Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

zupy

piątek, 07 lipca 2017

Idealna zupka na upalne dni, smak mojego dzieciństwa.

Składniki:

3 litry wody

1 kg wiśni

3 łyżki śmietany

2 łyżki mąki

cukier do smaku

 

20 dkg makaronu rurki

 

Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy, jak zakipi wrzucamy wiśnie, niech chwilą pokipią. Osobno gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Następnie mieszamy mąkę ze śmietaną i wlewamy na zupę, żeby zakipiała. Cukrujemy do smaku, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem dodajemy makaron, zupka najlepiej smakuje na zimno.

 

                       SMACZNEGO !

wtorek, 28 czerwca 2016

Na upalne dni najlepsze są chłodniki.


Składniki:

2 pęczki botwinki

2 litry wody

1 pęczek koperku

1 ogórek zielony

4 jajka

1 szklanka śmietany 18 %

 sól

pieprz

3 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

Botwinkę myjemy, drobno siekamy i dajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i łyżeczkę soli, to gotujemy. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jak botwinka będzie miękka, to zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek i odstawiamy. Jak chłodnik będzie zimny, wlewamy do miseczek, dodajemy pokrojone jajka i ogórek, po wierzchu możemy jeszcze posypać szczypiorkiem. Taki chłodnik podajemy z pieczywem, albo z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.

                       SMACZNEGO !

wtorek, 12 stycznia 2016

Zupka nie dość że bardzo zdrowa i pożywna, to do tego jeszcze bardzo smaczna. Polecam nawet dla osób na diecie.

 

Składniki:

1,5 szklanki soczewicy zielonej Kupiec

1 marchewka

5 szklanek wody

sól

pieprz

1 puszka pomidorów

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka masła

oregano

majeranek

słodka papryka

kminek mielony

 

groszek ptysiowy

 

Do garnka wsypujemy soczewicę zieloną Kupiec oraz drobno pokrojoną marchewkę, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na masełku razem z pomidorami z puszki dodajemy do soczewicy. Wszystko razem miksujemy.

Dodajemy do smaku przyprawy, można również dodać wedle uznania kto jakie lubi. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy groszkiem ptysiowym. Dekorujemy natką pietruszki.

 

 

 

 

                         SMACZNEGO ! 

 

               

Niskokaloryczny styczeń 2016

środa, 19 lutego 2014

Dzisiaj zapraszam na  zupkę z fasoli Piękny Jaś Kupiec doprawioną przyprawami Kamis :)

Moje córeczki stwierdziły, że ta zupka jest bardzo pyszna :)

 



"Zupka grochowa z kiełbaską"

 

Składniki:

- 50 dkg fasoli Piękny Jaś Kupiec

- 3 litry wody

- 50 dkg kiełbasy cienkiej dowolnej

- olej do smażenia

- 1 marchewka

- 1 pietruszka

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżki przecieru pomidorowego

- majeranek Kamis

- papryka słodka Kamis

- ognista mieszanka przypraw Kamis młynek

- pieprz czarny Kamis młynek

- sól morska Kamis młynek

- 2 łyżki śmietany

- 2 łyżki mąki

 

Wykonanie:

 

Do baniaka wlewamy wodę i dajemy fasolę Piękny Jaś Kupiec. Dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę, sól i pieprz Kamis i gotujemy.

Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy kiełbasę drobno pokrojoną i jeszcze chwilę smażymy.

Jak fasola będzie miękka, to dodajemy do niej kiełbasę z cebulą i czosnkiem.

Dajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku przyprawą ognistą Kamis, papryką słodką Kamis oraz majerankiem Kamis.

Na koniec rozrabiamy mąkę ze śmietaną w pół szklance wody, wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku pieprzem i solą.

Jak zakipi zdejmujemy z ognia.

 

 

                                   SMACZNEGO!

 


 

 

 





 


środa, 08 maja 2013

 

Lubię eksperymentować w kuchni i ostatnio wymyśliłam sobie zupę pieczarkową z makaronem, wyszła bardzo pyszna zupka.

SKŁADNIKI:

pół kilograma pieczarek

2 marchewki

1 cebula

3 litry wody

sól i pieprz do smaku

troszeczkę przyprawy w płynie

2 łyżki mąki

3/4 szklanki śmietany

250gram makaronu rurki z mąki z pełnego przemiału Czaniecki





Wykonanie:

Pieczarki kroimy w plasterki (ja miałam duże to pokroiłam w półplasterki), marchewkę również kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w drobne piórka. Dajemy to wszystko do wody i gotujemy około godziny. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i przyprawą w płynie. Mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do zupy, jak zakipi zdejmujemy z ognia.

Makaron Czaniecki rurka z mąki z pełnego przemiału gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy do zupy, mieszamy i wlewamy na talerze.





                            SMACZNEGO!

piątek, 08 marca 2013

Dzisiaj podam wam przepis na pyszną zupkę z makaronem literki Czaniecki i parówkami:)





Składniki:

125 gram makaronu literki Czaniecki

3 litry wody

2 marchewki

2 łyżki mrożonego albo świeżego pora

2 łyżki mrożonego albo świeżego groszku

kawałeczek selera

3 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

sól i pieprz do smaku

przyprawa w płynie do smaku

2 łyżki przecieru pomidorowego

400 gram parówek

Wykonanie:

Makaron literki Czaniecki gotujemy w osolonej wodzie. Hartujemy w zimnej wodzie i odstawiamy.



Marchewkę kroimy na ćwiartki i potem na plasterki, pora kroimy w półplasterki, selera kroimy w drobną kostkę. Do baniaka wlewamy wodę, dodajemy warzywa pokrojone i groszek zielony, do tego dajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy na małym ogniu niecałą godzinę.



Parówki kroimy na małe kawałki i z jednej strony rozcinamy je na cztery części.

Przed końcem gotowania dodajemy przecier pomidorowy. Jak zakipi dodajemy parówki, jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy zupę z ognia, wsypujemy makaron literki Czaniecki i od razu podajemy do spożycia.

SMACZNEGO!