Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

sałatki

czwartek, 17 sierpnia 2017

Bardzo szybka, smaczna i zdrowa sałatka. Łatwa w przygotowaniu nawet jeżeli zjawią nam się niespodziewani goście to możemy ją zrobić bardzo szybko.

Składniki:

200 gram surowego szpinaku

kilka suszonych pomidorów

50 gram sera feta

 

3 łyżki ziaren słonecznika

 

Dressing:

1 łyżka musztardy

1 łyżka miodu

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

 

1. Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz.

2. Suszone pomidory kroimy na małe kawałeczki i układamy na szpinaku.

3. Ser feta kroimy w drobną kostkę i układamy na szpinaku i suszonych pomidorach.

4. Z musztardy, miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny robimy dressing i polewamy po sałatce.

5. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę.

 

                               SMACZNEGO !

poniedziałek, 01 maja 2017

Pyszna sałatka dla wielbicieli małych uszek i różnych smacznych dodatków. Składniki można zmieniać wedle uznania.

Składniki:

1 opakowanie tortellini trójkolorowego z szynką

1 opakowanie tortellini z serem

1 słoik (500 ml) pieczarek marynowanych

2 czerwone cebule

1 puszka groszku

1 puszka kukurydzy

1 czerwona papryka

sól

pieprz

majonez

natka pietruszki do dekoracji

 

1. Tortellini z szynką i z serem gotujemy według przepisu na opakowaniu.

 

2. Cebulę czerwoną i pieczarki marynowane kroimy w kostkę.

 

3. Kukurydzę i groszek z puszki odsączamy. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 

4. Do sałatki dodajemy majonez wedle uznania, mieszamy, nakładamy do miseczki lub salaterki i dekorujemy natką pietruszki.

                         SMACZNEGO !

poniedziałek, 09 stycznia 2017

Ta sałatka bardzo często gości na naszym stole, ponieważ bardzo ją lubią moje dzieciaki.



Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka

2 cebule

4 ogórki kiszone

1 puszka kukurydzy

pół kapusty pekińskiej

majonez kielecki

ketchup pikantny

olej do smażenia

 

Marynata:

przyprawa kebab-gyros

przyprawa curry

przyprawa do kurczaka

olej

pieprz chili cayenne

papryka słodka mielona

sól

pieprz

 

Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki. Składniki na marynatę w dowolnych ilościach mieszamy i obtaczamy w niej kurczaka. Odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Później obsmażamy kurczaka na patelni. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy. Do salaterki dajemy cebulę, potem ogórki, następnie kurczaka podsmażonego, polewamy ketchupem i majonezem kieleckim, następnie dajemy kukurydzę, kapustę pekińską i górę dekorujemy majonezem  kieleckim i kukurydzą.

 

 

                        SMACZNEGO !

czwartek, 05 stycznia 2017

Bardzo szybka, prosta i smaczna sałatka, idealna i na święta i na różne okazje a także na zwykły dzień.

 


Składniki :

30 dkg szynki

30 dkg sera żółtego

4 kiszone ogórki

puszka kukurydzy

puszka ananasów

5 jajek

2 łyżki chrzanu luksusowego kieleckiego 

majonez kielecki 

sól

pieprz

natka pietruszki do posypania

 

Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę i ananasy odsączamy z puszki, ananasy również kroimy w kostkę. Jajka, gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy majonez i chrzan i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sałatkę posypujemy natką pietruszki.

 

                    SMACZNEGO !

czwartek, 02 czerwca 2016

Sezon truskawkowy i szpinakowy w pełni, a więc zapraszam na bardzo szybką i smaczną sałatkę, którą możemy przygotować w kilka chwil.

 

 

 

Składniki:

szpinak świeży

sałata zielona

1 ogórek

1 pomidor

kilka truskawek

pół opakowana sera feta

pestki słonecznika

oliwa z oliwek

sól

pieprz

 

Szpinak i sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Pomidora, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę i układamy na listkach szpinaku i sałaty. Truskawki kroimy na pół i również równomiernie układamy. Wszystko posypujemy pestkami słonecznika, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 


"Czas na szpinak 6!"

czwartek, 17 grudnia 2015

Bardzo smaczna sałatka, którą często robię w domu i na różne imprezki, bo nigdy nie podchodzi wodą.


