Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Ulubione
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]()
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: obiad
piątek, 16 listopada 2018
Bardzo smaczne danie, które odkąd pamiętam to gości u nas na wigilijnym stole. Można je robić i na co dzień i od święta.
Składniki: Gołąbki:
Sos pieczarkowy:
Robimy gołąbki: liście kapusty zaparzamy w osolonej wodzie. Osobno zaparzamy kaszę gryczaną i ryż . Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Ryż i kaszę mieszamy razem z cebulą i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Powstały farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy około 2 godziny w temp. 180 stopni. Robimy sos: pieczarki i cebulę kroimy na półplasterki, dajemy na patelnię, ja użyłam patelni Ambition , dodajemy masło, ziele angielskie, liście laurowe i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na talerz wykładamy gołąbki i polewamy sosem pieczarkowym Ja użyłam talerza Ambition .
SMACZNEGO !
czwartek, 25 października 2018
Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu, a więc zapraszam na bardzo szybkie, proste i pożywne danie obiadowe. Składniki:
1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek, pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy pokrojony szpinak. 2. Mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, i smażymy aż woda ze szpinaku odparuje. 3. Gotujemy makaron tagliatelle w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy razem ze szpinakiem. Makaron ze szpinakiem wykładamy na talerze i posypujemy serem feta pokrojonym w kostkę. SMACZNEGO !
czwartek, 27 września 2018
Nadeszła jesień i chłodne dni, a więc zapraszam na smaczną, sycącą i rozgrzewającą zupkę.
Składniki:
Do garnka wlewamy wodę, dajemy kapustę kiszoną , marchewkę i pietruszkę starte na grubej tarce, liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy. Cebulę kroimy i lekko podsmażamy, dodajemy mięso wieprzowe i boczek pokrojone w kostkę, podsmażamy i dajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy osobno w garnku. Do kapusty dajemy kaszę gryczaną i gotujemy, jak kasza będzie miękka, dajemy ziemniaki ugotowane i podsmażoną kiełbasę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i chili.
SMACZNEGO !
piątek, 04 maja 2018
Bardzo smaczne kotleciki, które pasują i do obiadu i na przystawkę. Składniki:
Pierś z kurczaka kroimy na małe paseczki, paprykę i pieczarki oczyszczamy i również kroimy w paseczki. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Do miski dajemy mięso, paprykę, pieczarki, czosnek, cebulę, wbijamy surowe jajka, dajemy mąkę ziemniaczaną i na koniec żółty ser starty na grubej tarce. Wszystko razem mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na około pół godziny. Formujemy kotleciki i smażymy na głębokim oleju. Kotlety podajemy z dowolnymi dodatkami.
SMACZNEGO !
środa, 04 kwietnia 2018
Bardzo szybkie, proste i smaczne danie obiadowe. Składniki:
Bułkę tartą mieszamy z serem i przyprawami. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w roztrzepanym jajku i gotowej mieszance. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy opanierowane kostki mięsne. Pieczemy w piekarniku około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sałatką ze szpinaku, suszonych pomidorów i serem feta.
SMACZNEGO !
niedziela, 15 października 2017
Taki makaron robię często, bo moje dzieciaki go bardzo lubią. Tagliatelle Lubella z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym Składniki: 500 gram makaronu Fale Tagliatelle Lubella 1 podwójna pierś z kurczaka 40 dkg pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 10 dkg żółtego sera olej do smażenia 2 szklanki śmietany 18 % przyprawa do makaronu sól pieprz bazylia oregano
Cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy, jak pieczarki będą już prawie usmażone to dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy doprawiamy do smaku pieprzem, solą i zdejmujemy z ognia. Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylią, oregano i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach. Gotujemy makaron Fale Tagliatelle Lubella według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dajemy do sosu, wszystko razem mieszamy i od razu podajemy.
SMACZNEGO !
piątek, 22 września 2017
Tą zupkę pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, nauczyłam się ją robić od mojej mamy. Polecam bo jest bardzo pyszna. Składniki: 400 gram czerwonej fasoli Cenos 2 litry wody 1 marchew pół pietruszki kawałeczek selera 1 duży listek laurowy 4 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa w płynie majeranek natka pietruszki
Zasmażka: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki woda
Fasolę czerwoną Cenos zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano zlewamy wodę. Do garnka wlewamy świeżą wodę i wsypujemy do niej fasolę, dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę, listek laurowy i sól. Gotujemy aż fasola będzie miękka. Wtedy robimy zasmażkę: roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor, dajemy troszeczkę zimnej wody, mieszamy i wlewamy zasmażkę do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem, przyprawą w płynie, a na sam koniec dajemy natkę pietruszki. Zupę podajemy z dowolnym pieczywem.
SMACZNEGO !
poniedziałek, 19 czerwca 2017
Proste, smaczne i sycące danie, do którego wystarczy tylko zrobić dowolną suróweczkę i obiadek gotowy.
