Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: jabłka

czwartek, 16 listopada 2017

Pyszne muffinki, które bardzo szybko się robi i pięknie pachną jabłkami i cynamonem.

#cukiertrzcinowy

#syroptrzcinowy

#diamant

 

        Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru pudru trzcinowego Dry Demerara Diamant

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

200 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki miodu płynnego

2 jajka

2 jabłka

W jednej misce mieszamy składniki suche czyli: mąkę, cukier puder trzcinowy Dry Demerara Diamant, proszek do pieczenia, rodzynki i cynamon.

W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli: jogurt naturalny, miód i jajka.

Łączymy ze sobą wszystkie składniki, obieramy jabłka, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto . Muffinki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

 

                                  SMACZNEGO !


Złocista Kuchnia Diamant

wtorek, 09 lutego 2016

Na ostatki zapraszam na pyszne ciacho :) 

 

 

Ciasto z jabłkami i masą serową

Składniki:

Ciasto kruche ( wymiary formy 23x38 cm):

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

25 dkg margaryny

1 całe jajko

2 żółtka

2 łyżki śmietany 18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek

około pół szklanki cukru

1 galaretka pomarańczowa

 

Masa serowa:

50 dkg sera białego twarogowego

3 jajka

15 dkg margaryny

20 dkg cukru

1 budyń śmietankowy

1/4 szklanki mleka

 

Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią.

Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i lekko podsmażamy potem dodajemy cukier, w zależności od tego czy jabłka są kwaśne czy słodkie dodajemy tyle cukru aby jabłka miały odpowiedni smak. Jak jabłka będą już usmażone, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, do garnka dajemy ser, margarynę, jajka i cukier i wszystko zagotowujemy na małym ogniu, jak zacznie gęstnieć to rozpuszczamy budyń w mleku, wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia.

Przekładamy: jeden placek smarujemy jabłkami, przekładamy drugim plackiem, smarujemy masa serową i przekładamy trzecim plackiem.

 

                        SMACZNEGO !

poniedziałek, 04 stycznia 2016

Jeżeli macie dosyć świątecznego jedzenia, to polecam zrobić smaczną i zdrową owsiankę :)

 

 

Składniki:

3 łyżki płatków owsianych Kupiec

3 łyżki płatków jęczmiennych Kupiec

1 szklanka mleka

1 jabłko

1 gruszka

cynamon do posypania

 

Mleko zagotowujemy, dodajemy płatki owsiane i jęczmienne, gotujemy ciągle mieszając około 5 minut. Gotową owsiankę dajemy do miseczki, jabłko i gruszkę obieramy, kroimy na małe kawałeczki i rozkładamy na owsiankę, posypujemy cynamonem i od razu zjadamy.

 

 

 

 

 

Więcej pysznych produktów firmy Kupiec znajdziecie tutaj, zapraszam :)

                      SMACZNEGO !

poniedziałek, 26 października 2015

Lubicie ciasta z jabłkami ? Jeśli tak, to dzisiaj polecam szybkie, proste i smaczne ciasto ucierane.

 



Składniki:

 

Ciasto:
•25 dkg margaryny
•25 dkg cukru pudru
•6 jajek
•50 dkg maki pszennej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•200 ml śmietany 18 %

•80 dkg jabłek
•cynamon lub przyprawa do piernika
•cukier do posypania jabłek
•cukier puder do posypania ciasta

 

1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po 1 żółtku.



2. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i na sam koniec ubite białka.

3. Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej mniejszą połowę ciasta.

4. Obieramy jabłka i ścieramy je na ciasto na grubej tarce. Posypujemy cynamonem lub przyprawą do piernika i cukrem.

5. Pozostałe ciasto rozsmarowujemy na jabłkach.

6. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temp. 180 stopni.

7. Jak ciasto troszeczkę przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

 

                   SMACZNEGO !



Jesienne słodkości!

poniedziałek, 05 października 2015

Witam Drodzy Czytelnicy mojego bloga, dzisiaj zapraszam po obiecany przepis na racuchy z jabłkami.

 

Składniki :

4 szklanki mąki

2 szklanki mleka

2 jajka

3 dkg drożdży

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

odrobina soli

3 duże jabłka

1 łyżeczka cynamonu

olej do smażenia

cukier puder Diamant do posypania



Wykonanie:

1. Mleko podgrzewamy dodajemy do niego drożdże, cukier i cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby podrosły. Jak troszeczkę podrosną to dodajemy je do mąki i wsypujemy szczyptę soli i wbijamy jajka (ciasto ma być gęste, więc w miarę potrzeby dodajemy albo mleko albo mąkę), wszystko razem mieszamy lub miksujemy.

 

2. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z cynamonem i dodajemy do ciasta.

 

3. Wszystko razem mieszamy.

 

4. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy małe porcje ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy i odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.



 

 

5. Racuszki układamy na talerzu.

6. I posypujemy cukrem pudrem Diamant.

 

                   SMACZNEGO !

 



Jesienne słodkości!