 

Składniki:

1 słoik pieczarek marynowanych (600 ml)

1 puszka kukurydzy

1 słoik selera marynowanego (280 ml)

1 por

5 jajek

10 dkg żółtego sera

majonez kielecki około 200 gram

kucharek

pieprz

 

Pieczarki kroimy w paseczki. Por kroimy w półtalarki. Kukurydzę i selera odsączamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Jajka i żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sałatkę układamy warstwowo i każdą warstwę posypujemy lekko kucharkiem. Pierwsze dajemy pieczarki, potem kukurydzę, następnie seler, por, potem jajka i żółty ser, na samej górze rozsmarowujemy majonez. Na drugi dzień sałatkę mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku kucharkiem, pieprzem i jeżeli trzeba to dodajemy majonez.


Sałatkę najlepiej zrobić dzień wcześniej, albo rano i wieczorem wymieszać.

 

 

                          SMACZNEGO !

wtorek, 14 kwietnia 2015

Dzisiaj zapraszam na bardzo szybką i smaczna sałatkę :)

 

Składniki:

1 słoik cebulki perłowej marynowanej Jamar

1 puszka kukurydzy Jamar

1 puszki fasolki czerwonej 

1 słoik selera marynowanego

1 por

1 duże jabłko

5 jajek gotowanych

30 dkg dowolnej wędliny

majonez

sól

pieprz

 

Wykonanie: jajka gotujemy, studzimy i obieramy. Jabłko, jajka i wędlinę kroimy w kostkę. Pora kroimy w półtalarki. Cebulkę odcedzamy i kroimy na pół. Seler, fasolkę i kukurydzę odcedzamy.

Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dajemy majonezu według uznania i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 

Zapraszam również na stronkę Jamar na fb :)


 

 

 


poniedziałek, 27 października 2014

Teraz jesienią, gdy mamy prawie wszystkie jarzynki ze swoich ogródków, to taka sałatka jest najlepsza i najzdrowsza.

 

 

SAŁATKA JARZYNOWA

Składniki: 

8 marchewek

2 pietruszki

1 seler

1 por

2 cebule

6 ogórki kiszone

8 jajek

puszka kukurydzy

puszka groszku

majonez kielecki

musztarda kielecka

śmietana

pieprz 

sól

 

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler ugotować, wystudzić i pokroić w kostkę. Ogórki i cebulę również pokroić w kostkę. Pora pokroić w półtalarki. Jajka ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek osączyć.

Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać według uznania musztardy kieleckiej, majonezu kieleckiego i śmietany.

 

                                 SMACZNEGO !

poniedziałek, 15 września 2014

Bardzo często robię różne sałatki, ostatnio do sałatki zamiast majonezu dodałam sos tatarski ze słoiczka i sałatka wyszła bardzo pyszna.


Sos kielecki  tatarski można jeść sam np: do różnych mięs, ale do sałatki jest idealny.

 

 

Sałatka z sosem tatarskim

 

5 jajek gotowanych na twardo

pół główki kapusty pekińskiej

3 pomidory

20 dag sera zółtego

20 dag szynki

3 ogórki konserwowe

2 słoiczki sosu tatarskiego kieleckiego

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kapustę pekińską szatkujemy. Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Szynkę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę.

Jajka i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Składniki układamy warstwami.

Kolejność układania warstw: kapusta pekińska + pomidory + sos tatarski + ogórki + szynka + sos tatarski + jajka + żółty ser + sos tatarski i ozdabiamy sałatkę najlepiej tymi produktami , które znajdują się w sałatce.

 

 

 

Zapraszam na stronkę WSP Społem

www.majonez.pl 

 

i na fb majonez kielecki 


poniedziałek, 24 lutego 2014

Często w domu robię sos tatarski, jest bardzo dobry do różnych mięs i wędlin :)

A zatem zapraszam po przepis.

Sos tatarski

Składniki:

- duży słoik marynowanych pieczarek

- 1 litrowy słoik ogórków kiszonych

- 8 jajek ugotowanych na twardo

- 1 duża cebula

- majonez

- śmietana

- pieprz czarny Młynek Kamis

 - sól morska Młynek Kamis

 

Wykonanie:

Pieczarki, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i również pokroić w drobną kostkę.

Wszystko razem połączyć, przyprawić do smaku pieprzem czarnym Kamis i solą morską Kamis, dodać majonez i śmietanę według uznania, wszystko razem wymieszać.

 


 

 

 

 

 

                                                 SMACZNEGO!

czwartek, 28 listopada 2013

Zapraszam na pyszną i lekką kolację z owsianką Kupiec.

