy do baniaka.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i dajemy do mięsa.

Wszystko posypujemy przyprawą Fix gulasz myśliwski Kamis, papryką słodką Kamis, solą morską Kamis w młynku i pieprzem czarnym Kamis w młynku, podlewamy wodą, dodajemy masło, wstawiamy do piekarnika i pieczemy wszystko ponad godzinę .

Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody, jak mięso będzie upieczone, to mąką zarabiamy sos, jak zakipi wyłączamy piekarnik.

Mięso można również smażyć na gazie na małym ogniu.

 

Jak gołąbki będą upieczone wykładamy na talerz, wykładamy z boku mięsko i polewamy sosem.

 

 




czwartek, 06 lutego 2014

Lubicie makaron? Bo ja bardzo i to chyba jeszcze bardziej niż ziemniaki, dlatego dzisiaj na obiadek proponuję pyszny  "Makaron Pappardelle z gulaszem".

Oczywiście ten makaron możecie zastąpić każdym innym, w zależności od tego jaki macie akurat w domu.

 

Ja tutaj użyłam makaron pappardelle Czaniecki, polecam go bo jest bardzo dobry, wogóle się nie skleja, ani nie rozwala na kawałki, jest idealny :)

 

 

               Składniki:

- 400 gram makaronu pappardelle Czaniecki

- 40 dkg łopatki bez kości

- 1 marchewka

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- sól

- pieprz czarny mielony

- papryka słodka mielona

- papryka ostra

- rozmaryn

- olej do smażenia

- 1 szklanka bulionu drobiowego

- natka pietruszki do posypania

 

Wykonanie:

 

1. Mięso oczyszczamy, kroimy w niedużą kostkę, posypujemy słodką papryką.

 

2. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, marchewkę kroimy na małe kawałki.

 

3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dajemy cebulę i czosnek i chwilę smażymy.

 

4. Dodajemy mięso i cały czas mieszając chwilę smażymy, dodajemy marchewkę, wszystko posypujemy ostrą papryką, pieprzem, solą i rozmarynem. Zalewamy gorącym bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie.

 

5. Makaron Pappardelle Czaniecki gotujemy według przepisu na opakowaniu, wykładamy na talerze.


 

6. Na środek makaronu dajemy gulasz i posypujemy natką pietruszki.

 

 

                                               SMACZNEGO !



wtorek, 04 lutego 2014

Dzisiaj zapraszam was na bardzo pyszny i smaczny obiadek, a mianowicie roladki schabowe z mięsem mielonym i pieczarkami.

Takie mięsko doskonale nadaje się i na niedzielny obiadek i na święta, a nawet na zwykły dzień.

 

 

Składniki:

- 1 kg schabu bez kości

- pół kg mięsa mielonego

- pół kg pieczarek

- 1 cebula

- 1 jajko

- olej do smażenia

- pieprz

- sól

- jajko, mąka i bułka tarta do obtoczenia roladek

 

- wykałaczki

 

Wykonanie:

 

1. Schab kroimy na 10 kawałków i rozbijamy tłuczkiem.


 

2. Pieczarki i cebulę kroimy na plasterki i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.

Do podsmażonych pieczarek dodajemy mięso mielone, jajko i doprawiamy do smaku pieprzem i solą, wszystko razem mieszamy. 

Na rozbity schab dajemy po łyżce farszu i rozsmarowujemy.

 

 

3. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami.

 

 

4. Jajko roztrzepujemy, bułkę tartą mieszamy z mąką. Najpierw roladki obtaczamy w jajku, potem w bułce wymieszanej z mąką i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.

Podsmażone roladki układamy na formie do pieczenia, podlewamy olejem i odrobiną wody.

 

 

5. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

 

Roladki podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.

 

 

                                                       SMACZNEGO!

poniedziałek, 16 września 2013

Zapraszam na mój sposób na imprezę.

Ostatnio wymyśliłam sobie, że na imprezce podam coś innego niż zwykle i zrobiłam kotlety mielone z makaronem kokardki polane sosem Party Dim Meksykański do mięs Prymat, goście byli zachwyceni.

