Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

sałatki

poniedziałek, 01 maja 2017

Pyszna sałatka dla wielbicieli małych uszek i różnych smacznych dodatków. Składniki można zmieniać wedle uznania.

Składniki:

1 opakowanie tortellini trójkolorowego z szynką

1 opakowanie tortellini z serem

1 słoik (500 ml) pieczarek marynowanych

2 czerwone cebule

1 puszka groszku

1 puszka kukurydzy

1 czerwona papryka

sól

pieprz

majonez

natka pietruszki do dekoracji

 

1. Tortellini z szynką i z serem gotujemy według przepisu na opakowaniu.

 

2. Cebulę czerwoną i pieczarki marynowane kroimy w kostkę.

 

3. Kukurydzę i groszek z puszki odsączamy. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 

4. Do sałatki dodajemy majonez wedle uznania, mieszamy, nakładamy do miseczki lub salaterki i dekorujemy natką pietruszki.

                         SMACZNEGO !

poniedziałek, 09 stycznia 2017

Ta sałatka bardzo często gości na naszym stole, ponieważ bardzo ją lubią moje dzieciaki.



Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka

2 cebule

4 ogórki kiszone

1 puszka kukurydzy

pół kapusty pekińskiej

majonez kielecki

ketchup pikantny

olej do smażenia

 

Marynata:

przyprawa kebab-gyros

przyprawa curry

przyprawa do kurczaka

olej

pieprz chili cayenne

papryka słodka mielona

sól

pieprz

 

Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki. Składniki na marynatę w dowolnych ilościach mieszamy i obtaczamy w niej kurczaka. Odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Później obsmażamy kurczaka na patelni. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy. Do salaterki dajemy cebulę, potem ogórki, następnie kurczaka podsmażonego, polewamy ketchupem i majonezem kieleckim, następnie dajemy kukurydzę, kapustę pekińską i górę dekorujemy majonezem  kieleckim i kukurydzą.

 

 

                        SMACZNEGO !

czwartek, 05 stycznia 2017

Bardzo szybka, prosta i smaczna sałatka, idealna i na święta i na różne okazje a także na zwykły dzień.

 


Składniki :

30 dkg szynki

30 dkg sera żółtego

4 kiszone ogórki

puszka kukurydzy

puszka ananasów

5 jajek

2 łyżki chrzanu luksusowego kieleckiego 

majonez kielecki 

sól

pieprz

natka pietruszki do posypania

 

Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę i ananasy odsączamy z puszki, ananasy również kroimy w kostkę. Jajka, gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy majonez i chrzan i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sałatkę posypujemy natką pietruszki.

 

                    SMACZNEGO !

czwartek, 02 czerwca 2016

Sezon truskawkowy i szpinakowy w pełni, a więc zapraszam na bardzo szybką i smaczną sałatkę, którą możemy przygotować w kilka chwil.

 

 

 

Składniki:

szpinak świeży

sałata zielona

1 ogórek

1 pomidor

kilka truskawek

pół opakowana sera feta

pestki słonecznika

oliwa z oliwek

sól

pieprz

 

Szpinak i sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Pomidora, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę i układamy na listkach szpinaku i sałaty. Truskawki kroimy na pół i również równomiernie układamy. Wszystko posypujemy pestkami słonecznika, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 


"Czas na szpinak 6!"

czwartek, 17 grudnia 2015

Bardzo smaczna sałatka, którą często robię w domu i na różne imprezki, bo nigdy nie podchodzi wodą.


 

Składniki:

1 słoik pieczarek marynowanych (600 ml)

1 puszka kukurydzy

1 słoik selera marynowanego (280 ml)

1 por

5 jajek

10 dkg żółtego sera

majonez kielecki około 200 gram

kucharek

pieprz

 

Pieczarki kroimy w paseczki. Por kroimy w półtalarki. Kukurydzę i selera odsączamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Jajka i żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sałatkę układamy warstwowo i każdą warstwę posypujemy lekko kucharkiem. Pierwsze dajemy pieczarki, potem kukurydzę, następnie seler, por, potem jajka i żółty ser, na samej górze rozsmarowujemy majonez. Na drugi dzień sałatkę mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku kucharkiem, pieprzem i jeżeli trzeba to dodajemy majonez.


Sałatkę najlepiej zrobić dzień wcześniej, albo rano i wieczorem wymieszać.