Składniki Marynata: sól pieprz przyprawa kebab-gyros przyprawa do kurczaka chili pieprz cayenne zioła prowansalskie kminek mielony bazylia oregano czosnek granulowany 1/4 szklanki oleju
1 duża podwójna pierś z kurczaka
1 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków sól pieprz 1 cebula 3 duże ząbki czosnku tłuszcz do wysmarowania naczynia
10 dkg sera żółtego
Przygotowanie: 1. Do miski wsypujemy po trochę wszystkich przypraw i dodajemy olej, mieszamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, lekko rozbijamy i obtaczamy dokładnie w marynacie, odstawiamy na około pół godziny do lodówki. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. 3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i układamy na ziemniakach. 4. Następnie na całej powierzchni rozkładamy zamarynowane piersi z kurczaka. 5. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 60 minut w temp. 200 stopni. 6. Wyciągamy zapiekankę z piekarnika, ściągamy folię i rozkładamy starty żółty ser. 7. Zapiekankę pieczemy jeszcze około 30-40 minut w zależności od ziemniaków aż będą miękkie. 8. Zapiekankę wyciągamy, kroimy na kawałki i podajemy z dowolną surówką. Rada: Składniki do marynaty dajemy w dowolnych ilościach.
SMACZNEGO !
poniedziałek, 30 marca 2015
Bardzo lubimy lasagne, więc często robię ją w domu. Dzisiaj zapraszam na Lasagne Bolognese z koncentratem pomidorowym Jamar.
Lasagne bolognese Składniki: 400 gram makaronu lasagne 500 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 4 ząbki czosnku 1 cebula 30 dkg pieczarek pomidory z puszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego Jamar sól, pieprz suszone oregano, bazylia i tymianek ser żółty
Sos beszamelowy: 3 szklanki mleka 2 łyżki masła 3 łyżki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa
Wykonanie: Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, gałkę sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwilę cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos . Makaron na chwilę wrzucamy na osolony wrzątek i odlewamy. Mięso wołowe i wieprzowe wrzucamy na patelnie i podsmażamy do odparowania wody. Dodajemy obrany i pokrojony drobno czosnek i cebulę, pieczarki, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy Jamar, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylią, oregano i tymiankiem, wszystko razem podsmażamy na patelni. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i układamy warstwami: sos beszamelowy, makaron, sos, farsz z mięsa, makaron, sos , farsz, makaron, sos, farsz, makaron, sos i na wierzchu układamy plasterki żółtego sera. Pieczemy ok. 60 min w temp. 180 stopni.
Zapraszam również na fb na stronkę firmy Jamar
wtorek, 24 marca 2015
Niedawno dostałam od firmy Jamar produkty do testowania, za które bardzo dziękuję.
Pierwsze wykorzystałam buraczki tarte z jabłuszkiem i muszę przyznać że są bardzo smaczne, do tej pory jadłam tylko buraczki z chrzanem, ale te z jabłuszkiem są również pyszne więc polecam. Wystarczy usmażyć naszą ulubioną rybę w dowolnej panierce, zrobić frytki i taki obiadek podać z buraczkami tartymi z jabłuszkiem firmy Jamar. Mojej rodzince bardzo taki obiadek smakował.
A tutaj znajdziecie firmę Jamar na fb.
SMACZNEGO !
wtorek, 13 stycznia 2015
Dzisiaj zapraszam na bardzo pyszny obiadek. Lazania to danie, które lubią wszyscy moi domownicy bez wyjątku.
Lazania z mięsem mielonym i pomidorami
Składniki: 1 opakowanie lazanii (500 gram) 50 dkg mięsa mielonego 3 pomidory 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek do podsmażenia sól pieprz
20 dkg sera żółtego
Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 4 łyżki mąki 3 szklanki mleka sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa
1. Robimy sos beszamelowy: masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dolewamy mleko i zagotowujemy, aż sos nam zgęstnieje, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką.
2. Do natłuszczonego naczynia na spód dajemy sos, układamy płaty lazanii, znowu dajemy sos.
3. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pomidory przelewamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, drobno siekamy i dodajemy do mięsa, dodajemy oregano i bazylię i chwilę jeszcze smażymy. Na płaty lazanii z sosem dajemy połowę mięsa mielonego.
4. Znowu układamy płaty lazanii smarujemy sosem beszamelowym.
5. Dajemy pozostałe mięso mielone.
6. I dajemy ostatnią warstwę lazanii smarujemy sosem 7. Na wierzchu układamy plasterki sera żółtego
8. Zapiekamy około 45 minut w temp. 200 stopni.
SMACZNEGO !
czwartek, 13 listopada 2014
Lubicie ryż? Bo ja bardzo go lubię i często podaję z różnymi sosami. Dzisiaj zapraszam was na ryż długoziarnisty z sosem z kurczaka.
