Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

pieczywo

poniedziałek, 09 października 2017

Bardzo smaczne rogaliki, idealne do porannej kawki albo herbatki, a nutella daje wyjątkowy smak.

 

      Rogaliki z nutellą

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 dkg drożdży
  • 10 dkg margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka

 

       nutella na nadzienie

     cukier puder do posypania

     jajko do posmarowania rogalików

 

Wykonanie: do przesianej mąki dodajemy rozkruszone drożdże , cukier puder, żółtka, szczyptę soli i lekko mieszamy, wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto, pod koniec wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę, jeszcze chwilę wyrabiamy , do momentu aż tłuszcz zostanie wchłonięty i ciasto będzie odchodziło od ręki (w razie potrzeby dodać albo mąki albo mleka).

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, to dajemy go na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty, na każdy nakładamy łyżeczkę nutelli i zwijamy rogaliki, które układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut aż się zarumienią.

Jak rogaliki przestygną to posypujemy cukrem pudrem.

 

                           SMACZNEGO !

poniedziałek, 01 września 2014

Niedawno dostałam paczuszkę z ziarenkowo i upiekłam pyszny chlebek z ziarnami słonecznika, konopi i dyni, wyszedł pyszny chlebek.

 


 

Chlebek z ziarnami

 

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

250 ml ciepłej wody

3 dkg drożdży

1 łyżeczka soli

3 łyżki ziaren Euforia (pestki słonecznika, konopi i dyni)

 

Łączymy wszystkie składniki ze sobą i miesimy ciasto, tak długo aż zacznie nam odchodzić od ręki.

 

Ciasto przekładamy do foremki.

 

Ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy po wierzchu ziarenkami Euforia czyli pestkami słonecznika, konopi i dyni.

 

Jak ciasto trochę podrośnie w foremce to dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.

 

 


środa, 19 marca 2014

Wczoraj upiekłam bardzo pyszny chlebek z kminkiem i przyprawą Kamis do chleba litewskiego z czarnuszką i kminkiem, chlebek wyszedł bardzo pyszny.

 


Ciasto zrobiłam w misce Tupperware do ciasta, miska sprawdziła się rewelacyjnie, nawet nie musiałam brudzić sobie rąk przy wyrabianiu ciasta drożdżowego.

 

Zapraszam na stronkę www.tupperware.pl 

 

Chlebek z kminkiem

 

Składniki:

- pół kg mąki

- 2 szklanki letniej wody

- 3 dkg drożdży

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżka kminku

- 1 łyżka przyprawy Kamis do chleba litewskiego z czarnuszką i kminkiem

- 2 łyżki oleju

- kminek i słonecznik do posypania chlebka

 

Wykonanie:

Do miski do ciasta firmy Tupperware dałam mąkę, drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, sól, kminek i przyprawę Kamis do chleba litewskiego, wszystko razem wymieszałam silikonową  łopatką, (idealna byłaby łopatka firmy Tupperware, ale niestety nie mam)na koniec dałam olej i dalej mieszałam łopatką.

 


 

Jak już dobrze rozmieszałam to zamknęłam miskę przykrywką.

 

 

Miskę odstawiłam w ciepłe miejsce.

 

 

Po około pół godziny zobaczyłam jak pokrywka zaczęła się podnosić.

 

 

Po około 40 minutach od zamknięcia pokrywka sama się otworzyła.

 

Wyjęłam ciasto i przełożyłam do foremki na chlebek, posypałam kminkiem i pestkami słonecznika.

 

Chlebek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam około godziny.

Jak chlebek się upiekł to wyciągnęłam go z piekarnika , wyjęłam z foremki i zawinęłam w lnianą ściereczkę do wystygnięcia.

 

 


Jak chlebek wystygł to nareszcie mogłam go spróbować, był pyszny.

 

 

 

 

 

Chlebek był naprawdę pyszny, przyprawa Kamis do chleba litewskiego z czarnuszką i kminkiem nadała mu bardzo fajny smak.

 

 

Jak widzicie z miską do ciasta Tupperware przy wyrabianiu ciasta drożdżowego nawet rąk nie musicie sobie brudzić.

Polecam miskę bo jest rewelacyjna i na pewno będą ją często używała w swojej kuchni.

 

Dziękuję Tupperware :)

poniedziałek, 10 września 2012

Czy lubicie swojski chleb pieczony? Bo ja uwielbiam , a do tego pieczony w piecu piekarskim to już rarytas.

Wpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".

A oto składniki na 1 chleb pieczony w formie o wielkości 25x38 cm :

1,5 kg mąki

10 dkg margaryny

3 szklanki mleka

4 dkg drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyzka cukru

Wykonanie: podgrzałam szklankę mleka, dodałam do niego drożdże, cukier i 2 łyżki mąki i odstawiłam na około 15 minut. W misce przygotowałam resztę mąki, dodałam margarynę, sól, 2 szklanki podgrzanego mleka i podrośnięty rozczyn.

Ciasto miesiłam tak długo, aż odchodziło od ręki, przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie napaliłam w piecu piekarskim, jak się wypaliło to odgarnęłam popiół i wtedy wyrobiłam chleb, przełożyłam do formy, posmarowałam jajkiem i wsadziłam do pieca. Chleb piekłam około godziny.

Jeżeli nie macie piekarskiego, to chleb można piec w piekarniku również około godziny w 200 stopniach.

Po upieczeniu chleba, wyciągłam go z pieca i na około godziny zawinęłam w koc. Po tym czasie chleb mozna kroić , smarować i jeść jest pyszny, polecam smarować margaryną Smakowitą z Kruszwicy.

Upiecz Smakowity Chleb!