środa, 12 lutego 2014

Jak już pewnie wiecie o tym, ja bardzo lubię piec ciasta i właśnie ostatnio upiekłam takie z wkładką jabłkowo-orzechową przełożone kremem, wyszło naprawdę pyszne :)


 

 

"Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową"


Składniki:

Wkładka jabłkowo-orzechowa:

- 4 jabłka

- 1 szklanka cukru

- 1/4 szklanka oleju

- 1 łyżka przyprawy do szarlotki Kamis

- 4 jajka

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 1 szklanka siekanych orzechów

 

Biszkopt (zrobić podwójnie) :

- 4 jajka

- 20 dkg cukru

- 1 budyń śmietankowy

- 1 kisiel truskawkowy

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

- 2 szklanki mleka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 25 dkg margaryny

 

- cukier puder Diamant do posypania

 

Wykonanie:

 

1. Wkładka jabłkowo-orzechowa: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wsypujemy pół szklanki cukru, dodajemy olej i przyprawę do szarlotki Kamis, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

 


2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy pozostały cukier, potem po jednym żółtku, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy posiekane i na koniec dodajemy jabłka, mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy do brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

3. Biszkopt robimy z podwójnej porcji (albo jak pieczemy pojedynczo to robimy dwa takie same biszkopty): białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy kisiel, budyń, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut.

4. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to wlewamy powstały budyń i ciągle mieszamy aż się zagotuje, odstawiamy do wystygnięcia.

Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem.

 

5.  Przekładamy: biszkopt smarujemy połową kremu, potem dajemy wkładkę jabłkowo-orzechową, następnie smarujemy drugą połowę kremu i przekładamy drugim biszkoptem.

 


 

 

 

6.  Ciasto posypujemy cukrem pudrem Diamant.

 


 

 

                                        SMACZNEGO!

 



poniedziałek, 21 października 2013

Skoro mamy jesień, to mamy również dużo jabłuszek prosto z naszych sadów i trzeba je wykorzystywać do pieczenia różnych słodkości.

Zapraszam na "MUFFINKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM"

 

 

Składniki:

 

- 6 jabłek

- 2 łyżeczki cynamonu Prymat

- 1 szklanka cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 jajka

- 15 dkg margaryny Palma

- 3 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- odrobina sody

 

Wykonanie:

1. Margarynę roztapiamy i studzimy.

2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarku o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon Prymat i mieszamy. Dodajemy margarynę i rozbite jajka i dalej mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

3. Papilotki rozkładamy w formie do pieczenia muffinek.

 


4. Foremki napełniamy masą jabłkowo-cynamonową do 3/4 wysokości.

 

 

5. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

 

 


 

                                   SMACZNEGO !





czwartek, 16 maja 2013

Nie wiem jak wy , ale ja bardzo lubię ciasta, które są proste, szybkie i bardzo smaczne.

Oto przepis na jedno z nich "Jabłecznik z cukrem cynamonowym Diamant".


Składniki:

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru

- 1 torebka cukru waniliowego

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- pół szklanki mąki ziemniaczanej

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 margaryna

- 2 jabłka

- cukier cynamonowy Diamant do posypania

 

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Potem dodajemy żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy po trochę margarynę wystudzoną i mieszamy do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście.


Posypujemy cukrem cynamonowym Diamant.

 

Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.

 

Ciasto proponuję podać z cappuccino posypane również cukrem cynamonowym Diamant.

 

                           SMACZNEGO!

 


 P.S. Robiąc to ciasto skorzystałam z przepisu czarnej http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/placek-z-rabarbarem-8 

z portalu http://www.przyslijprzepis.pl/

tylko zmieniłam owoce, dziękuje Kasiu za przepis :)

 


poniedziałek, 07 stycznia 2013

Dzisiaj podam wam przepis nna pyszne ciasto z jabłkami i wkładką serową.

Ja bardzo lubię i jabłka i ser, a połączone w jednym cieście to już pychotka.

Składniki:

Ciasto kruche:
45 dkg mąki
25 dkg margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto serowe:
60 dkg sera białego
25 dkg cukru pudru
15 dkg masła
5  jajek
1  cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłka w syropie:
1 kg jabłek
25 dkg cukru
1/2 szklanki wody
1  galaretka truskawkowa

Krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
25 dkg  margaryny

Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, śmietanę, margarynę i proszek do pieczenia, miesimy ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy i dajemy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Ciasto serowe: masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo żółtka, na koniec dodajemy ser, budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną i ubitą pianę z białek. Wszystko razem mieszamy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 50 minut.

Jabłka kroimy w kostkę dajemy na głęboką patelnię, dodajemy cukier i wodę i smażymy, aż jabłka zmiękną.

Jak jabłka będą usmażone, to zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę, mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie gotujemy krem: 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozpuszczamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczna, wlewamy na kipiące mleko, studzimy. Margarynę rozcieramy i dodajemy do niej przestudzony krem.

Przekładamy: ciasto kruche + wystudzone jabłka + ciasto serowe + krem + drugie ciasto kruche.

Placek możemy polać polewą i dowolnie udekorować.

SMACZNEGO



wtorek, 13 listopada 2012

Lubicie pierogi, bo ja bardzo, a pierogi z owocami to uwielbiam. Dzisiaj podam wam przepis na pierogi z jabłkami:)

Składniki:

5 szklanki mąki
1,5 szklanki letniej wody
2 jajka
4 łyżki oleju
sól
5-6 jabłka

Wykonanie: makę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajka, olej i wodę i miesimy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Jabłka obieramy i kroimy na 8 części, a jak małe to na 4. Na każdy krążek ciasta dajemy kawałek jabłka, zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie.

Pierogi możemy polać omastą, albo podać ze śmietaną z cukrem.



08:59, bietka_5 , obiad
Link Komentarze (1) »