Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Ulubione
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]()
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
przetwory
piątek, 28 lipca 2017
Pyszne pikantne ogóreczki, które nadają się i do obiadu i na przystawkę. Składniki: 2,5 kg małych ogórków 3 łyżki soli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka pieprzu 1 główka czosnku 1.5 szklanki octu 8 łyżek oleju 3 szklanki cukru
1. Ogórki myjemy. 2. Ogórki kroimy wzdłuż na 2 lub 4 części. 3. Zasypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin. 4. Wodę która powstanie wylewamy. Dodajemy chili, pieprz i czosnek wyduszony przez praskę, wszystko razem mieszamy. 5. Z octu, oleju i cukru robimy zalewę ,gorącą zalewamy ogórki i również mieszamy. 6. W tej zalewie pozostawiamy na 12 godzin. 7. Po 12 godzinach układamy ogórki do słoików, do każdego słoika wlewamy tą zalewę żeby przykryła ogórki i zakręcamy słoiki i odstawiamy na półkę. JUŻ SIĘ NIE GOTUJE.
SMACZNEGO !
czwartek, 11 sierpnia 2016
Bardzo smaczny dżem do pieczywa, albo do przekładania ciasta na zimno. Składniki: 5 kg cukinii bez łupek 1,5 kg cukru 3 płaskie łyżki kwasku cytrynowego 2 galaretki cytrynowe 3 galaretki pomarańczowe
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dajemy do garnka do smażenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podsmażamy mieszając od czasu do czasu. Jak cukinia będzie trochę podsmażona to dodajemy cukier i kwasek cytrynowy i znowu smażymy. Na sam koniec wsypujemy galaretki i jeszcze trochę smażymy, aż woda trochę odparuje. Dżem wyciągamy z piekarnika i przekładamy do słoików.
SMACZNEGO !
środa, 27 sierpnia 2014
Jak wiecie niedawno dostałam paczuszkę od http://www.wspspolem.com.pl/ i na pierwszy rzut wykorzystałam z niej ocet spirytusowy http://www.wspspolem.com.pl/nasze-produkty/octy/ , zrobiłam pyszną sałatkę do słoików, polecam.
Zapraszam również na stronkę http://www.majonez.pl/ i na fb https://www.facebook.com/majonezkielecki?fref=ts Taka sałatka jest idealna do ziemniaczków i dowolnego mięska.
Sałatka z cukinii z kurkumą i kukurydzą Składniki: 6 kg cukinii 6 duże cebule 1 kg marchwi 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy Zalewa: 5 szklanek cukru 3 szklanki octu Społem Kielce 1 łyżka kurkumy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka listków laurowych 3 łyżki oleju 3 łyżki soli
1. Cukinię obieramy, kroimy na połowę wydrążamy środek, kroimy na słupki, a potem kroimy na cienkie kwadraciki, albo ścieramy na szatkownicy. 2. Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki. 3. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na grubym tarku. 4. Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę
5. Wszystkie składniki na zalewę dajemy do baniaka i gotujemy.
6. W misce mieszamy wszystkie warzywa. 7. Jak zalewa zakipi dodajemy do niej wszystkie warzywa i gotujemy 15 minut. 8.Na sam koniec dodajemy kukurydzę z puszki i dajemy sałatkę do słoików. 9. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
SMACZNEGO!
piątek, 23 sierpnia 2013
Teraz mamy sezon na cukinię, więc polecam zrobić ją do słoiczków, potem na pewno się przyda :) SKŁADNIKI: 1 cukinia średniej wielkości 20 dkg cukru 1 cukier waniliowy (16 gram) 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Wykonanie:
1. Cukinię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 2-3 godziny. 2. Potem dodajemy cukier waniliowy i kwasek cytrynowy i gotujemy cukinię 15 minut. 3. Zostawiamy na noc, rano przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.
poniedziałek, 08 kwietnia 2013
W II etapie prym wiodą: - cydr, szałwia i melasa oraz - wędzony pomidor, rozmaryn, papryczki chilli i słodka cebula. Idąc za trendem przedstawiam wam przepis na Sos z papryczki chilli. Składniki: 30 dkg papryczki chilli 3 kg papryki zwykłej 1 wędzony pomidor 1 cebula słodka 4 łyżki soli cebulowej Kamis pół litra oleju pół kg cukru 500 ml przecieru pomidorowego 2 główki czosnku 7 listków laurowych Kamis 1,5 szklanki octu 1 łyżeczka rozmarynu Kamis 1 łyżka octu jabłkowego Kamis Wykonanie: Papryczkę chilli, paprykę zwykłą, wędzony pomidor i słodką cebulę oczyścić i zmielić przez maszynkę. Dodać sól, olej i cukier i gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać przecier pomidorowy, czosnek wyciśnięty przez praskę, listki laurowe, ocet, rozmaryn i ocet jabłkowy i gotować jeszcze wszystko razem 20 minut. Dać do słoiczków i pasteryzować jeszcze około 15 minut.
Sos nadaje się do pierogów, placków ziemniaczanych i do innych potraw, a nawet po prostu na kanapki. SMACZNEGO!
wtorek, 02 października 2012
Bardzo lubie marynowaną paprykę, a że w tym roku pięknie mi obrodziła na ogrodzie, więc jej trochę zamarynowałam, będzie zapas na zimę. Składniki: 2 kg czerwonej papryki 1 duża cebula zalewa: 5 szkl wody 1 szkl octu 1 szkl cukru 2 łyżki soli 2 łyżki miodu prawdziwego 10 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego Marsyl 10 ziarenek ziela angielskiego Marsyl 7 listków laurowych Marsyl Wykonanie: paprykę oczyścic pokroić na kawałki i dać do słoików, cebulę pokroić na plastry i wrzucić troszeczkę do każdego słoika. Zagotować zalewę, wystudzić. Letnią zalewą zalać słoiki i pasteryzować 10 minut. Przyprawy Marsyl dodały papryce wyjątkowy smak:)
|