 

 

                          SMACZNEGO !

wtorek, 14 kwietnia 2015

Dzisiaj zapraszam na bardzo szybką i smaczna sałatkę :)

 

Składniki:

1 słoik cebulki perłowej marynowanej Jamar

1 puszka kukurydzy Jamar

1 puszki fasolki czerwonej 

1 słoik selera marynowanego

1 por

1 duże jabłko

5 jajek gotowanych

30 dkg dowolnej wędliny

majonez

sól

pieprz

 

Wykonanie: jajka gotujemy, studzimy i obieramy. Jabłko, jajka i wędlinę kroimy w kostkę. Pora kroimy w półtalarki. Cebulkę odcedzamy i kroimy na pół. Seler, fasolkę i kukurydzę odcedzamy.

Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dajemy majonezu według uznania i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 

Zapraszam również na stronkę Jamar na fb :)


 

 

 


poniedziałek, 27 października 2014

Teraz jesienią, gdy mamy prawie wszystkie jarzynki ze swoich ogródków, to taka sałatka jest najlepsza i najzdrowsza.

 

 

SAŁATKA JARZYNOWA

Składniki: 

8 marchewek

2 pietruszki

1 seler

1 por

2 cebule

6 ogórki kiszone

8 jajek

puszka kukurydzy

puszka groszku

majonez kielecki

musztarda kielecka

śmietana

pieprz 

sól

 

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler ugotować, wystudzić i pokroić w kostkę. Ogórki i cebulę również pokroić w kostkę. Pora pokroić w półtalarki. Jajka ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek osączyć.

Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać według uznania musztardy kieleckiej, majonezu kieleckiego i śmietany.

 

                                 SMACZNEGO !

poniedziałek, 15 września 2014

Bardzo często robię różne sałatki, ostatnio do sałatki zamiast majonezu dodałam sos tatarski ze słoiczka i sałatka wyszła bardzo pyszna.


Sos kielecki  tatarski można jeść sam np: do różnych mięs, ale do sałatki jest idealny.

 

 

Sałatka z sosem tatarskim

 

5 jajek gotowanych na twardo

pół główki kapusty pekińskiej

3 pomidory

20 dag sera zółtego

20 dag szynki

3 ogórki konserwowe

2 słoiczki sosu tatarskiego kieleckiego

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kapustę pekińską szatkujemy. Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Szynkę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę.

Jajka i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Składniki układamy warstwami.

Kolejność układania warstw: kapusta pekińska + pomidory + sos tatarski + ogórki + szynka + sos tatarski + jajka + żółty ser + sos tatarski i ozdabiamy sałatkę najlepiej tymi produktami , które znajdują się w sałatce.

 

 

 

Zapraszam na stronkę WSP Społem

www.majonez.pl 

 

i na fb majonez kielecki 


poniedziałek, 24 lutego 2014

Często w domu robię sos tatarski, jest bardzo dobry do różnych mięs i wędlin :)

A zatem zapraszam po przepis.

Sos tatarski

Składniki:

- duży słoik marynowanych pieczarek

- 1 litrowy słoik ogórków kiszonych

- 8 jajek ugotowanych na twardo

- 1 duża cebula

- majonez

- śmietana

- pieprz czarny Młynek Kamis

 - sól morska Młynek Kamis

 

Wykonanie:

Pieczarki, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i również pokroić w drobną kostkę.

Wszystko razem połączyć, przyprawić do smaku pieprzem czarnym Kamis i solą morską Kamis, dodać majonez i śmietanę według uznania, wszystko razem wymieszać.

 


 

 

 

 

 

                                                 SMACZNEGO!

czwartek, 28 listopada 2013

Zapraszam na pyszną i lekką kolację z owsianką Kupiec.

 


 

Składniki:

- kawałek grapefruita

- kawałek jabłka

- 1 mandarynka

- 2 łyżki Owsianki ze śliwkami Kupiec Coś na ząb

- 80 gram jogurtu naturalnego

- 1 łyżka orzechów włoskich

- 1 łyżka słonecznika łuskanego

 

Wykonanie:

Owoce obieramy, kroimy na kawałki i dajemy do miseczki.

 

Owoce posypujemy Owsianką ze Śliwkami Kupiec Coś na ząb.

 

 

Sałatkę polewamy jogurtem.

 

 

Po wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami i łuskanym słonecznikiem.

 

 

                                   SMACZNEGO!

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Ja lubię sałatki owocowe pod każdą postacią i lubię z nimi eksperymentować, ostatnio do takiej sałatki dodałam otręby granulowane z truskawkami KUPIEC i wyszła z tego pyszna sałatka.





