Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

przystawki

środa, 13 czerwca 2018

Bardzo smaczna przystawka, którą możemy podać w zwykły dzień, ale również na większą imprezę.

Bardzo ładnie się prezentuje na stole.

Składniki:

      Ciasto:

  • 450 gram szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła

 

        Dodatkowo:

  • 200 gram serka śmietankowego
  • 200 gram łososia wędzonego

 

1. Szpinak mrożony najpierw odmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody , szpinak surowy blendujemy z pół szklanki mleka, smażymy na rozgrzanym maśle, jak jest już podsmażony dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i odstawiamy do wystudzenia.

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, następnie dodajemy szpinak, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Formę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy masę szpinakową.

Pieczemy około 15-20 minut w temp.w 180 stopni .

Po wyciągnięciu z piekarnika zwijamy roladę i zostawiamy do ostygnięcia.

3.  Serek śmietankowy doprawiamy solą i pieprzem, rozsmarowujemy na szpinakowym biszkopcie i układamy wędzonego łososia , ponownie zwijamy w roladę. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Jak się dobrze schłodzi to kroimy na plasterki.

 

                               SMACZNEGO !

poniedziałek, 25 lutego 2013

Dalszy ciąg testowania makaronu Czaniecki, tym razem będzie to makaron Muszla duża.



Składniki:

250 gram makaron Czaniecki muszla

4 jajka

1 papryka czerwona

3 ogórki kiszone

1 puszka tuńczyka rozdrobnionego

2 łyżki majonezu

pieprz kolorowy Młynek Prymat do smaku

sól do smaku



Makaron Czaniecki muszle gotujemy w osolonej wodzie. Hartujemy w zimnej wodzie.  

    

Jajka gotujemy na twardo. Jajka, paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę, wsypmy doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym z młynka i solą.Wsypujemy do miski. Tuńczyka odsączamy i dodajemy do miski.

      

Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym z młynka i solą.   

             

Makaron Czaniecki Muszla rozkładamy na talerzu.

Faszerujemy muszle zrobionym farszem.

SMACZNEGO!

poniedziałek, 03 grudnia 2012

U mnie w domu na święta albo inne uroczystości nie może zabraknąć piwczonych paluszków z kminkiem z barszczem czerwonym.

Oto mój sprawdzony przepis:)

Składniki:

3 szkl mąki
2  żółtka
1 szklanka śmietany
1  margaryna
1,5 dkg drożdży
trochę soli
troche kminku
10 dkg żółtego sera

1 jajko do smarowania

 



Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, śmietanę, drożdże, posiekaną margarynę, troszkę soli i troszkę kminku i miesimy ciasto. Zostawiamy na około pół godziny.

Potem rozwałkujemy i radełkiem wycinamy paluszki (jeżeli nie mamy radełka, to możemy zrobić to nożem).

Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim paluszki, posypujemy solą i ścieramy żółty ser..

Na koniec posypujemy kminkiem.



Układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Paluszki najlepiej smakują z barszczem czerwonym.