Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Ulubione
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]()
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ciasteczka
środa, 23 maja 2018
Bardzo smaczne babeczki, idealne na jeden kęs. Takie babeczki warto przygotowywać razem z dziećmi, ja przygotowuję je razem z moimi córeczkami, nie dość że bardzo nam smakują, to jest przy tym bardzo dużo śmiechu i radości, a takie wspólne chwile w kuchni są najpiękniejsze. Do ciast i ciasteczek najlepsza jest margaryna Palma z firmy Bielmar, którą zawsze używam. Składniki: Ciasto:
Masa kajmakowo-budyniowa:
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka, margarynę Palma z firmy Bielmar i zagniatamy ciasto. Foremki na mini babeczki smarujemy tłuszczem, ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami babeczki, formujemy i dajemy na formę do pieczenia. 2. Babeczki pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. 3. Babeczki wyjmujemy z foremek i rozkładamy na papierze śniadaniowym żeby ostygły. 4. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance rozrabiamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i żółtka. Jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę Palmę z firmy Bielmar ucieramy dodajemy po łyżce masy kajmakowej i budyniu. Masę dajemy do rękawa cukierniczego i napełniamy nią babeczki.
SMACZNEGO !
piątek, 02 marca 2018
Bardzo smaczne ciasteczka dla każdego. Wyglądają na skomplikowane, ale robi się je bardzo prosto i szybko. Idealne na Wielkanoc. Składniki Ciasto:
Dodatkowo:
1. Z mąki, margaryny, drożdży, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy. 2. Z ciasta wycinamy małą literatką kółeczka 3. Każde kółeczko nacinamy z czterech stron , ale nie do końca. 4. Każde skrzydełko wiatraczka sklejamy do środka. 5. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni, aż się zarumienią 7. Jak ciasteczka się ostudzą to obtaczamy je w cukrze pudrze (na gorących roztopił by się cukier).
SMACZNEGO !
wtorek, 19 grudnia 2017
Bardzo pyszne ciasteczka. które możemy zrobić sami w domu. Doskonałe na świąteczny stół. Składniki:
Ponadto:
1. Jajka gotujemy , oddzielamy białka od żółtek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka ścieramy na drobnym tarku, margarynę siekamy . Łączymy wszystkie składniki i miesimy ciasto. Rozwałkujemy i wycinamy kółka literatką. Dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp.180 stopni.
2. Galaretkę w kostkę kroimy na małe kwadraciki. 3. Na każde upieczone ciastko na środek dajemy troszeczkę marmolady i dajemy galaretkę, przyciskamy aby się trzymała. 4. Każde ciastko polewamy polewą Polewę robimy wedle uznania.
SMACZNEGO !
sobota, 02 stycznia 2016
Pyszne ciasteczka, które wyglądem przypominają prawdziwe orzechy włoskie, a w połączeniu z masa orzechową dają smaczny efekt końcowy.
Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy (16 gram) 25 dkg margaryny Palma 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18 % pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa: 1 szklanka orzechów włoskich mielonych pół szklanki cukru pół szklanki mleka 25 dkg margaryny Palma
Do obtoczenia orzeszków: kakao cukier puder
1. Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i je zagniatamy. Foremki na orzeszki smarujemy tłuszczem. Odcinamy po kawałku ciasta i je rozwałkowujemy foremkami wycinamy ciasteczka, formujemy w foremce i dajemy na formę do pieczenia.
2. Formę z ciasteczkami dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
3. Mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi dorzucamy zmielone orzechy i jeszcze chwileczkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę Palmę ucieramy i dodajemy po łyżce zimnych orzechów.
4. Na jeden orzeszek dajemy pół łyżeczki masy orzechowej i przekładamy drugim orzeszkiem.
5. Cukier puder mieszamy z kakao i obtaczamy w nim orzeszki.
SMACZNEGO !
piątek, 01 stycznia 2016
Rurki , które zrobiłam po raz pierwszy w życiu i już teraz wiem, że to nie po raz ostatni, bo rurki są naprawdę pyszne. Rurki z kremem budyniowym Składniki: Ciasto: 50 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny Palma 1 szklanka śmietany 18 % szczypta soli białko do posmarowania cukier do posypania rurek
Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 25 dkg margaryny Palma
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, miękką margarynę Palmę i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski około 1,5-2 cm. 2. Bierzemy foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej. 3. Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem. 4. Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. 5. Krem: odlewamy jedną szklankę mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Do odlanego mleka dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Jak mleko z cukrem zakipi to wlewamy powstały budyń, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę Palmę i dodajemy zimny budyń. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki.