 


 

Składniki:

- kawałek grapefruita

- kawałek jabłka

- 1 mandarynka

- 2 łyżki Owsianki ze śliwkami Kupiec Coś na ząb

- 80 gram jogurtu naturalnego

- 1 łyżka orzechów włoskich

- 1 łyżka słonecznika łuskanego

 

Wykonanie:

Owoce obieramy, kroimy na kawałki i dajemy do miseczki.

 

Owoce posypujemy Owsianką ze Śliwkami Kupiec Coś na ząb.

 

 

Sałatkę polewamy jogurtem.

 

 

Po wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami i łuskanym słonecznikiem.

 

 

                                   SMACZNEGO!

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Ja lubię sałatki owocowe pod każdą postacią i lubię z nimi eksperymentować, ostatnio do takiej sałatki dodałam otręby granulowane z truskawkami KUPIEC i wyszła z tego pyszna sałatka.





SKŁADNIKI:

1 jogurt naturalny

1 kiwi

1 jabłko

pół grapefruita

2 łyżki otrębów granulowanych z truskawkami KUPIEC

WYKONANIE:

Do miseczki dajemy pół jogurtu naturalnego.



Kiwi kroimy w kostkę i wykładamy na jogurt.



 

Jabłko kroimy w drobną kostkę i dajemy na kiwi.



 

Kroimy grapefruita w kostkę i dajemy na jabłko.



 

Na grapefruita wylewamy pozostały jogurt naturalny.

 

Jogurt posypujemy otrębami granulowanymi z truskawkami KUPIEC.

 

                                  SMACZNEGO!

środa, 30 stycznia 2013

Ja bardzo lubię makaron pod każdą postacią. Dzisiaj podam wam przepis na sałatkę z makaronem świder firmy Czaniecki.

Do tej pory prawie nie znałam tych makaronów, ale teraz już wiem , że będą one często gościć na moim stole, bo sa bardzo pyszne.

Składniki na sałatkę:

- 250 gram makaronu świder Czaniecki

- puszka czerwonej fasoli

- puszka kukurydzy

- słoik selera marynowanego

- 1 por

- 1/2 puszki ananasa

- majonez do smaku

- sól i pieprz do smaku

Wykonanie: makaron świder Czaniecki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.

Pora kroimy w półtalarki, ananasa z puszki w kosteczkę.

Seler, kukurydzę i fasolę czerwoną odcedzamy na sitku.

Wszystkie składniki razem łączymy, dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem.

Polecam sałatkę, bo jest naprawdę pyszna :)

poniedziałek, 08 października 2012

Lubicie lekkie sałatki do obiadu? Ja takie uwielbiam i własnie taką jedną wam przedstawię, którą uwielbiam ja i wszyscy moi domownicy.





Składniki:

1 kapusta pekińska

2 marchewki

1 cebula

1 opakowanie sałatki włoskiej Kotanyi

Wykonanie: kapustę pekińską poszatkować, marchewki zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w talarki, opakowanie sałatki włoskiej Kotanyi przygotować według przepisu na opakowaniu, czyli dodać 7 łyżek wody, 2 łyżki octu winnego i 5 łyżek oleju i dokładnie wymieszać.

Kapustę pekińską wymieszać z marchewką i cebulą i wlać rozrobioną Sałatkę włoską Kotanyi.



Polecam sałatkę, bo jest naprawdę pyszna.



piątek, 21 września 2012

Lubicie sałatki? Bo ja uwielbiam i to wszystkie, a moje dzieci najbardziej lubią właśnie tą sałatkę, jak to one nazywają "z kurczaczka".

Przepis na trzy średniej wielkości salaterki:

2 podwójne piersi z kurczaka
3 cebule
1 słoik litrowy ogórków korniszonów
1 puszka kukurydzy
1 mała kapusta pekińska
ketchup
majonez
przyprawa kebab- gyros

Wykonanie:

Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć w przyprawie kebab - gyros. Kapustę pekińską drobno poszatkować. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

W salaterkach najpierw układamy cebulę.

Na cebulę dajemy ogórki.

Na ogórki dajemy usmażone piersi z kurczaka.

Piersi z kurczaka polewamy ketchupem.

Na ketchup dajemy warstwę majonezu.

Na majonez dajemy kukurydzę.

Na kukurydzę na samą górę dajemy kapustę pekińską.

Sałatkę można posypać szczypiorkiem.



 
1 , 2