SKŁADNIKI:

1 jogurt naturalny

1 kiwi

1 jabłko

pół grapefruita

2 łyżki otrębów granulowanych z truskawkami KUPIEC

WYKONANIE:

Do miseczki dajemy pół jogurtu naturalnego.



Kiwi kroimy w kostkę i wykładamy na jogurt.



 

Jabłko kroimy w drobną kostkę i dajemy na kiwi.



 

Kroimy grapefruita w kostkę i dajemy na jabłko.



 

Na grapefruita wylewamy pozostały jogurt naturalny.

 

Jogurt posypujemy otrębami granulowanymi z truskawkami KUPIEC.

 

                                  SMACZNEGO!

środa, 30 stycznia 2013

Ja bardzo lubię makaron pod każdą postacią. Dzisiaj podam wam przepis na sałatkę z makaronem świder firmy Czaniecki.

Do tej pory prawie nie znałam tych makaronów, ale teraz już wiem , że będą one często gościć na moim stole, bo sa bardzo pyszne.

Składniki na sałatkę:

- 250 gram makaronu świder Czaniecki

- puszka czerwonej fasoli

- puszka kukurydzy

- słoik selera marynowanego

- 1 por

- 1/2 puszki ananasa

- majonez do smaku

- sól i pieprz do smaku

Wykonanie: makaron świder Czaniecki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.

Pora kroimy w półtalarki, ananasa z puszki w kosteczkę.

Seler, kukurydzę i fasolę czerwoną odcedzamy na sitku.

Wszystkie składniki razem łączymy, dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem.

Polecam sałatkę, bo jest naprawdę pyszna :)

poniedziałek, 08 października 2012

Lubicie lekkie sałatki do obiadu? Ja takie uwielbiam i własnie taką jedną wam przedstawię, którą uwielbiam ja i wszyscy moi domownicy.





Składniki:

1 kapusta pekińska

2 marchewki

1 cebula

1 opakowanie sałatki włoskiej Kotanyi

Wykonanie: kapustę pekińską poszatkować, marchewki zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w talarki, opakowanie sałatki włoskiej Kotanyi przygotować według przepisu na opakowaniu, czyli dodać 7 łyżek wody, 2 łyżki octu winnego i 5 łyżek oleju i dokładnie wymieszać.

Kapustę pekińską wymieszać z marchewką i cebulą i wlać rozrobioną Sałatkę włoską Kotanyi.



Polecam sałatkę, bo jest naprawdę pyszna.



piątek, 21 września 2012

Lubicie sałatki? Bo ja uwielbiam i to wszystkie, a moje dzieci najbardziej lubią właśnie tą sałatkę, jak to one nazywają "z kurczaczka".

Przepis na trzy średniej wielkości salaterki:

2 podwójne piersi z kurczaka
3 cebule
1 słoik litrowy ogórków korniszonów
1 puszka kukurydzy
1 mała kapusta pekińska
ketchup
majonez
przyprawa kebab- gyros

Wykonanie:

Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć w przyprawie kebab - gyros. Kapustę pekińską drobno poszatkować. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

W salaterkach najpierw układamy cebulę.

Na cebulę dajemy ogórki.

Na ogórki dajemy usmażone piersi z kurczaka.

Piersi z kurczaka polewamy ketchupem.

Na ketchup dajemy warstwę majonezu.

Na majonez dajemy kukurydzę.

Na kukurydzę na samą górę dajemy kapustę pekińską.

Sałatkę można posypać szczypiorkiem.



środa, 23 maja 2012

Jak tylko pojawią się świeże ogórki i rzodkiewka, to od razu robię taką pyszną sałatkę.

Składniki:

3 woreczki ryżu
3 duże piersi z kurczaka
3 pęczki rzodkiewek
3 ogórki zielone
2 pęczki szczypiorku
majonez
sól
pieprz
4 kostki rosołowe

Wykonanie

Ryż w woreczkach ugotować na 2 kostkach rosołkowych (10 min - odlać wodę i niech zostanie pod przykryciem do wystygnięcia

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i ugotować na 2 kostkach rosołku.

Rzodkiewki pokroić w kostkę, nasolić na 2 godziny, odcisnąć. Ogórki też pokroić w kostkę i nasolić na 2 godziny, odcisnąć.

Połączyć wszystkie składniki i wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.





 
1 , 2