SMACZNEGO !
poniedziałek, 05 stycznia 2015
Witam Was wszystkich po świętach. Czy Wam również ten czas tak szybko leci ? Dopiero były Święta, Sylwester, Nowy Rok dzisiaj już 5 stycznia, a ja jeszcze nie dodałam żadnego wpisu na bloga, pora to nadrobić. Bardzo się cieszę, że coraz więcej osób zagląda do mojej kuchni. Zapraszam Was na ciasteczka "Słoneczka z bezą" i życzę Wam wszystkim Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 2015, dużo zdrowia, aby Wam nie brakowało uśmiechu na twarzy i żeby słoneczko świeciło dla Was cały rok :)
Ciastka słoneczka z bezą
Bardzo pyszne ciasteczka, idealne do kawki i do herbatki.
Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 20 dkg margaryny Palma 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza: 3 białka 20 dkg cukru pudru Diamant 1 cukier waniliowy
Dodatkowo: marmolada jabłkowa olejek pomarańczowy
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę Palmę, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kieliszkiem kółeczka. 2. Białka ubijamy z cukrem pudrem Diamant i cukrem waniliowym. Każde kółeczko smarujemy pianą, dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia . 3. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. 4. Marmoladę mieszamy z olejkiem pomarańczowym. Jak ciastka przestygną to smarujemy marmoladą stronę bez piany i przekładamy dwa ciasteczka do kupy.
SMACZNEGO !
niedziela, 29 grudnia 2013
Ja bardzo lubię piec ciasteczka, a więc dzisiaj zapraszam was na pyszne "Kocie oczka".
Składniki:
Ciasto: - 30 dkg mąki - 15 dkg margaryny Palma z Murzynkiem - 15 dkg cukru pudru Kupiec - 3 żółtka - odrobina proszku do pieczenia
Dodatkowo: - marmoladka deserowa z wiśnią Jamar - olejek pomarańczowy do marmolady - cukier puder Kupiec do posypania ciastek
Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę Palmę, cukier puder Kupiec, żółtka i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Z ciasta foremką do kocich oczek wykrawamy ciasteczka. Połowę robimy z dziurką w środku i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
Jak ciasteczka przestygną, to te z dziurką rozkładamy na papierze śniadaniowym.
I posypujemy cukrem pudrem Kupiec.
Do marmoladki deserowej z wiśnią Jamar dodajemy troszeczkę olejku pomarańczowego i mieszamy. Ciasteczka bez dziurki smarujemy marmoladką.
I przekładamy ciasteczkami z dziurką posypane cukrem pudrem Kupiec.
SMACZNEGO!
wtorek, 30 października 2012
Często na różne okazje robię te ciasteczka, są trochę pracochłonne, ale są bardzo smaczne. Ciasto: - 40 dag mąki - 14 dag cukru pudru - 30 dag margaryny - 3 żółtka - olejek pomarańczowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: - 15 dag margaryny - 10 dag cukru pudru - 3 łyżki śmietany Ponadto: - marmolada do przełożenia - cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto: połowę margaryny na ciasto roztopić i przestudzić. Na stolnicę przesiać mąkę i cukier puder, dodać żółtka, roztopioną margarynę, troszeczkę olejku pomarańczowego i proszek do pieczenia, pozostałą margarynę wysiekać nożem i połączyć wszystkie składniki. Zamiesić ciasto, rozwałkować i wycinać trzy różnej wielkości kółka, po tyle samo każdych. Piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Masa: margarynę utrzeć z cukrem dodać śmietanę. Po upieczeniu średnie ciastko smarować od spodu masą i przylepiać do większego, a małe ciastko smarować od spodu marmoladą i przylepiać do średniego i wyjdzie nam bardzo fajna piramidka. Na koniec posypać cukrem pudrem.
środa, 14 grudnia 2011
Nadchodzą święta, a więc przepis na babeczki, bez których u nas żadne święta ani inne uroczystości nie mogą się obejść:) Składniki na ciasto: - 25 dkg margaryny Kasia - 0,5 kg mąki - 25 dkg cukru pudru - 4 żółtka - olejek pomarańczowy Piana: - 6 białek - 60 dkg cukru pudru - troszeczkę kwasku cytrynowego Ponadto marmolada Wykonanie: składniki na ciasto zamiesiłam i wyłożyłam do foremek nasmarowanych tłuszczem i upiekłam (wychodzi ok. 40 sztuk). Piekłam ok. 40 minut w temp. 180 st. Białka ubiłam z cukrem pudrem, jak już były dobrze ubite, to wtedy ubijałam nad parą, aż piana była dobrze gorąca i wtedy dodałam kwasek cytrynowy.
D0 upieczonych babeczek dałam po troszeczkę marmolady i wycisłam szprycą pianę.
|