Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: cynamon

czwartek, 16 listopada 2017

Pyszne muffinki, które bardzo szybko się robi i pięknie pachną jabłkami i cynamonem.

#cukiertrzcinowy

#syroptrzcinowy

#diamant

 

        Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru pudru trzcinowego Dry Demerara Diamant

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

200 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki miodu płynnego

2 jajka

2 jabłka

W jednej misce mieszamy składniki suche czyli: mąkę, cukier puder trzcinowy Dry Demerara Diamant, proszek do pieczenia, rodzynki i cynamon.

W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli: jogurt naturalny, miód i jajka.

Łączymy ze sobą wszystkie składniki, obieramy jabłka, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto . Muffinki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

 

                                  SMACZNEGO !


Złocista Kuchnia Diamant

poniedziałek, 26 października 2015

Lubicie ciasta z jabłkami ? Jeśli tak, to dzisiaj polecam szybkie, proste i smaczne ciasto ucierane.

 



Składniki:

 

Ciasto:
•25 dkg margaryny
•25 dkg cukru pudru
•6 jajek
•50 dkg maki pszennej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•200 ml śmietany 18 %

•80 dkg jabłek
•cynamon lub przyprawa do piernika
•cukier do posypania jabłek
•cukier puder do posypania ciasta

 

1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po 1 żółtku.



2. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i na sam koniec ubite białka.

3. Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej mniejszą połowę ciasta.

4. Obieramy jabłka i ścieramy je na ciasto na grubej tarce. Posypujemy cynamonem lub przyprawą do piernika i cukrem.

5. Pozostałe ciasto rozsmarowujemy na jabłkach.

6. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temp. 180 stopni.

7. Jak ciasto troszeczkę przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

 

                   SMACZNEGO !



Jesienne słodkości!

piątek, 09 maja 2014

Bardzo lubię to ciasto, bo pachnie miodem, cynamonem i jest w nim dużo kremu :)

Składniki

Ciasto:
pół kg mąki
20 dkg cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
20 dkg margaryny
1 łyżeczka sody
2 jajka

Masa orzechowa:
15 dkg orzechów włoskich
2 łyżki miodu
15 dkg margaryny 
pół szklanki cukru

Krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
laska wanilii
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dkg margaryny 

 

dodatkowo dżem do posmarowania

 

Wykonanie:

 

1. Ciasto: wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie z nich pieczemy w formach o wymiarach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 25-30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Masa orzechowa: orzechy kroimy na małe kawałki , dodajemy miód, margarynę, cukier i smażymy na złoty kolor. Trzecią część ciasta wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i wykładamy na nie gorącą masę orzechową, szybko rozsmarowujemy żeby orzechy za szybko nie zastygły i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i laską wanilii, jak mleko zakipi wyciągamy laskę wanilii i wlewamy na nie mąki rozrobione w mleku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę  i łączymy z zimnym budyniem.

 

4. Przekładamy: jeden placek smarujemy dżemem, dajemy drugi placek, smarujemy kremem i przekładamy plackiem z masą orzechową.

 

 

 

 

 

                                                 SMACZNEGO!

poniedziałek, 21 października 2013

Skoro mamy jesień, to mamy również dużo jabłuszek prosto z naszych sadów i trzeba je wykorzystywać do pieczenia różnych słodkości.

Zapraszam na "MUFFINKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM"

 

 

Składniki:

 

- 6 jabłek

- 2 łyżeczki cynamonu Prymat

- 1 szklanka cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 jajka

- 15 dkg margaryny Palma

- 3 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- odrobina sody

 

Wykonanie:

1. Margarynę roztapiamy i studzimy.

2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarku o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon Prymat i mieszamy. Dodajemy margarynę i rozbite jajka i dalej mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

3. Papilotki rozkładamy w formie do pieczenia muffinek.

 


4. Foremki napełniamy masą jabłkowo-cynamonową do 3/4 wysokości.

 

 

5. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

 

 


 

                                   SMACZNEGO !





wtorek, 13 grudnia 2011

Mój pierwszy przepis na blogu będzie to "Makowiec z cynamonem". Ciasto idealne na Wigilijny stół.

   Składniki:

CIASTO:

- 80 dkg mąki

- 2 jajka

- 5 dkg drożdży

- 15 dkg margaryny 

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 litra mleka

- szczypta soli

 

MASA MAKOWA:

 - 1/2 kg maku

 - 2 jajka

- 10 dkg margaryny 

- 1/5 szklanki cukru pudru

- olejek migdałowy

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka kakao

- 1 łyżeczka kawy prawdziwej

Wykonanie: mak zaparzyć i zemleć dwa razy przez maszynkę. Wystudzić. Margarynę  utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka, mak i resztę składników, utrzeć.

Wykonanie ciasta: margarynę  rozpuścić i wystudzić, drożdże rozpuścić w pół szklance letniego mleka, jak wyrosną połączyć wszystkie składniki i zamiesić ciasto.  Jak podrośnie podzielić na dwie części , rozwałkować , wyłożyć mak , zwinąć i dać do dwóch keksówek. Piec około godziny w temp. 200 stopni.