 


A zrobiłam to tak:

Najpierw zrobiłam kotlety mielone:

Składniki:

500 gram łopatki zmielonej

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 jajka

1 bułka czerstwa namoczona w wodzie

sól do smaku

pieprz czarny mielony Prymat

olej do smażenia

jajko i bułka tarta do panierowania

natka pietruszki do posypania

Wykonanie: bułkę namoczyłam w wodzie , potem odcisnęłam.

Cebulę i czosnek pokroiłam w drobną kosteczkę.

Mięso mielone dałam do miski , dodałam cebulę, czosnek, bułkę, jajka i doprawiłam solą i pieprzem.

Uformowałam kotleciki.

Roztrzepałam jajko i obtaczałam w nim kotleciki, potem w bułce tartej i smażyłam.

 

Potem rozrobiłam sos Party Dip Meksykański do mięs Prymat według przepisu na opakowaniu i odstawiłam na 15 minut.

 

Następnie ugotowałam 500 gram makaronu kokardki w osolonej wodzie.

 

Makaron rozłożyłam na talerzyki i na środek każdego położyłam kotlecika mielonego.

 


 

Makaron polałam rozrobionym sosem Party Dip Meksykańskim do mięs Prymat.

 

 

Całość posypałam natką pietruszki i dla ładniejszego widoku na sosie ułożyłam jeszcze makaron.

 


 

I tak przygotowane podałam gościom, wszystkim bardzo smakowało i mówili że ten sos Party Dip nadaje smak całości.

 

Najlepiej smakuje jak się sos wymiesza z makaronem kokardki.

 

 

                     SMACZNEGO!

wtorek, 09 lipca 2013

Teraz jest najlepszy okres na grillowanie, a więc zapraszam po przepis na "Grillowanego pstrąga"



 

SKŁADNIKI:

2  pstrągi wypatroszone

    1 cytryna

   zioła prowansalskie Prymat

    listki bazylii

    gałązki koperku świeżego

    2 łyżki masła

   pieprz kolorowy Młynek Prymat

  
sól

 

WYKONANIE:

Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

 

Pstrągi wypatroszone kładziemy na foli aluminiowej, oprószamy solą i pieprzem kolorowym Prymat,  rozcieramy po całych rybach. Każdą rybkę skrapiamy sokiem z cytryny , a do środka wkładamy po dwa plasterki cytryny, po
łyżce masła i po gałązce koperku. Na koniec posypujemy ziołami prowansalskimi Prymat , dajemy po kilka listków bazylii i po gałązce koperku na wierzch ryby.



 

Pstrągi zawijamy w folię i odstawiamy na około pół godziny do lodówki.

 

 

Po pół godzinie pstrągi kładziemy na rozgrzanym grillu i co chwilę przewracamy z jednej strony na drugą. Grillujemy je niecałą godzinę.

 



 

Gotowe pstrągi odwijamy z folii i dajemy na talerz z dowolnymi warzywami.

 

 

                                    SMACZNEGO!

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Dzisiaj przedstawiam wam gołąbki trochę inne, czyli bez zawijania w kapustę.

SKŁADNIKI:

- pół szklanki ryżu

- pół szklanki kaszy manny

- pół szklanki kaszy jęczmiennej

- pół kg mięsa mielonego

- pół główki kapusty

- 5 jajek

- 1 cebula

- sól  do smaku

- pieprz czarny mielony do smaku

- bułka tarta do obtoczenia

- olej do smażenia

 

WYKONANIE:

Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w talarki. Ryż, kaszę mannę, kaszę jęczmienną, cebulę, jajka i mięso mielone dajemy do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku solą  i pieprzem. 

 

Robimy gołąbki, obtaczamy w bułce tartej.

Najlepiej wszystkie sobie obtoczyć w bułce tartej, a potem już smażyć po kolei.

Podsmażone dajemy do formy i pieczemy jeszcze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około dwie godziny.
                                   

Gołąbki można podać z pieczywem, albo z dowolnym sosem.

Ja najczęściej takie gołąbki podaję z sosem pieczarkowym.

                       SMACZNEGO!

                                       

 

                                           


                           

 
1 , 2