Składniki: 400 gram ryżu długoziarnistego Parboiled KUPIEC 1 podwójna pierś z kurczaka 1 marchewka 1 papryka czerwona 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz czarny kminek mielony olej do smażenia woda mąka (1-2 łyżki)
Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy pokrojoną paprykę i marchew startą na grubej tarce, smażymy aż warzywa zmiękną, na koniec dodajemy pokrojony czosnek. Pierś z kurczaka drobno kroimy i podsmażamy, dodajemy do warzyw, doprawiamy pieprzem, solą i kminkiem. Wszystko podlewamy wodą i chwilę jeszcze dusimy. Mąkę (1 albo 2 łyżki w zależności jak gęsty chcemy mieć sos) rozrabiamy w wodzie, wlewamy do sosu jak zakipi zdejmujemy z ognia. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, wykładamy na talerze i polewamy sosem.
SMACZNEGO !
poniedziałek, 17 lutego 2014
Dzisiaj na obiad zrobiłam tak pyszne pieczone pałki z kurczaka, że nawet dzieciom bardzo smakowały :)
"Pałki z kurczaka z nutką szafranu"
Składniki: - 8 pałek z kurczaka - szafran nitki Kamis Specialite - papryka słodka Kamis - Fix gulasz myśliwski Kamis - ognista mieszanka przypraw Kamis młynek - sól morska Kamis młynek - pieprz czarny Kamis młynek
- rękaw do pieczenia Gosia
Wykonanie: 1. Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 2. Ucinamy kawałek rękawa do pieczenia Gosia i zaciskamy z jednej strony specjalnym zaciskiem, do środka wkładamy pałki z kurczaka.
3. Pałki z kurczaka posypujemy przyprawami Kamis.
4. Rękaw do pieczenia Gosia zaciskamy drugim zaciskiem i rozprowadzamy równomiernie po całym mięsie przyprawy Kamis. Mięso w rękawie układamy w naczyniu żaroodpornym, dajemy do piekarnika i pieczemy około 100 minut w temp. 180 stopni.
Jak mięso już jest upieczone, to przecinamy rękaw Gosia i wsypujemy mięso do naczynia, żeby nam było lepiej nakładać.
Mięsko podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
SMACZNEGO!
czwartek, 06 lutego 2014
Lubicie makaron? Bo ja bardzo i to chyba jeszcze bardziej niż ziemniaki, dlatego dzisiaj na obiadek proponuję pyszny "Makaron Pappardelle z gulaszem". Oczywiście ten makaron możecie zastąpić każdym innym, w zależności od tego jaki macie akurat w domu.
Ja tutaj użyłam makaron pappardelle Czaniecki, polecam go bo jest bardzo dobry, wogóle się nie skleja, ani nie rozwala na kawałki, jest idealny :)
Składniki: - 400 gram makaronu pappardelle Czaniecki - 40 dkg łopatki bez kości - 1 marchewka - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz czarny mielony - papryka słodka mielona - papryka ostra - rozmaryn - olej do smażenia - 1 szklanka bulionu drobiowego - natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, kroimy w niedużą kostkę, posypujemy słodką papryką.
2. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, marchewkę kroimy na małe kawałki.
3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dajemy cebulę i czosnek i chwilę smażymy.
4. Dodajemy mięso i cały czas mieszając chwilę smażymy, dodajemy marchewkę, wszystko posypujemy ostrą papryką, pieprzem, solą i rozmarynem. Zalewamy gorącym bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie.
5. Makaron Pappardelle Czaniecki gotujemy według przepisu na opakowaniu, wykładamy na talerze.
6. Na środek makaronu dajemy gulasz i posypujemy natką pietruszki.
SMACZNEGO !
wtorek, 04 lutego 2014
Dzisiaj zapraszam was na bardzo pyszny i smaczny obiadek, a mianowicie roladki schabowe z mięsem mielonym i pieczarkami. Takie mięsko doskonale nadaje się i na niedzielny obiadek i na święta, a nawet na zwykły dzień.
Składniki: - 1 kg schabu bez kości - pół kg mięsa mielonego - pół kg pieczarek - 1 cebula - 1 jajko - olej do smażenia - pieprz - sól - jajko, mąka i bułka tarta do obtoczenia roladek
- wykałaczki
Wykonanie:
1. Schab kroimy na 10 kawałków i rozbijamy tłuczkiem.
2. Pieczarki i cebulę kroimy na plasterki i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Do podsmażonych pieczarek dodajemy mięso mielone, jajko i doprawiamy do smaku pieprzem i solą, wszystko razem mieszamy. Na rozbity schab dajemy po łyżce farszu i rozsmarowujemy.
3. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami.
4. Jajko roztrzepujemy, bułkę tartą mieszamy z mąką. Najpierw roladki obtaczamy w jajku, potem w bułce wymieszanej z mąką i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Podsmażone roladki układamy na formie do pieczenia, podlewamy olejem i odrobiną wody.
5. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
Roladki podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
SMACZNEGO! |