Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: kiełbasa

czwartek, 09 lutego 2017

Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy , a więc u nas na kolację pizza, zapraszam :)

Pizza z kiełbasą i kurczakiem

Składniki:

Ciasto:

2,5 szklanki mąki

4 dag drożdży

4 łyżki oleju

3/4 szklanki letniej wody

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżka przecieru do posmarowania ciasta

 

Nadzienie:

40 dag dowolnej kiełbasy

30 dkg pieczarek

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 puszka kukurydzy

20 dkg żółtego sera

1 filet z kurczaka

przyprawa kebab-gyros

przyprawa do pizzy

sól

olej do smażenia

ketchup do polania pizzy

 

1. Mąkę, wodę, drożdże, olej i sól dajemy do miski i miesimy ciasto, odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2.Jak ciasto podrośnie to wyrabiamy i dajemy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym.

3. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy, na koniec dodajemy troszeczkę soli. Pieczarki z cebulą i czosnkiem wykładamy na ciasto posmarowane przecierem pomidorowym.

4. Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na pieczarkach.

5. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawa kebab-gyros. Układamy na kiełbasie. Kurczaka posypujemy kukurydzą i przyprawą do pizzy.

6. Na wierz ścieramy żółty ser na tarce do sera lub na zwykłym tarce o grubych oczkach.

7.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zniżamy do temp. 180 stopni i pieczemy około godziny.

8. Po wyjęciu z piekarnika kroimy na kawałki, układamy na talerzach i polewamy ketchupem.

 

                        SMACZNEGO !

środa, 19 lutego 2014

Dzisiaj zapraszam na  zupkę z fasoli Piękny Jaś Kupiec doprawioną przyprawami Kamis :)

Moje córeczki stwierdziły, że ta zupka jest bardzo pyszna :)

 



"Zupka grochowa z kiełbaską"

 

Składniki:

- 50 dkg fasoli Piękny Jaś Kupiec

- 3 litry wody

- 50 dkg kiełbasy cienkiej dowolnej

- olej do smażenia

- 1 marchewka

- 1 pietruszka

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżki przecieru pomidorowego

- majeranek Kamis

- papryka słodka Kamis

- ognista mieszanka przypraw Kamis młynek

- pieprz czarny Kamis młynek

- sól morska Kamis młynek

- 2 łyżki śmietany

- 2 łyżki mąki

 

Wykonanie:

 

Do baniaka wlewamy wodę i dajemy fasolę Piękny Jaś Kupiec. Dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę, sól i pieprz Kamis i gotujemy.

Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy kiełbasę drobno pokrojoną i jeszcze chwilę smażymy.

Jak fasola będzie miękka, to dodajemy do niej kiełbasę z cebulą i czosnkiem.

Dajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku przyprawą ognistą Kamis, papryką słodką Kamis oraz majerankiem Kamis.

Na koniec rozrabiamy mąkę ze śmietaną w pół szklance wody, wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku pieprzem i solą.

Jak zakipi zdejmujemy z ognia.

 

 

                                   SMACZNEGO!